Vrijdag 18/10/2019

Brussel bouwt 5.000 nieuwe woningen

Brussel

Eigen berichtgeving

Kris Hendrickx

Huisvesting en werkgelegenheid zijn de belangrijkste prioriteiten in de Brusselse begroting 2005. Vanaf volgend jaar begint het gewest met de bouw van 5.000 extra woningen, waarvan 70 procent sociale huisvesting. Voor de ruim 20 procent werklozen in het Brussels gewest zal binnenkort individuele begeleiding voorzien worden. En wie in de toekomst door Brussel raast, zal op 90 plaatsen moeten uitkijken voor flitspalen. Het is maar een greep uit de opvallendste maatregelen van de allereerste Brusselse begroting in evenwicht.

De nieuwe Brusselse begroting staat in het teken van een 'solidair stadsproject'. Minister-president Charles Picqué wou ten alle prijze vermijden dat zijn regering verlamd raakt door interne twisten, zoals die in de vorige legislatuur tussen MR en PS bestonden. De serene sfeer in de huidige regering heeft volgens Picqué mogelijk gemaakt dat echte prioriteiten werden gesteld: huisvesting en werkgelegenheid.

Om de werkloosheid in het gewest te bestrijden werd een 'contract voor de economie en de werkgelegenheid' uitgewerkt. Het contract houdt onder meer in dat het gewest twee miljoen uittrekt voor de oprichting van een nieuw referentiecentrum. Dat moet het kwalificatieniveau van de Brusselaars opkrikken. Een structureel probleem van de Brusselse arbeidsmarkt is immers dat veel laaggeschoolde inwoners in een stad wonen waar vooral jobs voor hooggeschoolden worden aangeboden. Het gewest voorziet ook een individuele begeleiding van werklozen en een betere promotie van de dienstencheques. Die blijken in Brussel allesbehalve een succes, terwijl ze net voor laaggeschoolden nieuwe legale arbeidsperspectieven kunnen bieden.

Opvallend is dat het gewest in 2005 28 miljoen uittrekt voor de aankoop van verwaarloosde terreinen, zoals het Josaphatstation. Door de ontwikkeling van die terreinen hoopt de regering meteen de werkgelegenheid te stimuleren. De maatregel heeft niet alleen een economische bedoeling: het nieuwe grondbeleid van de regering moet vermijden dat gebieden van gewestelijk belang volledig in handen komen van privé-eigenaars. In het verleden rees zware kritiek op de gang van zaken bij terreinen als Thurn & Taxis en het Rijksadministratief Centrum. Die werden integraal aan privé-promotoren verkocht, zodat de overheid vandaag maar weinig invloed heeft op de invulling van de sites.

Naar schatting 20.000 gezinnen in het Brussels gewest wachten op een sociale woningen. De huur- en koopprijzen zijn al jaren aan een steile klim bezig. Als antwoord op die situatie is al jaren sprake van de bouw van 5.000 nieuwe woningen. Minister voor Stedenbouw Francoise Dupuis (PS) mocht gisteren voor het eerst aankondigen dat er daadwerkelijk middelen voor de bouw van die woningen voorzien zijn. In 2005 gaat het om 180 miljoen euro, een derde van het totale budget voor de 5.000 eenheden. Zeventig procent van het nieuwe woningpark zal bestaan uit sociale woningen. De nieuwe woningen worden geconcentreerd op vier plaatsen: in Molenbeek aan de Mettewielaan ter hoogte van het Scheutbos, in Ukkel aan het Station Moensberg, op de grens van Elsene en Watermaal-Bosvoorde aan de Ernottestraat en in Neder-over-Heembeek aan Mariëndaal.

Op mobiliteitsvlak valt vooral de plaatsing van 90 flitspalen met dertig verplaatsbare camera's op. Op dit moment telt het gewest slechts drie camera's, die niet eens de hele tijd werken. Mobiliteitsminister Pascal Smet (SP.A) kondigde bovendien aan dat 3 miljoen euro uitgetrokken wordt om het gewestelijke fietsnet af te werken en te evalueren. De schenkingsrechten in het gewest worden volgend jaar verminderd van 7 naar 4 procent. Net als in Vlaanderen hoopt minister van Financiën Vanhengel (VLD) daarmee op een verhoging van de inkomsten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234