Donderdag 04/03/2021

Update

Bruno Tobback met monsterscore verkozen tot sp.a-voorzitter

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Bruno Tobback is vandaag in het West-Vlaamse Nieuwpoort verkozen als nieuwe voorzitter van de sp.a. Hij volgt Caroline Gennez op aan het hoofd van de Vlaamse socialisten. Tobback was samen met zijn running mate Joke Quintens de enige kandidaat voor het voorzitterschap. Zij kregen samen 96,9 procent van de stemmen achter zich.

Na jaren die vooral overschaduwd werden door tegenvallende verkiezingsresultaten en interne strubbelingen, krijgt de 42-jarige Leuvenaar de taak om de sp.a opnieuw op de rails te krijgen en opnieuw meer kiezers te werven.

374 onthoudingen
De tandem Tobback-Quintens krijgt alvast een pak steun bij de start. Van de 20.000 uitgebrachte stemmen, waren er maar 374 onthoudingen, goed voor een 'stalinistische' score van bijna 97 procent. "Nooit eerder haalde een duo zoveel stemmen", klonk het.

Moeilijke jaren
Tobback gaf in zijn maidenspeech als voorzitter toe dat het wellicht "moeilijke jaren" worden, maar hij wil zich niet laten verlammen door pessimisme en angst. "Angst is een slechte raadgever. Naar die raad gaan we niet luisteren. Nu niet, nooit", klonk het. Tobback wil naar eigen zeggen werk maken van een socialisme waarbij mensen willen "investeren in gemeenschappelijke vooruitgang".

Vlaamse partij
De kersverse voorzitter zette ook het Vlaamse karakter van de sp.a in de verf. "Wij zijn een 100 procent Vlaamse partij. Maar ik ben het beu dat het begrip Vlaanderen beperkt wordt tot pessimisme en conservatisme", zei hij. "Wij staan voor waarden als rechtvaardigheid, vooruitgang en gezamenlijk investeren in vooruitgang. Dat is ons Vlaanderen".

Staatshervorming efficiënt en transparant
Wat de staatshervorming betreft, vindt Tobback dat vooral "efficiëntie en transparantie" de toetsstenen moeten zijn. De nieuwbakken voorzitter bespeelde ook een aantal klassieke socialistische thema's - zo wil hij dat de rijken niet alleen "eventjes" in tijden van crisis een bijdrage leveren, maar "altijd, zoals iedereen" - maar ging ook een aantal hete hangijzers zoals de hervorming van de sociale zekerheid niet uit de weg.

Onderhandelingen
Hoewel Tobback nu de voorzittersfakkel overneemt, is het de bedoeling dat afscheidnemend voorzitter Gennez nog een deel van de regeringsonderhandeling verder opvolgt. Zo is afgesproken dat Tobback Gennez pas vervangt na het afronden van het communautaire luik.

Sneer naar N-VA
Gennez mocht haar voorzitterschap deze week afsluiten met een deelakkoord over BHV. Volgens Tobback heeft Gennez daarmee bewezen dat "nil volentibus arduum (voor zij die willen, is niets onmogelijk, nvdr) geen loze leuze is". Een duidelijke knipoog naar de N-VA. Na de grote verkiezingsoverwinning van vorig jaar verklaarde N-VA-voorzitter Bart De Wever namelijk dat N-VA stond voor Nil Volentibus Arduum. (belga/eb)

Bruno Tobback en Joke Quintens. Beeld BELGA
Bruno Tobback en Joke Quintens.Beeld BELGA
De vorige en de nieuwe sp.a-voorzitter. Beeld BELGA
De vorige en de nieuwe sp.a-voorzitter.Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234