Maandag 08/08/2022

NieuwsGeluidshinder

Brugse padelclub in zak en as na speelverbod: ‘Over zes maanden komt hier niemand meer’

null Beeld RV
Beeld RV

Een rechterlijke uitspraak komt hard aan bij de Brugse padelliefhebbers. Op de velden van KTC Azalea mag niet langer ’s avonds en op zondag gespeeld worden na een klacht over geluidshinder. De advocaat van de buren weert zich: ‘De Vlaamse overheid moet haar verantwoordelijkheid nemen.’

Joanie de Rijke

“Het is gewoon broodroof! Door het verbod van de rechter worden de meeste leden van de club gedwongen om naar een andere plek te gaan waar ze kunnen padellen. Waardoor het voor de uitbater heel moeilijk zal worden om dit financieel te overleven.” De vier padelspelers van club KTC Azalea in Brugge hebben nog 10 minuten speeltijd maar ze nemen graag even pauze om hun gedacht te zeggen, op voorwaarde dat ze alleen met hun voornaam vermeld worden. “Dat die mens achter de bar een mes in zijn rug krijgt terwijl hij er niets aan kan doen, vind ik het ergste aan deze zaak,” zegt Peter, de oudste van de groep. “We willen wel solidair zijn met de club maar door mijn werk kan ik niet anders dan ’s avonds spelen”, klikt het bij Tom, Bram en Stephan. “Dus moeten we wel op zoek naar een andere club, hoe jammer we het ook vinden.”

De verslagenheid en teleurstelling zijn groot bij de Brugse padelclub. Deze week legde de rechter een verbod op om ’s avonds en op zondag padel te spelen na een klacht van de buren over geluidshinder. Door de week mag er na 19 uur niet meer gespeeld worden, op zaterdag moet de club om 16 uur deuren sluiten. En op zondag mag KTC Azalea helemaal niet meer open. “Het is de doodsteek voor de club”, vindt Stephan. “Eén rechter beslist nu over 400 leden en het voortbestaan van de club die al bijna 90 jaar actief is. Ik vind dat niet kunnen.”

Het gaat om een uitspraak in kort geding, de uitspraak ten gronde volgt over zes maanden. “Maar het verbod om padel te spelen, gaat nu in”, klinkt het bij de spelers. “Als er straks een oplossing wordt gevonden, is het te laat want over zes maanden is iedereen al weg. Probeer de mensen dan maar eens terug te krijgen.”

Geluidsmuur

Padellend Vlaanderen is wakker geschoten na de uitspraak van de Brugse rechter. Want sinds de sport tijdens corona razend populair werd, schoten de padelvelden als paddenstoelen uit de grond. Padel is makkelijker dan tennis en dus laagdrempeliger, waardoor heel wat tennisclubs zich hervormden tot padelvelden. Niet alleen nemen padelvelden minder plaats in waardoor er meer velden op hetzelfde terrein passen, de toename van het aantal sporters zorgt ook voor een grotere omzet aan de bar van de clubs.

Maar nu maken heel wat clubs zich zorgen dat ze straks ook beperkende maatregelen opgelegd krijgen als de buren beginnen te klagen. “Ik geeft toe, het máákt lawaai”, zegt Bart Walleyn, bestuurslid van club Azalea. Hij wijst naar de kant van de buren die de klacht voor geluidshinder indienden. Volgens hun advocaat Joris Van Cauter voelen ze zich in de steek gelaten door de padelclub. Die zou geen moeite hebben gedaan om een oplossing te zoeken.

“Klopt niets van”, zegt Walleyn beslist. “Ik woon vijftig meter verderop en de buurman is verschillende keren met me komen praten. We hebben over een geluidsmuur gesproken maar geen enkele firma kan garanderen dat dit afdoende helpt. We hebben een tent gezet om het geluid proberen tegen te houden. Daar was de buurman de eerste week heel tevreden over, daarna plots niet meer. Ook hebben we een nachtwaker ingehuurd die zorgde dat de mensen ’s avonds op tijd buiten waren om geen overlast te bezorgen. Maar de buurman blijft klagen.”

Dat er een wettelijk kader moet komen waarbinnen de regelgeving over de padelvelden wordt vastgelegd, vindt Walleyn. “Want nu doet iedereen wat hij wil. Met alle gevolgen van dien.”

Bij de klagende buren doet niemand deur open als we wat later aanbellen. Volgens hun advocaat Joris Van Cauter hebben ze uiteindelijk een klacht ingediend nadat ze een tijdlang door de club aan het lijntje werden gehouden met de beloftes van allerlei maatregelen. “Nu wordt er een geluidsdeskundige aangesteld die over zes maanden een eindverslag moet klaar hebben.”

Het is de tweede keer dat een rechter in Vlaanderen het gelijk geeft aan buren die last hebben van lawaai door padel. Het vonnis in Brugge is belangrijk, vindt Van Cauter. “Het toont aan dat geluidshinder ernstig genomen wordt en dat heeft zeker ook zijn belang voor toekomstige procedures. De Vlaamse overheid zou beter haar verantwoordelijkheid nemen met een wettelijk kader en het niet overlaten aan de gemeentebesturen of aan de rechtbanken.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234