Donderdag 08/06/2023

Bruno's schoenen en WK-babe Axelle: deze hypes gingen de wereld rond

Suarez als Jaws. Beeld Twitter
Suarez als Jaws.Beeld Twitter

Dankzij de honderden camera's en de sociale media volstaat één actie om roem te vergaren of een trend te zetten. Of ontslagen te worden. Niets ontgaat ons, alles wordt uitvergroot. Dit zijn de WK-hypes die de hele wereld rond gingen:

Iwan Tol

1. De selfie van James Rodriguez
Ze maakten de mooiste doelpunten en de mooiste dansjes en hadden misschien wel de beste speler van het toernooi in hun selectie. Helaas voor Colombia trof de ploeg in de kwartfinale thuisland Brazilië en een klein beetje scheidsrechter Carlos Velasco Carballo. In eigen land wachtte de ploeg niettemin een groots onthaal. Naar schatting 100.000 fans kwamen naar het Simon Bolivar Park in de hoofdstad Bogotá. Vanaf het podium stuurde sterspeler James Rodriguez een selfie de wereld in, met op de achtergrond een geel gekleurde mensenmenigte. 'Ik dank jullie allemaal en ik ben er trots op een Colombiaan te zijn', schreef hij erbij.

null Beeld kos
Beeld kos

2. De spray over Bruno's schoenen
Oké, het was misschien niet zo revolutionair als de invoering van de doellijntechnologie, maar handig is het wel, die spray waarmee scheidsrechters bij een vrije trap spelers netjes op afstand kunnen houden. De 'scheidsrechtersspray' bestaat uit water, butaan en een oppervlakte-actieve stof, die door de druk in de spuitbus als een soort wit schuim naar buiten komt en een minuut later weer is verdwenen. Alleen, dat wist Bruno Martins Indi niet. Tijdens Nederland-Spanje spoot scheidsrechter Nicola Rizzoli het goedje per ongeluk over zijn schoenen , waarna de verdediger hem met een vernietigende blik aanstaarde. Toch kan Martins Indi er maar beter alvast aan wennen: de spray, voorheen alleen gebruikt in Zuid-Amerika, komt nu ook de kant van Europa op.

3. WK-babe Axelle
Een Belgische hype, jawel. Opvallend veel fans werden tijdens de WK-wedstrijden close in beeld genomen. Zo ook de 17-jarige Axelle Despiegelaere uit Doornik. Samen met haar vader, moeder en een vriendin was ze naar Brazilië afgereisd om de Rode Duivels aan te moedigen. In een mum van tijd groeide ze uit tot WK-babe, nadat ze tijdens België - Algerije in het vizier was gekomen van een paar fotografen. De volgende dag sierde haar gezicht vele voorpagina's, werd ze gevraagd voor tv-interviews en kreeg ze vanuit de hele wereld huwelijksaanzoeken.

Helaas voor haar aanbidders: eenmaal terug op vliegveld Zaventem reisde ze direct door naar haar vriend in Knokke. En, met een contract van L'Oréal op zak. Voor het cosmeticamerk gaat Axelle op sociale media filmpjes maken met beauty- en kapseltips.

WK-babe Axelle. Beeld BELGA
WK-babe Axelle.Beeld BELGA

4. Nieuwe trend: de lookalike
Afzonderlijk waren ze naar het Maracanã gekomen, 'Ronaldo' en 'Maradona'. Toen ze elkaar in het vizier kregen, bedachten ze spontaan een gezamenlijke act én een boodschap: voetbal is verbroedering. Duizenden supporters gingen, gratis, met Teronimo en Gil, want zo heten ze echt, op de foto en tientallen tv-stations maakten opnames. De lookalikes zijn een nieuw fenomeen tijdens dit WK in Brazilië.

In Rio de Janeiro was eerder ook al een Maradona-dubbelganger gesignaleerd. Later kwam daar nog een 'Mario Balotelli' bij. Ook Oranje had een dubbelganger, al was dat een beetje tegen wil en dank. In Rio moest een Nederlandse supporter regelmatig op de foto met buitenlandse voetbalfans, omdat ze dachten dat hij Arjen Robben was. Totdat hij zijn zonnebril afzette. Dan was hij weer gewoon Theo Boekhorst uit Zevenaar.

5. Het gouden gordijn van Bakari Sagna
Met een tatoeage of een fel gekleurde voetbalschoen val je als speler tegenwoordig niet meer op. Dus moest er deze zomer uit een ander vaatje worden getapt om aandacht te krijgen. Bijvoorbeeld via het kapsel. Natuurlijk waren er de krullenbollen Marouane Fellaini en David Luiz. Maar de opvallendste stijliconen van dit WK waren Dani Alves met zijn licht gebleekte, bijna coupe-soleil-achtige kapsel, de Chileen Arturo Vidal met de zijkanten van zijn haar opgeschoren, een kleine hanenkam en twee streepjes in de wenkbrauw en Bacary Sagna, met zijn geblondeerde vlechtjes luisterend naar de bijnaam 'het gouden gordijn van Frankrijk'.

Bakari Sagna met zijn 'gouden gordijn'. Beeld EPA
Bakari Sagna met zijn 'gouden gordijn'.Beeld EPA

6. Ontslag voor de filmende verpleegster
Arme Neymar. Daar wordt hij binnengereden, de lange, kale gangen in, van het São Carlos-ziekenhuis in Fortaleza. Hij had de ster van het WK moeten worden, maar toen was daar plotseling de knie van de Colombiaan Juan Zuñiga, hard in zijn rug. Vanaf het stadion wordt hij direct naar het ziekenhuis gebracht. Om hem heen is geschreeuw, paniek. Een verpleegster legt het haarfijn vast met haar telefoon. Enkele seconden later staat het op internet. Zo heeft de hele wereld de pijnlijke beelden van Neymar op de brancard al lang en breed aanschouwd, terwijl de diagnose van een gebroken ruggenwervel nog moet worden gesteld. De volgende dag wordt de filmende verpleegster ontslagen. 'Wij vinden dat iedereen die het ziekenhuis binnenkomt een patiënt is. Ongeacht of hij Neymar heet', aldus de directeur.

Fans van Neymar voor het ziekenhuis. Beeld GETTY
Fans van Neymar voor het ziekenhuis.Beeld GETTY

7. Suarassic Park en andere bijtgrappen
Onmiskenbaar het meest bizarre moment van het WK: de beet van Luis Suárez. Onnodig om te zeggen dat het incident tal van liefhebbers inspireerde tot het maken van woordgrappen, oneliners en bewerkte foto's. Zo was er Suárez als de haai in de film Jaws, een 'nieuwe' film (Suarassic Park) en de handige Snickers-reclame ('More satisfying than Italian'). Arkadiusz Milik, de Poolse aanwinst van Ajax, zette op Twitter op een foto zijn tanden in de schouder van zijn vriendin. En dan waren er natuurlijk nog de Suárez-flessenopener en het Roy Donders-bijtpak. Maar er waren ook minstens twee mensen die de spits in een tatoeage lieten verwerken. Eentje beeldde Luis Suárez op zijn arm af als Hannibal Lecter. De ander was iets origineler en liet vier tandafdrukken op zijn bovenarm zetten. De tekst daaronder: Suárez was here.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234