Zondag 11/04/2021

Brussel ligt een beetje aan de Seine

'Belgische mode' wordt in het buitenland, en zelfs bij ons, vaak gezien als synoniem van Antwerpse mode. Daar is een goede reden voor: de Academie van Antwerpen heeft een stevige, internationale reputatie, en de meeste ontwerpers die doorbreken, komen uit die school. Toch mag Antwerpen het monopolie niet opeisen. Olivier Theyskens, Jose Enrique Ona Selfa, Xavier Delcour, Jean-Paul Knott zijn net zo goed namen die de Vogue of iD halen. Om te tonen wat Brussel waard is, opent maandag 'Bruxelles-sur-Seine', een serie tentoonstellingen.

Het begon in november 1995. De Brusselaars waren het een beetje zat dat iedereen de mond vol had van 'Walter' en 'Dries' en 'Ann' terwijl zij toch ook wel wat talent in huis hadden. Denk maar aan Olivier Strelli, Natan, Annemie Verbeke, Elvis Pompilio en anderen. Met een beetje overheidssteun en veel vrijwilligerswerk werd toen 'Mode derrière la vitrine' opgezet, een wandelparcours dat later vaste vorm zou krijgen in de schoot van de vzw Modo Bruxellae. Het hart van die vzw klopt in de Dansaertstraat, wat betekent dat het geen puur Franstalig project werd. Onder meer Sonja Noël van Stijl zette er mee haar schouders onder, en fotograaf en journalist Etienne Tordoir liep het vuur uit zijn sloffen om Brussel ook in Parijs op de kaart te zetten. Zo gebeurde het dat hij net na de defilés in Parijs in oktober 2002 werd aangesproken door mensen van de Ambassade van Frankrijk, die voorstelden om een evenement te bouwen waarin de lijn Parijs-Brussel verduidelijkt zou worden. Het stilistenparcours was intussen een biënnale geworden, en Modo was eigenlijk van plan om dit jaar, het tusseninjaar, één tentoonstelling op te zetten omtrent een van de bekendste createurs, bijvoorbeeld Olivier Theyskens. Na enig gepalaver werden de twee ideeën samengeklonken en het resultaat is de exporeeks 'Bruxelles-sur-Seine', die maandag in gang wordt getrokken.

"Het initiatief kwam inderdaad van de Ambassade de France", vertelt artistiek directeur Tordoir, "wat er eigenlijk op neerkwam dat zij de vraag stelden en wij de ideeën hebben aangebracht. Zelf zouden we wellicht niet aan zo'n groots project zijn begonnen, ik was eerlijk gezegd een beetje bang voor de realiseerbaarheid ervan. Maar ze beloofden ons alle steun. Uiteindelijk wordt 80 procent gefinancierd door verschillende Brusselse overheidsinstanties en de overige 20 procent door de Fransen."

Desondanks is hij er op enkele dagen van de eerste vernissage gerust op: alles valt op zijn pootjes, en de voortekenen zijn goed: op het jongste festival van Hyères ging andermaal een Belgische met de grote pot naar huis. De prijs van de beste damescollectie was voor Sandrina Fasoli, een studente van La Cambre.Bruxelles-Hyères 1.118,2 km

Sinds het ontstaan van het Festival International des Arts de la Mode in Hyères in 1986 is er een indrukwekkend aantal Belgische laureaten geweest, hoofdzakelijk afgestudeerden van La Cambre Mode(s). Sommigen van hen zijn internationaal doorgebroken, anderen hebben hun publiek gevonden of werken anoniem voor een bekend merk. Een overzicht van Belgische geselecteerden was eind april te zien in Hyères, tijdens het festival, en verhuist nu naar een dakterras in Brussel. Werk van onder meer Anne Masson, Billie Mertens, Christian Wijnants, Emmanuel Laurent, Eric Beauduin, Union pour le Vêtement, Valeria Siniouchkina, Willy en Xavier Delcour werden samengebracht door Billie Mertens, zelf gediplomeerde van én docent aan La Cambre.

Dakterras Civa, Kluisstraat 55, 1050 Brussel van 14 mei tot 8 juni, dinsdag tot en met zondag van 10.30 tot 18.30 uur.

Olivier Theyskens

De 26-jarige Brusselaar Olivier Theyskens heeft een ijzersterke reputatie verworven in de internationale modewereld, die geconsacreerd werd met zijn aanstelling als 'directeur de création' van het prestigieuze Maison Rochas in Parijs. Dit seizoen was hij curator van Magazine D, uitgegeven door het Flanders Fashion Institute, en creëerde hij voor Anne Teresa De Keersmaeker de kostuums van I Due Foscari in de Muntschouwburg. (DM Magazine van 26/4)

Ravensteingalerij, 1000 Brussel. Van 14 mei tot 8 juni, elke dag van 5 tot 24 uur.

Institut Français de la Mode - 2002 x 12 designers

Francine Pairon, voorheen directrice van La Cambre Mode(s) in Brussel, leidt sinds enige tijd het Parijse Institut Français de la Mode (I.F.M.). Opgericht in 1986 is de school uitgegroeid tot hét opleidingscentrum voor professionelen in de Franse mode- en textielsector. De tentoonstelling biedt een overzicht van de gediplomeerden van 2003 onder de vorm van video's, kleren, accessoires...

La Verrière - Hermès, Waterloolaan 50, 1000 Brussel. Van 12 tot en met 17 mei, 10.30 tot 18 uur (vernissage op 12 mei vanaf 18 tot 21 uur).

Pulls d'architectes

Het magazine Jardin des Modes was in de jaren zeventig en tachtig een echte stijlbijbel. Toenmalig hoofdredactrice Alice Morgaine liet destijds door bekende architecten een serie pulls ontwerpen. Die unieke stukken worden opnieuw van tussen de mottenballen gehaald. Een trui van Jean Nouvel, Gaetano Pesce of Tadao Ando? Komt dat zien.

Civa, Kluisstraat 55, 1050 Brussel. Van 14 mei tot 8 juni, dinsdag tot en met zondag van 10.30 tot 18.30 uur.

Brussel in de mode

Dit zijn de namen die het vertrouwdst in de oren klinken: Annemie Verbeke, Christophe Coppens, Jean-Paul Knott, Marina Yee/Erik Verdonck, José Enrique Ona Selfa, Sofie D'Hoore, Xavier Delcour, Yael Landman... allen Brusselaars en niet de enigen van wie ontwerpen en modefoto's worden getoond. De mise-en-scène is van Kimiko Yoshida, artistiek directeur van het huis Delvaux.

L'écurie Delvaux, Waterloolaan 27, 1000 Brussel. Van 14 mei tot 8 juni

De Vestiaire

Frédéric Denis is kunsthistoricus en ontwerper; Frédéric Jacquemin is kunsthistoricus en onafhankelijk curator. "De verscheidenheid van wat mensen dragen op straat is het uitgangspunt van ons project", zeggen zij. "De stad, met haar geheel van sociale, culturele, etnische en economische aspecten, conditioneert het stadsbeeld: men kleedt zich anders in Parijs dan in Brussel, men ontwerpt anders in Parijs dan in Brussel."

Het doel van deze tentoonstelling is een persoonlijke indruk los te weken bij de kijker, met behulp van beeld en geluid die de 'bestaansvormen' van kledij in de stad en de invloed van het straatbeeld op de ontwerpers weergeven.

La Raffinerie Charleroi-Danses, Manchesterstraat 21, 1080 Brussel. Van 27 mei tot 5 juni

Alle info op www. modobruxellae.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234