Vrijdag 19/08/2022

Brugse zotten wagen zich aan dagen zonder drank

De stad Brugge roept haar inwoners op dertig dagen geen druppel alcohol aan te raken. Het initiatief krijgt van alle kanten lof, behalve van burgemeester Renaat Landuyt (sp.a). 'Dit is mijn ding niet.'

Laat 7, 14 of 30 dagen alle alcohol staan. Er mag dan een ondergrondse pijpleiding voor bier door Brugge lopen, toch wil de stad zo'n pact met zijn inwoners sluiten. Zelfs enkele cafés en restaurants doen mee en zetten hun aperitieven zonder alcohol bovenaan de kaart.

Zijn er dan bovenmatig veel zuiplappen onder de Brugse bevolking? "Absoluut niet", zegt Niek Van Maeckelberghe van de Brugse preventiedienst. "Het gaat puur om een bewustwordingscampagne." Jammer voor de stadsdienst was wel dat hun rechtstreekse chef, burgemeester Renaat Landuyt (sp.a), in eerste instantie de actie niet steunde. "Dit is mijn ding niet", klinkt het. "Ik drink graag mijn pintje of mijn wijntje." Als er duizend mensen intekenen op dagen zonder alcohol, zou Landuyt zeven dagen meedoen. Dat aantal werd gisterenmiddag gehaald, en dus zal Landuyt die belofte nakomen. Worden dat er tweeduizend, dan wil hij zelfs tot twee weken meedoen. "Verklaar mij niet verslaafd," lacht hij nog. "Ik hecht gewoon veel belang aan die tak van de wetenschap die zegt dat je één glas per dag moet drinken." Op de evenementen van de stad zal de drank blijven vloeien. Daar blijven ze Brugse Zot en "een variëteit aan andere alcoholische dranken" serveren, verzekert de burgemeester nog.

Maakt zijn aanvankelijke weerstand Landuyt tot een typische Vlaming? Zijn wij bovenmatig verknocht aan onze pint en ons glas wijn? "Ik snap dat mensen reageren: waar gaan ze zich nu weer mee moeien? Moet ik nu ook de alcohol achterwege laten?" zegt gezondheidseconoom Lieven Annemans (VUB). "Maar hoe graag we ook vasthouden aan onze vrijheid, we moeten beseffen wat problematisch drankgebruik allemaal kan aanrichten. Er zijn nog steeds te veel mensen die dronken achter het stuur kruipen."

Mentaliteit is al aan het wijzigen

De Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD) merkt wel een kentering de laatste jaren. Bier wordt niet meer beschouwd als veredelde limonade. Het eerste glas schuimwijn op de plechtige communie behoort tot het Vlaams erfgoed. Na dagen zonder vlees doen de dagen zonder alcohol hun intrede. Vorig jaar startte een jongen een blog over zijn 100 alcoholvrije dagen. Op Facebook wordt het dagboek van de Vlaming die het een jaar zonder alcohol probeert druk bekeken. "Al die persoonlijke en spontane initiatieven tonen aan dat de Vlaming zijn mentaliteit wijzigt", zegt Marijs Geirnaert van de VAD. Bij de jongeren was het scharniermoment het optrekken van de leeftijd voor alcoholconsumptie. Sinds 2009 is alcohol onder de 16 verboden en sterke drank onder de 18. Ervoor had 75 procent van de jongeren tussen 12 en 14 jaar al alcohol gedronken. Nu is dat minder dan 50 procent geworden. Jongeren geven ook zelf aan dat het wettelijk verbod hen beïnvloedt.

Volgend jaar pakt de VAD uit met een opvolger van het Brugse initiatief op Vlaams niveau. Wellicht gaat die van start net na de met drank overgoten kerst- en nieuwjaarsperiode. "Veel mensen voelen dan spontaan de nood om hun lichaam te ontgiften", zegt Geirnaert van de VAD. De vereniging is nog op zoek naar bekende Vlamingen uit alle geledingen, van politiek tot media en sport, die hun gezicht willen lenen aan de actie.

Dry January in het Verenigd Koninkrijk, en gelijkaardige periodes in Nederland of de Scandinavische landen toonden het heilzaam effect al aan. "Het is niet zo dat de Britten achteraf gaan bingedrinken om hun schade in te halen", merkt Geirnaert nog op. Integendeel, tot zes maanden na de 'droge maand' drinken ze in het buitenland minder. Op korte termijn slapen mensen beter, voelen ze zich fitter en verliezen ze enkele kilo's. Benieuwd of ook Landuyt dat aan den lijve zal ondervinden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234