Maandag 27/03/2023

Brussel lijkt op weg naar stadiondebacle bis

De Vlaamse administratie heeft een negatief advies gegeven voor de omgevingsvergunning van het Eurostadion. Minister Joke Schauvliege (CD&V) geeft straks meer dan waarschijnlijk de officiële doodsteek. Wat nu? Nog méér ruzie, deze keer over de renovatie van het Koning Boudewijnstadion.

Zet u de komende maanden schrap voor nog meer politiek gekrakeel over een voetbalstadion in Brussel. Nu Vlaanderen het Eurostadion begraaft, steekt de discussie over een renovatie van het Koning Boudewijnstadion de kop op. En dat debat is minstens even beladen.

Het zijn dezelfde politieke protagonisten die elkaar de duvel aandeden in het Eurostadion-dossier die opnieuw tegenover elkaar komen te staan. Alleen wisselen ze van kamp: de voorstanders worden tegenstanders. En vice versa.

De oppositiepartijen N-VA en Groen-Ecolo stellen voor het huidige stadion op de Heizel een grondige opknapbeurt te geven. Prijskaartje: een slordige 200 miljoen euro. Maar de Brusselse meerderheidspartijen PS en MR zien dat niet zitten. En ook het Brussels Gewest - met begrotingsminister Guy Vanhengel (Open Vld) op kop - is een koele minnaar.

Subsidies

Nochtans lijkt het project op veel vlakken eenvoudiger te realiseren dan het Eurostadion. De buurtbewoners zijn niet bij voorbaat tegen, de organisatoren van de Memorial Van Damme geven hun steun en zelfs voor NEO, het vastgoedproject dat op de Heizelvlakte komt, is er geen probleem. "Een scenario met het Koning Boudewijnstadion binnen NEO is nog altijd perfect haalbaar", klinkt het bij iemand die dicht bij het dossier staat. "Dat een renovatie tóch nog een splijtzwam dreigt te worden, heeft alles te maken met centen."

Onlangs verklaarde het bouwbedrijf Besix dat het 'met plezier' de renovatie voor zijn rekening wil nemen en dat het de 200 miljoen euro die daarvoor nodig is zelf wil opbrengen.

"Dat moet je nuanceren", zegt een bron binnen de Brusselse meerderheid. "Besix wil dezelfde voorwaarden krijgen als Ghelamco." En aan Ghelamco was voor het Eurostadion gedurende 30 jaar een subsidie van 4,4 miljoen euro beloofd. In ruil daarvoor zou de stad Brussel een duizendtal zitjes krijgen en reclame tijdens de matchen van RSC Anderlecht en de Rode Duivels.

"Maar op de Heizel liggen de kaarten anders", klinkt het in de entourage van NEO. "NEO heeft een voorwaarde gekoppeld aan het behoud van het Koning Boudewijnstadion: dat mag enkel gebruikt worden voor de nationale ploeg en niet voor een club. Voor het shoppingcentrum is het niet wenselijk dat er iedere twee weken gevoetbald wordt."

De stad Brussel zou op die manier 132 miljoen euro betalen voor een handvol matchen per jaar. Na het afhaken van Anderlecht was die situatie in het Eurostadion dezelfde, maar daar had Brussel ook nog zicht op kantoorruimte en op een parking waar Ghelamco een deel van zou betalen. Het maakte de pil makkelijker om te slikken.

"Bovendien kan Besix niet 'zomaar' beslissen dat het de renovatie wil doen", klinkt het in de Brusselse meerderheid. "Dat moet via een openbare aanbesteding. Wie doet alsof een renovatie een makkelijke klus is, dwaalt."

Haar in de boter

Niet alleen centen, ook politieke ego's staan een snelle oplossing in de weg. De voortrekkers van het Eurostadion liepen politieke schade op en voelen er niets voor om hun tegenstrevers vandaag de hand te reiken.

Er zit bovendien een serieuze haar in de boter in de MR, waar de Brusselse schepen Alain Courtois persona non grata is geworden, en de verschillende beleidsniveaus bestoken elkaar al weken.

Vooral de PS en de MR hakken op elkaar in. Federaal zegt Didier Reynders (MR) dat de renovatie van het Koning Boudewijnstadion een uitstekend idee is, maar in het gewest wuift Rudi Vervoort (PS) dat weg. Vervoort vraagt aan premier Michel (MR) om het dossier naar het federale niveau te trekken, maar die vindt dat Brussel op de blaren moet zitten.

In de Brusselse meerderheid zetten ze zich dan ook schrap: "Dit wordt nog een lang gevecht." Of hoe een nieuw stadion in Brussel niets meer met voetbal te maken heeft, maar alles met politiek.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234