Maandag 26/10/2020

Onderwijs

Brussel krijgt een vijfde Europese school

Koningin Paolo was in oktober 2012 aanwezig bij de opening van de vierde Brusselse Europese school.Beeld BELGA

Tussen 50 en 70 miljoen euro: zoveel geld maakt de federale regering vrij voor een nieuwe Europese school. Het gaat om een nieuwbouwcomplex op de vroegere terreinen van de NAVO in Evere. 

In totaal zullen tot 2.500 leerlingen les moeten volgen op de Europese school in Evere. Dat bevestigt het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), die belast is met de Regie der Gebouwen, aan De Morgen. Het initiatief maakt deel uit van het pact voor strategische investeringen.

Over heel Europa bestaan veertien Europese scholen, die samen 27.000 leerlingen tellen. In ons land liggen er vijf, waarvan één in Mol. Het hoofdstedelijk gewest herbergt 12.683 leerlingen in de vier overige officiële Europese scholen. In Ukkel, Woluwe, Elsene en Laken kunnen leerlingen zowel lager als secundair onderwijs volgen. 

Zij krijgen les in hun eigen thuistaal, als die expertise aanwezig is, en vele andere Europese talen. Leerlingen starten in het middelbaar op hun elfde, leggen in totaal zeven schooljaren af en worden voorbereid op het Europese baccalaureaat. Hun diploma wordt erkend door alle Europese universiteiten.

In eerste instantie zijn vooral kinderen van ouders die voor de Europese instellingen werken het doelpubliek. Zij kunnen er gratis terecht en krijgen ook voorrang bij de inschrijvingen. In theorie zijn ook ‘lokale’ kinderen of kinderen van andere expats welkom – als ze meerdere duizenden euro’s inschrijvingsgeld betalen – maar daar komt zeker in Brussel in de praktijk weinig van terecht. De geprivilegieerde en gewilde Europese scholen kampen er voortdurend met plaatsgebrek. Het licht voor de vijfde Europese school ging al in december 2015 op groen, maar het vinden van een juiste locatie had tamelijk wat voeten in de aarde.

Groei

Een rapport van de secretaris-generaal van de Europese scholen wees onlangs op enkele onzekerheden. “Een haalbaarheidsstudie van de Regie der Gebouwen maakte duidelijk dat de belofte van de federale ministerraad om een vijfde school tegen september 2019 beschikbaar te maken niet kon worden nagekomen. Er werd ook aangegeven dat rekening moest worden gehouden met een uitstel tot minstens september 2024. Let wel, deze informatie is niet officieel gecommuniceerd door de Belgische politieke autoriteiten.” 

Het kabinet-Jambon geeft nu aan dat op september 2019 wordt gemikt. Als die timing onhaalbaar blijkt, wordt "uiteraard voor een tijdelijke vervangoplossing" gezorgd.

Europa, dat het onderwijs organiseert en mee financiert, maakte zich eerder al druk over het gebrek aan plaats. Al in 2008 tikte de Europese Commissie ons land op de vingers, nadat duidelijk was geworden dat de opening van de vierde Europese school enkele jaren vertraging zou oplopen. Enkele andere ontwikkelingen leidden tot een problematische situatie. Zo kwamen er in 2004 tien nieuwe lidstaten (en dus medewerkers) bij de EU en was er sprake van een babyboom bij de Brusselse eurocraten.

De Fin Kari Kivinen, tussen 2012 en 2016 secretaris-generaal van de Europese scholen, geeft aan dat er elk jaar gemiddeld 450 leerlingen bij komen. “Ik heb hard gewerkt om de Belgische autoriteiten van de noden te overtuigen en was zeer teleurgesteld dat er bij mijn vertrek nog geen duidelijkheid was over de vijfde school, al begrijp ik dat het niet zo simpel is om de nodige ruimte te vinden. We waren, net als de lokale autoriteiten, verrast door de groei van het aantal leerlingen. Het lijkt er niet op dat die in toekomst zal stagneren.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234