Dinsdag 26/10/2021

Brugse raad van bestuur moet geen zestigers meer

Acht van de elf leden die met onmiddellijke ingang uit de raad van bestuur verdwijnen: toen Club Brugge het nieuws maandagavond bekendmaakte, kwam dat als een grote verrassing. Intern werd deze herstructurering echter grondig voorbereid. Maar niet tot eenieders tevredenheid. Een reconstructie.

Het idee om de raad van bestuur te verjongen speelde al een tijd in het hoofd van Bart Verhaeghe. Na een geslaagde structurele en sportieve hervorming, wilde de voorzitter ook nieuw bloed in zijn bestuur. Een lovenswaardig idee, want de raad van bestuur van Club bestond vooral uit 60- en zelfs 70-plussers en veel dynamiek viel bij die deftige heren niet meer te ontdekken. Vorige week kwam het plan in een stroomversnelling. Dat ex-voorzitter Pol Jonckheere, na een maandenlange sabbatical, op het punt stond om zijn rentree te maken in de bestuurskamer, speelde daarbij wellicht een rol.

Verhaeghe nodigde de tien leden van zijn bestuur, inclusief Jonckheere, uit in zijn huis in Zwitserland. De voorzitter stelde zijn privéjet ter beschikking voor het vervoer. Eén bestuurder haalde de afspraak niet wegens professionele verplichtingen, de andere negen gingen op het verzoek in. Elk van de bestuurders had een persoonlijk gesprek van 15 tot 20 minuten met Verhaeghe.

Toen die achter de rug waren, gooide de voorzitter zijn ideeën op tafel tijdens een gemeenschappelijke vergadering. Verhaeghe stelde zijn collega's voor om hun mandaat ter beschikking te stellen en kreeg daarbij de volle steun van D'Hooghe, die het idee van verjonging erg genegen is.

De meeste bestuursleden gaven snel toe aan de twee zwaargewichten: veel argumenten om vast te houden aan hun zitje hadden ze trouwens niet.

Maar dat gold niet voor iedereen. Drie bestuurders, die wel een actieve rol hadden binnen de clubwerking, boden weerstand, wat leidde tot een stevige discussie. Uiteindelijk plooiden ze toch, zij het met tegenzin en onder druk. Twee andere bestuurders, Bart Coeman en Sam Sabbe, bleven buiten schot. Niet alleen zijn zij de jongsten in de bestuursraad, omdat ze nauw betrokken zijn bij de commerciële en financiële werking van de club, bieden zij ook een duidelijke meerwaarde op bestuursniveau.

De laatste stap in de herstructurering was de Algemene Vergadering van maandagavond. Zonder ja-woord van de vzw Club Brugge, die uit 115 leden bestaat, kon de bestuursvernieuwing niet geofficialiseerd worden. Maar dat bleek niet het minste probleem. In een overtuigende uiteenzetting van een halfuur schetste Verhaeghe de verwezenlijkingen en de plannen van de nieuwe bestuursploeg. Daarna werd gestemd. De nieuwe samenstelling van de raad van bestuur werd door de overgrote meerderheid, 94 procent zelfs, goedgekeurd. "Alles verliep heel sereen en zonder discussie", bevestigden meerdere aanwezigen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234