Donderdag 08/06/2023

Brussel mobiel zonder auto

In het kader van de Europese dag 'Zonder auto, mobiel in de stad' presenteert het Brusselse stadsbestuur een aantal zones die het historische centrum van de stad op 22 september grotendeels verkeersvrij zullen maken. Volgens burgemeester Freddy Thielemans (SP) en schepen van Handel Philippe Decloux (Ecolo) zijn de verkeersvrije zones de voorbode van een verkeersplan dat de auto de komende jaren uit een groot deel van de Brusselse vijfhoek zal bannen.

Brussel

Van onze medewerkster

Katrien Bruyland

Op 22 september zal er voor automobilisten die naar het centrum van Brussel willen geen doorkomen aan zijn. Wie weigert zijn auto achter te laten in een van de acht parkings die zich bevinden langs de autovrije zones, raakt niet in het historische centrum. Van de begijnhofwijk over de buurt rond de Dansaertstraat en de ruime omgeving van de Grote Markt tot de Hoogstraat wordt het hart van de Brusselse vijfhoek een dag lang verkeersvrij. Het meest centrale deel van de hoofdstad, niet de volledige vijfhoek. Thielemans: "Het volledige autoverkeer binnen de hele vijfhoek in een dag stilleggen, is onbegonnen werk. Niet alleen omdat stadsbewoners hun woning nog moeten kunnen bereiken, maar ook omdat we niet over een politiemacht beschikken die naast ordehandhaving nodig is om alle invalswegen te bewaken. Waarom zouden we trouwens een eenmalige slag in de lucht doen die geen gevolgen heeft voor de toekomst? We houden liever een generale repetitie voor het verkeersplan waarmee we de binnenstad op termijn willen verkeersarm maken, dan dat we een autovrije dag over heel Brussel organiseren."

Het Brusselse stadsbestuur is ambitieus. De plannen om het centrum van Brussel bij wijze van test op 22 september verkeersvrij te maken, omvatten naast de drukke Anspachlaan ook de Keizers- en Keizerinnelaan. Op de laatstgenoemde laan zijn nu al aanpassingswerken bezig die het autoverkeer moeten terugdringen ten gunste van fietsers en voetgangers. "Van het verkeer op de Keizerinnelaan is 60 procent transitverkeer van automobilisten die daar niet ter plaatse moeten zijn. Tot grote ergernis van bewoners van het centrum gebruiken chauffeurs ook steeds meer kleine straten als sluipwegen om de overvolle lanen te vermijden."

Met het initiatief wil de stad automobilisten verplichten hun auto achter te laten in een van de acht parkings aan de rand van de verkeersvrije "comfortzone". Wie zich in het stadscentrum wil bewegen, kan dat te voet of met het openbaar vervoer. Op die manier blijven ook de handelscentra van de stad bereikbaar. Mia Casteels, woordvoerster van schepen Decloux: "Het is niet de bedoeling dat we straten afsluiten om achter de hekken grote leegten te laten. Het mag dan wel autoloze dag zijn, dat is geen reden om thuis te blijven zitten." Het is dus niet toevallig dat de verkeersvrije dag in het Brusselse centrum samenvalt met 'Brussel, mijn geheime tip'. Tijdens het twee dagen durende evenement palmen volksfeesten, sport- en cultuurmanifestaties het centrum van Brussel in. "On coupe la circulation avec l'animation", klinkt het gevat groen uit de mond van de Ecolo-schepen.

In wijken die op 22 september niet van het verkeersvrije regime kunnen genieten, zal de verkeerssituatie op de voet gevolgd worden door de politie van de stad. "Uit gelegenheden als deze moeten we lessen trekken voor de toekomst. We kunnen onze plannen bijsturen als blijkt dat de verkeerstoename in aangrenzende wijken te groot is. Mensen moeten beseffen dat we ze niet het recht op mobiliteit met de auto willen ontzeggen. Maar als stadsbestuur eigenen we ons het recht toe om de toegang voor de auto binnen het stadscentrum te beperken. Als sensibiliseringscampagnes niet helpen, werpt onze aanpak hopelijk wel vruchten af."

'Generale repetitie voor verkeersplan waarmee we de binnenstad verkeersarm maken'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234