Donderdag 15/04/2021

Brussel heeft zijn verborgen oase terug

Groen. In Brussel kun je sinds kort weer door de heraangelegde Péchèretuin kuieren. Deze oase, van de hand van de vermaarde Belgische tuinarchitect René Pechère, is al jaren een goed bewaard stadsgeheim, maar wordt binnenkort het ankerpunt van een heropgewaardeerd stadsdeel.

Grote consternatie in Brussel in 2008. De Péchèretuin aan het Rijksadministratief Centrum (RAC), een voormalige ambtenarenstad zeg maar, was verdwenen. "De tuin ligt op het dak van een parking. Er was veel waterinfiltratie, dus de waterdichting moest dringend worden hersteld", zegt Marc De Greef van architectenbureau Jaspers-Eyers dat samen met collega-architecten van SAQ in opdracht van Breevast, de eigenaar van de RAC-site, de tuin had afgegraven. Op zich niets bijzonders, ware het niet dat de tuin bekendstond als een verborgen parel. Ingenesteld tussen de gebouwen van de RAC-site, tussen de Pachecolaan en de Congreskolom, was de geometrische tuin van Péchère met zijn door hagen omringde zithoekjes een geliefde stilteplek voor lunchende ambtenaren en verliefde koppeltjes.

Oorspronkelijke allure

Dat de prachtige tuin met de grond werd gelijkgemaakt, deed veel wenkbrauwen fronsen. Vooral omdat de stad schijnbaar zelf niet op de hoogte was van de afbraakplannen van de projectontwikkelaar. Een communicatiefout, klonk het toen. Maar de publieke verontwaardiging toonde wel hoe groot de appreciatie voor deze geheime plek was. Nochtans waren de ambtenaren toen al lang verdwenen, stonden de omringende gebouwen al een tijdje leeg en gold de RAC-site als een kankerplek in de stad.

Het architectenbureau beloofde de tuin in zijn originele staat te herstellen. In maart vorig jaar ging de heraanleg van start. "We hebben alle waterpartijen, zitbanken en constructies in blauwe steen die we gedemonteerd hadden bij de afbraak op hun oorspronkelijke plaats teruggeplaatst. De oude plannen van Péchère werden gerespecteerd en de tuin werd aangeplant met plantenvariëteiten die hij had bepaald. Die jonge plantjes hebben natuurlijk nog wat tijd nodig om te groeien, dus het zal nog een tijdje duren voor de tuin weer zijn oorspronkelijke allure terugkrijgt", aldus De Greef.

De ambtenaren kunnen dus sinds kort weer van 'hun' tuin genieten. Want ja, die zijn ook terug van weggeweest. De FOD Financiën nam een aantal jaren geleden zijn intrek in de gerenoveerde Finance Tower. Zij kregen in april het gezelschap van de federale politie, die zijn intrek nam in het RAC-gebouw. Al gebeurde dat laatste niet zo vlotjes als verhoopt. Er was eerder al sprake van fraude bij het totstandkomen van het contract en in september bleek het veiligheidssysteem van het spiksplinternieuwe gebouw zo lek als een zeef.

De tuin ligt nog steeds wat weggestopt en is voorlopig enkel toegankelijk via de trappen aan de Pachecolaan. Maar als het van de stad Brussel afhangt, wordt het binnen afzienbare tijd het middelpunt van een groene esplanade die tot in het centrum leidt. De herbestemming van de RAC-site is al een tijdje aan de gang, maar liep door onenigheid tussen de stad en het Brusselse gewest vertraging op. Met de ingebruikname van de Finance Tower en het nieuwe kantoor van de federale politie was de eerste stap al gezet. En het project lijkt nu eindelijk echt van de grond te komen.

Leefbaarheid

"De heraanleg van de Péchèretuin is nog maar het begin. Eens de werken aan de Congreskolom voorbij zijn, zal de ingang naar de tuin ook daar weer toegankelijk zijn. Vanaf de botanische tuinen komt er een groene wandelweg die via de Péchèretuin naar het centrum leidt. Het wordt opnieuw de tuin van de Brusselaar. Maar ook wandelaars en toeristen kunnen via de bewegwijzerde route de tuin ontdekken."

Bovenal wordt het een groene zone binnen een werk- en woongebied. Want op de site schieten kantoorruimtes en nieuwbouwappartementen als paddestoelen uit de grond. En wat groen is daarbij essentieel. "Wij willen woonkwaliteit bieden, de stad leefbaar maken voor gezinnen met jonge kinderen", aldus De Greef. De Péchèretuin wordt dus binnen afzienbare tijd publiek domein. Maar tot het zover is, kunt u eerst nog wat verdwalen langs de Pachecolaan, op zoek naar die ene ingang die naar die verborgen plek leidt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234