Zondag 16/05/2021

Brussel en Mechelen houden elkaar een spiegel voor

'W�g van Brussel' belicht in 2005 de wederzijdse invloed tussen de twee steden

Brussel en Mechelen gaan elkaar besnuffelen. Wat hebben beide steden met elkaar te maken? Mechelen was ooit de hoofdstad van de Nederlanden, Brussel is de hoofdstad van België. Maar er zijn meer raakpunten en om dat te bewijzen hebben de twee steden een zinnenprikkelend programma in de steigers gezet.

Proeven van Mechels en Brussels bier, het is slechts een van de talrijke aangename momenten van Wég van Brussel, met in 2005 de focus op de wederzijdse invloed tussen de hoofdstad en Mechelen, vandaag provincienest maar onder de Habsburgers hoofdstad van de Nederlanden. Eerder koos Onthaal en Promotie Brussel al Aalst, Tongeren, Oudenaarde, Sint-Niklaas, Genk en Roeselare als partners. OPB wil met Wég van Brussel Vlamingen laten proeven van het rijke Nederlandstalige aanbod van de hoofdstad.

Dat kiekenfretters en maneblussers heel wat gemeen hebben, maakt het project Spiegelbeelden duidelijk. Onder die noemer spiegelen Mechelen en Brussel zich aan elkaar, op zoek naar onderlinge gelijkenissen en verschillen. Twee Spiegelwandelingen, een in Mechelen en een in Brussel, focussen op verleden en heden van beide steden. En op de wederzijdse beïnvloeding. "Mechelen is de hoofdstad geweest van de Nederlanden, Brussel vervult die rol voor België en nu ook voor Europa. Dat beide steden belangrijke bestuurlijke centra zijn geweest, bewijzen de sporen van invloedrijke families. De namen Nassau en Granvelle doen wel een belletje rinkelen", zegt Eric Nobels, verantwoordelijk voor de wandelingen. "Beide steden hebben elkaar in de loop van de geschiedenis ook nodig gehad. Zo was in de 19de eeuw Brussel voor zijn groentebevoorrading grotendeels afhankelijk van Mechelen. Ook hebben de infrastructuurwerken in Brussel een invloed gehad op Mechelen: het rechttrekken en overwelven van de Zenne in Brussel veroorzaakte overstromingen in Mechelen, zodat de Dijlestad op haar beurt de vlieten moest dichtgooien of inkokeren."

In de tentoonstelling Brusselpoort = Toverpoort wordt aan de hand van een confrontatie tussen de Brusselpoort in Mechelen en de Brusselse Hallepoort gespit naar de archeologische achtergrond van beide steden. Kinderen zijn hier de eregasten. Ook de literair geïnteresseerde medemens komt aan zijn trekken. Levende letteren pendelt tussen het literaire heden en verleden van beide steden. Vijf zondagen lang gunnen vijf belezen Brusselse Vlamingen u een blik in hun boekenkast en vertellen ze over hun lievelingsliteratuur. Brussel-Mechelen: heen en terug is de titel van een interviewprogramma waarin Mechelaar Frank Hellemans en Brusselaar Kamiel Vanhole elkaars gastheer zijn. De Deflowandeling loopt dan weer in het spoor van de personages van misdaadauteur Luc Deflo. Pittige anekdotes of citaten uit brieven of boeken krijg je te horen tijdens de tocht Brussel, literair bekeken.

Indien Brussel en Mechelen echter één ding gemeen hebben, dan is het wel hun bourgondische levensstijl. Dat Gouden Carolus, een Mechels monument en Lekker Brussel op het programma staan, verbaast dan ook niet. Het Mechelse bier moet geenszins onderdoen voor de Brusselse classics geuze en lambic. Lekker Brussel laat de deelnemers kennismaken met pain à la grecque en ettekeis. Een chocoladetoer kan ook. Ook in Mechelen kun je proeven van het Brusselse lekkers. In de Dijlestad staan begin 2005 konijn met bier en Vlaamse karbonade op het menu. En het Atomium of Manneke Pis boetseren in marsepein, ook daarvoor kun je terecht in Mechelen.

Zwaartepunt van Wég van Brussel wordt allicht de tentoonstelling Van de Nord no de Midi in het Cultuurcentrum Mechelen. Onbekend is in het geval van Brussel ook onbemind. De tentoonstelling gunt je een blik op een stad waarin je Brussel nauwelijks herkent: het Brussel van voor de overwelving van de Zenne, van voor de noord-zuidverbinding, van voor de betonboeren. In het oog, in het hart, zo werd een andere expo gedoopt. Hier wordt gefocust op de Grote Markt, op de striproute en op de wandtapijten.

(FG)

Het volledige programma vindt u op www.opbrussel.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234