Donderdag 20/01/2022

Brugse patiënt dubbel zo duur als Maaseikse

Transfers in de gezondheidszorg vinden niet alleen plaats tussen Vlaanderen en Wallonië, maar ook tussen de verschillende Vlaamse provincies onderling. Dat blijkt uit een recent onderzoek naar de huisartsenprestaties in Vlaanderen, verricht door de Socialistische Mutualiteiten. Het onderzoek moet in eerste instantie huisartsen toelaten zichzelf te situeren tegenover hun collega's. Tegelijkertijd leggen de cijfers ook transfers tussen de Vlaamse provincies bloot.

Brussel

Eigen berichtgeving

Tom Cochez

West-Vlaamse patiënten kosten het Riziv meer geld dan Limburgse patiënten. Veel meer geld. De gemiddelde kost voor het Riziv per patiënt in het arrondissement Brugge bedroeg in '98 72.650 frank (1.800 euro). In het arrondissement Oostende zelfs 77.646 frank (1.925 euro). In het arrondissement Hasselt bedraagt de gemiddelde Riziv-kost amper 45.042 frank (1.116 euro). In het arrondissement Maaseik zelfs maar 39.031 frank (968 euro). De geneesheer-directeur van de Socialistische Mutualiteiten, Patrick Galloo, wijst er wel op dat de cijfers enkel betrekking hebben op patiënten die aangesloten zijn bij de Socialistische Mutualiteiten. "Omdat ons ledental in West-Vlaanderen lager ligt dan bijvoorbeeld in Antwerpen moeten de cijfers statistisch misschien licht gecorrigeerd worden, maar de grote lijnen die uit het onderzoek naar voren komen, mogen zeker doorgetrokken worden voor heel Vlaanderen."

De cijfers die de SM verzamelen en op hun website ter beschikking stellen (http://www.socmut.be) moeten echter in eerste instantie de huisartsen toelaten zichzelf te situeren tegenover hun collega's. "Elke huisarts kan via het internet een aanvraag sturen om de persoonlijke gegevens te kunnen vergelijken met de algemene cijfers per arrondissement. En dat onder meer op het vlak van patiëntentrouw, het aantal huisbezoeken en de verrichte technische prestaties", zegt Patrick Galloo. "Ze kunnen zien of hun patiënten al dan niet trouwer zijn. Ze kunnen nagaan of ze meer of minder huisbezoeken afleggen dan hun collega's uit hetzelfde arrondissement. Ze krijgen met andere woorden duidelijk zicht op hun hiaten en sterke kanten."

Ook hier kunnen verschillende arrondissementen met elkaar vergeleken worden. Zo beschikken de Vlaams-Brabantse huisartsen over de trouwste patiënten. In het arrondissement Halle-Vilvoorde is 71 procent van de patiënten trouw aan een huisarts. In het arrondissement Hasselt wordt beduidend meer aan 'doktershopping' gedaan. Slechts 56 procent van de patiënten daar is zijn of haar huisarts 'trouw'. Beduidend minder dan het Vlaamse gemiddelde van 64 procent.

Wellicht beschikken de Socialistische Mutualiteiten binnen enkele maanden ook over cijfers uit het Franstalige landsgedeelte. "Op dit moment wordt daarover overleg gepleegd met de huisartsen", zegt Patrick Galloo. "Pas dan zullen we een beter zicht krijgen op de omvang van de transfers tussen de verschillende Belgische regio's."

Onderzoekscijfers moeten huisartsen toelaten zichzelf te situeren tegenover hun collega's

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234