Woensdag 15/07/2020

Brussel in fusie-euforie

Bel 20 haalt grootste stijging ooit

Normaal moet binnen een week de fusie tussen de beurzen van Brussel, Parijs en Amsterdam rond zijn. Brussel heeft kennelijk zeer veel uit de brand gesleept.

Brussel

Robert Melders

De Beurzen van Brussel, Parijs en Amsterdam willen fuseren. Eigenlijk zou het nieuws op 20 maart officieel bekendgemaakt worden. Maar de collega's van De Standaard kregen gisteren al lucht van het plan en publiceerden het opzet in grote lijnen. Parijs wordt de beurs met de notering van de grote aandelen, de zogenaamde blue chips, Amsterdam krijgt de derivaten en voor Brussel blijven de kleine en middelgrote aandelen. Een probleem is wel dat de akkoorden nog niet helemaal rond zijn. "Zeg maar dat het op één oor na gevild is", vatte woordvoerder Raymond Salet van de Amsterdamse beurs het samen. Maar dat de Nederlanders Philips en Koninklijke Olie naar Parijs laten uitvlaggen in ruil voor de optie- en futures-beurs, wou hij niet met zoveel woorden gezegd hebben. Het bericht in De Standaard klopt niet in al zijn details, was zijn commentaar.

Niemand wil blijkbaar het akkoord op de helling zetten door onvoorzichtige uitspraken. In Brussel wou beursvoorzitter Olivier Lefebvre niet verder gaan dan bevestigen dat er gesprekken gevoerd worden. Bij andere Europese beurzen voerde verbazing de boventoon. "We hebben er wel voor gezorgd dat Brussel mee bij de eerste initiatiefnemers is", legde Peter Praet, kabinetschef van de minister van Financiën uit. Het was een manier om interessante voordelen in de wacht te slepen voor Brussel. Voor een belegger doet het er eigenlijk niet toe waar een beurs gevestigd is. Maar de nationale economie is de toegevoegde waarde en de werkgelegenheid die een beurs en het gebeuren errond genereren, niet verwaarloosbaar, legt Praet uit.

Rechtstreeks betekent zoiets voor de Brusselse beurs, de BXS, maar een honderdtal arbeidsplaatsen. Maar er is veel meer mee gemoeid. Euroclear, het belangrijkste huis dat in ons land financiële transacties administratief afhandelt, heeft een bankstatuut aangevraagd. Het heeft daarover gisteren uitleg gegeven bij de task force op het kabinet van minister van Financiën Didier Reynders. Het is de bedoeling dat Brussel zoveel mogelijk diensten levert aan de financiële sector. De geruchten willen ook dat de administratieve zetel van de fusiebeurs in Brussel komt. Ook zou een Nederlands-Franse fusie wel eens aanleiding kunnen geven tot het vormen van tweetalige fusieteams. Dan hebben de Belgen weer een streepje voor.

De beurzen van Londen en Frankfurt proberen het spel meer alleen te spelen. Het was van Belgische kant dan ook een zeer berekende zet om de Fransen te benaderen. "Mag België hier niet even het initiatief nemen?", liet Didier Reynders horen, "het deed toch hetzelfde met de mensenrechten." Met een beurskapitalisatie van 5 procent van de fusiebeurs zou Brussel zich verzekeren van rond de 15 procent van de omzet, als het de beurs voor kleinere aandelen krijgt toegewezen tenminste. "We moesten ook vlug handelen", legt Peter Praet uit. De beurskoersen van de Belgische bedrijven waren zo gedaald dat ze in een nadelige positie stonden bij fusieoperaties. Een beetje brutaler gesteld: KBC en Fortis werden serieuze overnamekandidaten.

De reactie op de Brusselse beurs was zeer positief. De Bel 20-index steeg met 5,54 procent. Dat is de grootste stijging die hij ooit in één dag maakte. De euforie werd aangewakkerd door grote marktpartijen die de Bel 20 'in de wind' verkocht hadden. Ze moesten zich indekken in een markt zonder verkopers. Maar dat Brussel echt goedkoop was, betwijfelt niemand. "Brussel noteerde tegen een koers-winst van 14", merkte hoofdeconoom Luc Van Hecke van KBC Securities op. Impliciet zou dat een lange rente van 8 procent veronderstellen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234