Zaterdag 27/02/2021

Brussel als krioelende dansstad

dans

k-danse: dansimprovisaties in de beursschouwburg

Brussel / Van onze medewerkster

Clara van den Broek

Vanavond kunt u in de Beursschouwburg gaan kijken naar dansimprovisatie. De avond maakt deel uit van K-Danse, een reeks van drie dansworkshops tijdens de maanden februari en maart. Elke workshop eindigt met een toonmoment. Het programma van vanavond sluit de tweede workshop af in de reeks.

Elke workshop wordt geleid door een jonge choreograaf-danser, respectievelijk Roberto Olivan, Florence Augendre en Heine R. Avdal. De drie zitten elk in de beginfase van een nieuw project en testen een aantal concepten uit tijdens de workshops. Zo werkt Olivan momenteel aan een solo rond het gegeven 'kwetsbaarheid'. Tijdens de workshop, waaraan veertien dansers deelnamen, onderzocht hij dat gegeven binnen het mechanisme van een groep. Het toonmoment was op zich niet geweldig en leek meer op een open repetitie, vol geëxperimenteer. Hoewel dat voor de betrokkenen, voor collega-dansers en diehard-dansliefhebbers wel boeiend kan zijn, rijst toch de vraag of de modale toeschouwer hier wat aan heeft, en dus of een toonmoment noodzakelijk is.

Programmatrice Carine Meulders van de Beursschouwburg: "Het publieksmoment is geen sine qua non. Maar uit de gesprekken met deelnemers en artiesten leid ik af dat ze het een heel positief gegeven vinden. Het scherpt de concentratie tijdens de workshop, het komt het groepsgevoel ten goede en geeft richting aan het werkproces. Ik denk dat het voor ons vooral kwestie is goed te communiceren en geen verkeerde verwachtingen te wekken. En je blijft uiteraard altijd de hoop koesteren dat 'het' plots zal gebeuren."

Hoewel het publieksmoment de meest riskante schakel is in het project, lijkt er in Brussel als krioelende dansstad een grote behoefte te bestaan aan initiatieven als K-Danse. "Uit gesprekken met een aantal jonge dansers-choreografen bleek een behoefte aan ruimte", aldus Meulders. "BSBbis biedt veel plaats op de bovenste verdieping. Er bleek echter ook een behoefte aan een ontmoetingsruimte. Vele jonge choreografen beperken zich tot solo's, duo's, trio's. Er is echter vaak zin in uitwisseling met anderen, zin om ervaring op te doen met een grotere groep, zonder prestatiedruk."

Het programmablaadje nodigt "al wie zich aangesproken voelt" uit om deel te nemen. Enige vereiste is "enige ervaring in hedendaagse dans". Bijgevolg bestond de groep van Olivan uit een vreemde mix van professionele dansers, semi-professionelen en liefhebbers. Is dat een poging om het al bij al vrij gesloten Brusselse danscircuit wat open te trekken?

Meulders: "De samenstelling van de groep deelnemers gebeurt in overleg met wie de workshop leidt. Er zou geopteerd kunnen worden om met een eerder homogene groep te werken. Maar in de praktijk kiest niemand daarvoor. Blijkbaar werkt de mix liefhebbers-professionelen goed. En dit is een context om deelnemers die je niet kent en wier kunnen je vooraf niet helemaal kunt inschatten, aan het werk te zien. Zo verbreden ook wij onze horizon."

WIE EN WAT: K-Danse o.l.v. respectievelijk Roberto Olivan, Florence Augendre en Heine R. Avdal WAAR EN WANNEER: vanavond (workshop o.l.v. F. Augendre) en op 22 maart (workshop o.l.v. H.R. Avdal) in BSBbis, Kazernestraat 37, Brussel. Info: 02/513.82.90.ONS OORDEEL: Het project komt tegemoet aan een reële behoefte in dansend Brussel.

Toonmomenten van dansworkshops zijn vooral boeiend voor diehard-liefhebbers

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234