Vrijdag 03/07/2020

Brussel, EK-stad zonder voetbalstadion

Wordt Brussel een van de speelsteden voor het EK voetbal in 2020? De kans is groot dat de UEFA vandaag het licht op groen zet. Al ontbreekt nog een cruciaal element: het stadion. Een procedureslag is niet uitgesloten.

Eerst het goede nieuws. De kaarten liggen bijzonder gunstig voor Brussel als gaststad voor het EK voetbal. Onze hoofdstad is bij de laatste negentien kandidaten en kreeg vorige week een uitstekend rapport van de Europese voetbalbond (UEFA). Alain Courtois, eerste schepen in Brussel en groot bezieler van het project, hoopt zelfs dat we de openingswedstrijd kunnen binnenhalen. Vandaag maakt de UEFA in Genève bekend of zijn droom ook uitkomt.

Toch gaapt er één gigantisch vraagteken in het dossier. Als straks de UEFA het licht op groen zet, is er nog altijd geen stadion. En de tijd begint te dringen. Het nieuwe complex moet klaar zijn tegen halfweg 2018, in bouwtermen is dat morgen.

Drie consortia zijn momenteel in de running om een nieuwe voetbaltempel van ruim 60.000 zitjes te bouwen. Het oorspronkelijke budget was 314 miljoen euro, maar dat bedrag zou lager komen te liggen. Tegen eind dit jaar kiest het Brusselse stadsbestuur de winnende kandidaat uit.

Procedureslag

Ten vroegste halfweg 2016 zou dan de eerste spade in de grond gaan, maar dan moeten alle procedures ook volgens plan lopen. En daar dreigt het faliekant fout te lopen. Eén klacht bij de Raad van State is voldoende om het hele project te blokkeren. Denk maar aan UPlace, het winkelproject op een steenworp van de Heizel, dat compleet verzandde in oeverloze procedureslagen.

Het stadion komt op parking C van de Heizel, een stuk grond dat eigendom is van de stad Brussel maar op het grondgebied van Grimbergen, en dus in Vlaanderen, ligt. Aanvankelijk stelde de Vlaamse regering, die onder meer het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) moet afleveren, zich heel vijandig op. Ook de gemeente Grimbergen vreest voor overlast en enkele buurtcomités dreigden al met juridische stappen.

Om het nodige draagvlak te creëren probeert initiatiefnemer Courtois de lokale bevolking zo veel mogelijk te betrekken bij de besluitvorming. Zo zullen ook inwoners van Grimbergen en mensen van het stadsbestuur mogen zetelen in de jury die meebeslist over het uiteindelijke project.

"We zijn bereid om de dialoog aan te gaan", zegt burgemeester Marleen Mertens (CD&V). "Maar ik vrees dat geen van de drie bouwpromotoren onze praktische bezwaren zomaar kan wegwerken. Wat met de immense verkeershinder die zal ontstaan? En de overlast van supporters?" De Vlaamse regering spreekt zich nog niet uit omdat er nog geen vergunningsaanvraag is ingediend.

Maar ook binnen de voetbalwereld worden de messen geslepen. Club Bruggevoorzitter Bart Verhaeghe is sinds eind vorig jaar een persoonlijke kruistocht gestart tegen het nationale stadion. Hij noemt het oneerlijke concurrentie, zeker als Anderlecht er uiteindelijk zal spelen. Die club krijgt zowat een stadion cadeau, argumenteert hij, en gaat ook met heel wat sponsoring lopen. Een pijnlijke samenloop van omstandigheden is dat Verhaeghe ook de sterke man is achter UPlace.

Rode Duivels

Bij RSC Anderlecht zijn ze in elk geval op hun hoede. Ze zijn uiterst omzichtig om te communiceren over het nationale stadion, opdat andere clubs het project juridisch niet zouden kunnen kelderen. Of ze nu uiteindelijk meestappen in het project laten ze in het midden, maar de kans is groot.

Veel tegenkanting en protest dus. "Maar net daarom dat het zo belangrijk is dat we de selectie binnenhalen", zegt Courtois. Hij hoopt op een golf van enthousiasme die de kritiek zal doen verstommen. Niemand wil de party pooper zijn. Bovendien, als we de openingswedstrijd van zo'n belangrijk sporttoernooi mislopen door oeverloze procedures, staan we internationaal met de billen bloot.

"Ik vecht al meer dan 25 jaar voor dit stadion", besluit Courtois. "De Rode Duivels hebben toch een thuishaven nodig? De Heizel was al langer verouderd en wordt in 2021 definitief afgebroken. Waar moet onze nationale ploeg dan naartoe? Naar het stadion van Club Brugge of Standard? In een stadion van iets meer dan 20.000 man? Dat is voor de vierde in de FIFA-ranking toch belachelijk?"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234