Woensdag 29/01/2020

Brugspringer die zelfmoord wilde plegen: "Zeeleeuw heeft mijn leven gered"

Kevin Hines bij de Golden Gate Bridge Beeld kos

Een man die van de Golden Gate Bridge sprong in San Francisco om zich van het leven te beroven, heeft verteld hoe hij toch overleefde omdat een zeeleeuw hem drijvende hield.

Kevin Hines is momenteel in Australië waar hij lezingen geeft over zijn ervaringen. Als tiener hoorde hij stemmen en sukkelde in een depressie. In 2000 sprong hij als 21-jarige snaak van de beroemde brug in San Francisco.

Haai
Wonder boven wonder overleefde hij die val maar dan zag hij een haai onder zich zwemmen, althans dat dacht hij op dat moment. "Ik panikeerde en vreesde dat de haai mijn been ging afbijten", zei de man over die vreselijke gebeurtenis. "Maar dat gebeurde niet. Het dier bleef maar rond me cirkelen en tegen me aan botsen. Ik herinner me hoe ik bleef drijven en hoe dat 'beest' voortdurend tegen me aan duwde."

Wijzerzin
De gedachte aan die haai bleef hem achtervolgen tot hij ergens veel later na zijn aanwezigheid in een tv-show werd aangesproken door een man die op de brug stond op de dag dat hij zelfmoord trachttte te plegen. Die man had gezien dat het geen haai was maar een zeeleeuw. "Iedereen die van de brug naar beneden keek, kon het dier onder me zien cirkelen in wijzerzin, zij zagen ook hoe ik bleef drijven met de zeeleeuw onder me. Het dier bleef de hele tijd bij me tot het de motoren van de reddingsboot hoorde."

Kevin Hines schreef een boek over zijn ervaringen. Beeld kos

Telefoontje
Nog een factor die bijdroeg tot zijn redding was het telefoontje van een vrouw naar de kustwacht. Zij zag Hines springen en kon daardoor zijn exacte locatie doorgeven aan de hulpdiensten. Hierdoor werd hij tijdig gered, voor onderkoeling kon intreden of andere zware kwetsuren hem fataal werden.

Tweede kans
Slechts 34 mensen overleefden de sprong van de brug. Hines is er één van. Weinigen kunnen terug stappen na het overleven van de sprong maar hij wel. De Amerikaan kreeg een tweede kans in het leven en grijpt ze met beide handen. "Mijn boodschap is dan ook simpel, je hoeft niet op deze manier te sterven", verklaarde de man die nu een boek schreef over zijn ervaringen met als titel 'Cracked, not broken'. Overal ter wereld geeft Hines, nu 33 jaar oud, lezingen om mensen met mentale problemen op andere gedachten te brengen.

Passie
"Dat is nu mijn passie geworden, mijn doel in het leven. Waarover ik praat, dat overschrijdt alle grenzen, alle rassen en kleuren. Iedereen wordt er door geraakt. Zelfmoordpreventie is de zaak van iedereen.


Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via 1813 of op zelfmoord1813
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234