Vrijdag 28/02/2020

Weekendkrant

Bruno Tobback: "Elio Di Rupo heeft dat uitstekend gedaan"

Beeld Jonas Lampens

"Ik bedank voor de suggestie om even fanatiek links te worden als de rest fanatiek rechts wordt. Wij zijn ongegeneerd links, maar niet gek", zegt Bruno Tobback in een interview in onze weekendkrant. "Het ongetwijfeld goedbedoelde advies van de adviseur van Kris Peeters die toevallig ook de adviseur van de VRT is (Jan Callebaut) in Knack dat we wat meer op de genereuze PvdA moesten gaan lijken, ga ik toch niet volgen."

Dat zouden sommigen bij CD&V vast graag willen, dat we ons in een gevecht in de marge vastrijden, zodat ze alleen met N-VA een regering kunnen vormen. Wel ik heb nieuws voor de mensen aan wie Jan Callebaut mag factureren: we gaan dat niet doen."

"Wij zijn er voor de mensen die een gelijke loopbaan voor iedereen fair vinden. Wij zijn er voor de mensen die plaatsvervangende schaamte voelen voor CEO's die zeggen dat ze voor 650.000 euro per jaar geen poot verzetten. Dat je dat nog maar durft zeggen dat je een miljoen waard bent? Ik heb echt niks tegen Johnny Thijs, mijn familie zit vol met zelfstandigen en vrije beroepers, maar vertel dat eens aan een facteur, dat je voor 650.000 euro je job niet naar behoren kan doen? Toch vreemd dat het not done is geworden om zoiets te op te merken in Vlaanderen."

Was u blij dat Open Vld en ook wel CD&V Johnny Thijs mee verdedigden tegen de eigen regering in, of toch vooral verbaasd?
"Verbaasd, omdat we dat wel degelijk in het regeerakkoord afgesproken hadden. Als je niet diep rechts bent, sta je in Vlaanderen vaak alleen. De verering van elk woord van economen en werkgevers en andere pipo's die zich met het alleenrecht op wijsheid schijnen omgord te hebben, staat in schril contrast met de bijna wellustige manier waarmee vandaag getrapt wordt naar mensen die zich aan de onderkant van de maatschappelijke ladder bevinden."

De analyse is eenvoudig: de andere centrumpartijen lopen Bart De Wever achterna.
"Ik voel de behoefte niet. Ideologisch uiteraard niet maar ook louter strategisch niet. Ik kan u geruststellen: ik ga mijn nieuwjaarstoespraak dit weekend niet volledig opdragen aan de concurrentie. Het is gewoon niet nodig: ik voel me erg comfortabel bij het palmares van de federale regering: ik denk dat we tegen de honderd procent van onze engagementen nagekomen zijn. We hebben de energiemarkt hervormd, we hebben het eenheidsstatuut ingevoerd, we hebben de index behouden, we hebben de fraudebestrijding versterkt."

Leve Elio Di Rupo?
"Leve de sp.a"

Leve de regering-Di Rupo dan? Ik vraag het maar omdat CD&V en Open Vld ook dat niet over de lippen krijgen.
"Elio Di Rupo heeft dat uitstekend gedaan. Ik ben niet bang om dat te zeggen ik kom steeds meer mensen tegen die zeggen dat Di Rupo het goed gedaan heeft. Dat had ook niemand verwacht twee jaar geleden. Deze regering heeft het beste gedaan wat mogelijk was in deze moeilijke omstandigheden, ook vanuit het standpunt van CD&V en Open Vld trouwens. Dit is een regering die onder een slecht gesternte geboren is met zes partijen, die, om het zacht uit te drukken, het niet over alles met elkaar eens zijn. Er zijn harde woorden gevallen onderweg, het was zeker niet elke dag champagne, maar dat is niet meer dan normaal. Deze regering is het beste wat dit land op dit moment kon overkomen."

EN VERDER IN ONZE WEEKENDKRANT

ELKE NEUVILLE
Ze noemt zichzelf een Bond Zonder Naam-figuur, de grootst denkbare optimist. 33 jaar is ze, ex eindredacteur van 'Man bijt hond', en vandaag een van de trekkers van De Chinezen. Met dat productiehuis tekende ze voor het bejubelde 'Ten oorlog', en moet ze nu bevestigen met 'Manneken Pis'. 'Ik volg eigenlijk altijd mijn buikgevoel.'

PHILIPPE CLAUDEL
Rik Van Puymbroeck wandelde in Nancy en omstreken met Philippe Claudel door zijn boeken en films. Startpunt was de unieke brasserie L'Excelsior. 'Ik kom er nu, maar eigenlijk nooit met journalisten. Zeker geen Franse. Ik weiger die interviews zelfs. Ik wil verborgen leven, in rust en in stilte. Succes is een vergissing, 'een bijwerking, zoals met medicijnen.'

JUMBO DE SUPERTUINMAN
Waarom het zo waardevol is om de olifant te beschermen? Omdat hij met zijn geschoffel en met zijn trekbewegingen het oerwoud gezond houdt, en daarmee de neerslaghuishouding in de hele wereld. Minder olifanten in Afrika? Dan valt er minder reven in de Amerikaanse Midwest.

CHARLTON ATHLETIC
Douglas De Coninck trok naar Charlton Athletic, ooit de grootste club ter wereld en vorige week overgenomen door Roland Duchâtelet. 'Wat gaat hij met ons doen? Als Mister Duchâtelet ons koopt, is het toch niet om ons door het toilet te spoelen?'

NOOIT MEER FILE
In Nederland kun je als chauffeur geld verdienen door je tijdens de drukste uren niet op de snelweg te begeven. Spitsmijden, heet het project. Waarom kan dat in België niet? Vlaams minster Hilde Crevits: 'Wij hebben onze handen al vol met het structureel herstellen van onze wegen.'

WIETSE TANGHE EN ANEMONE VALCKE
Wietse Tanghe: 'Ja, ik heb daarnet nog met Spielberg gebeld. Hij ziet het precies wel zitten, voor die nieuwe film... Jij nog met Scorsese gebeld?"
Anemone Valcke: "Ja, we zijn aan het onderhandelen.'
Een dubbelgesprek tussen twee Vlaamse acteurs, pure zielsverwanten ook, kan in tijden van Oscarkoorts wat uit de hand lopen. Zeker als ze met 'In Vlaamse velden' hoge ogen gooien op de zondagavond van Eén.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234