Woensdag 08/12/2021

Update

"Brugpensioen vanaf 50 bij Opel geen goed signaal"

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

De Vlaamse werkgeversorganisaties Voka en Unizo zijn niet te spreken over het feit dat de minister van Werk, Joëlle Milquet, aan de Opel-arbeiders die getroffen worden door de herstructurering, brugpensioen wil toekennen vanaf de leeftijd van 50 jaar. "Deze gemakkelijkheidsoplossing schaadt de betrokken arbeiders, de vele ondernemingen met vacatures en de samenleving die opdraait voor de kosten", reageert Karel Van Eetvelt van Unizo.

Hoewel brugpensioenen federale materie zijn, vraagt Milquet met aandrang de mening van de Vlaamse regering over een verlaging van de brugpensioenleeftijd. Na de heisa over het sociaal plan bij Carrefour heeft Joëlle Milquet duidelijk geen zin om deze politiek gevoelige beslissing in haar eentje te nemen. Kris Peeters, die de voorbije maanden het voortouw in het Opel-dossier heeft genomen, houdt de boot af. "Joëlle Milquet moet geen verstoppertje spelen. De brugpensioenregelingen zijn een bevoegdheid van de federale regering."

Intussen groeit bij de vakbonden van Opel Antwerpen het ongeduld. "De commissie heeft al op 2 juli advies uitgebracht. Ik begrijp het getreuzel niet", zegt ACV-secretaris Eddy De Decker. In totaal komen 641 van de 2.600 arbeiders bij Opel Antwerpen in aanmerking voor brugpensioen. 300 van hen zijn tussen de 50 en de 52 jaar oud.

"50-plussers activeren"
De werkgeversorganisaties herhaalden hun discours waarbij langer werken noodzakelijk is om de kosten van de vergrijzing te kunnen dragen. "Brugpensioen vanaf 50 bij Opel is dan ook geen goed signaal", merkt Peter Leyman van Voka op. Zowel Voka als Unizo willen dat de volgende regering het brugpensioen grondig herziet en 50-plussers activeert.

"In theorie moeten bruggepensioneerden ouder dan 50 jaar ter beschikking zijn van de arbeidsmarkt, maar in de praktijk roept de RVA die mensen niet meer op", aldus Leyman. Hij verwacht dat de volgende regering deze 50-plussers maximaal begeleidt naar een job. "Jonge vijftigers die hun job verliezen, zijn lang niet afgeschreven voor de arbeidsmarkt. We moeten hen een brug geven naar nieuw werk, in plaats van een brug naar het pensioen", luidt het bij Voka. Unizo zet haar initiatieven verder om kmo-werkgevers te stimuleren 50-plussers aan te werven.

"Zoals kat bij de melk zetten"
Werkgeversorganisatie VBO zegt dat "het maatschappelijk draagvlak voor brugpensioen sterk aan het afbrokkelen is. Dit is het tegenovergestelde signaal dat men geeft om de vergrijzing en de sociale zekerheid betaalbaar te houden", aldus Pieter Timmermans van het VBO. Het VBO meent dat men vakbonden en werkgevers niet kan verwijten om van het huidige stelsel van brugpensioen gebruik te maken. "Het is zoals de kat bij de melk zetten", aldus Timmermans. Maar volgens hem moeten de regels terzake dan ook aangepast worden. "Als de volgende regering niets doet, steekt men zijn kop in het zand."

Hetzelfde geldt voor de beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt van deze bruggepensioneerden. "In theorie blijven zij beschikbaar voor de arbeidsmarkt, maar in de praktijk controleert de RVA 50-plussers niet meer. Men moet een coherent beleid voeren."

"Uitval uit arbeidsproces"
Ook het NSZ vraagt zich af hoeveel van de 640 bruggepensioneerde Opel-werknemers opnieuw in het arbeidscircuit terecht zullen komen. "Werkloos worden op oudere leeftijd in ons land betekent vaak een definitieve uitval uit het arbeidsproces. De volgende regering zal meer dan ooit moeten inzetten op werken en het niet-werken ontmoedigen", luidt het.

Volgens het NSZ kan dat door het inperken van beschermingsmaatregelen voor ouderen, zoals de verplichte outplacementbegeleiding. "Dit is zowel in het voordeel van werkgevers als van oudere werknemers, omdat deze laatste dan weer gevoelig meer kansen zullen krijgen op de arbeidsmarkt."

"Verkeerd signaal"

Ook Open Vld-voorzitter Alexander De Croo zou het brugpensioen vanaf 50 jaar een "totaal verkeerd signaal" vinden. "Natuurlijk moeten we solidair zijn met de mensen die door de sluiting van Opel hun job verliezen, maar dat doe je niet door hen te dumpen op hun vijftigste in de dure regeling van het brugpensioen", aldus De Croo.

De Open Vld-voorzitter herhaalt de eis van zijn partij om het brugpensioen te laten uitdoven, gekoppeld aan maatregelen die oudere werknemers meer kansen moeten geven op de arbeidsmarkt. "Het aanwerven van 50-plussers moet aantrekkelijker worden door een selectieve loonkostverlaging".

"Voorzichtigheid geboden"
Open Vld vraagt dat het dossier op de ministerraad op 20 juli wordt besproken. "Bij bedrijven in herstructurering kan de minister van Werk zonder enig overleg en eenzijdig beslissen om de brugpensioenleeftijd te verlagen. Maar aangezien de regering zich in lopende zaken bevindt, is voorzichtigheid geboden", aldus De Croo.

De Vlaamse Open Vld-parlementsleden Annick De Ridder en Patricia Ceysens zijn intussen verbaasd over de houding van de Vlaamse regering. Ze verwachten van haar kant meer duidelijkheid. "Gevraagd naar advies, weigert de Vlaamse regering te antwoorden. Maar de minister van Werk uit op de radio wel zijn bedenkingen. Intussen zegt minister-president Kris Peeters dat Joëlle Milquet verstoppertje speelt. Maar geen advies geven, is dat dan geen verstoppertje spelen?", klinkt het. (belga/vsv/ypu/dea)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234