Woensdag 23/09/2020

Proximus

‘Brugpensioen’ bij Proximus is nieuwe lakmoesproef

De vakbondsvertegenwoordigers verlaten het hoofdkantoor van Proximus, na een eerste gesprek over het transformatieplan dat tot 1.900 banen kan kosten. Beeld BELGA

Proximus wil dus een ander bedrijf worden en daarvoor moeten 1.900 werknemers plaats ruimen voor 1.250 digitale profielen. De discussie hoe dat moet gebeuren, is geopend. De vakbonden ontmoeten allicht vandaag de regeringstop. 

Je kon er gif op innemen. Van zodra de contouren van het transformatieplan bij Proximus bekend raakten, barstte de discussie los over hoe het telecombedrijf zijn sociale agenda diende te organiseren. Met zoveel politieke schoonmoeders die topvrouw Dominique Leroy in de nek ademen is het spitsroeden lopen voor de CEO. “Het gesprek met de sociale partners moeten we eerst opstarten, pas dan kunnen we meer in detail treden over welke regeling we kunnen gebruiken”, klonk het. Het schisma is bekend: de overheid wil als referentieaandeelhouder (53,5 procent) niet weten van naakte ontslagen. Dat is ook het opzet van de directie, alleen is de kans klein dat je 1.900 mensen vrijwillig doet vertrekken.

Enter het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT), de opvolger van het brugpensioen. Al is dat omstreden, om verschillende redenen. Vooreerst is het niet vanzelfsprekend dat Proximus gebruik kan maken van SWT. Het telecombedrijf is immers een overheidsbedrijf en cao 17, die het SWT regelt, is niet van toepassing op overheidsbedrijven. Tenzij het aan twee voorwaarden voldoet: er moet een collectief akkoord worden gesloten binnen het bedrijf met de vakbonden, en de ministerraad moet zo’n plan goedkeuren.

‘Digitale whizzkids’ 

Het eerste luik is het minst moeilijke, al zal het enige creativiteit vergen om het bedrijf als een ‘onderneming in moeilijkheden’ te omschrijven als het tegelijk 1.250 digitale profielen wil aantrekken. Moeilijker wordt het tweede luik: het politieke akkoord. Niet alleen heeft Proximus als overheidsbedrijf een hoge symboolfunctie, deze regering maakte van ‘jobs, jobs, jobs’ net haar mantra. Langer werken om de werkgelegenheidsgraad omhoog te duwen staat dan haaks op vervroegde uittreding. Al valt het te betwijfelen of je van die 1.900 mensen digitale whizzkids kan maken.

Dat de coalitiepartners binnen de regering in lopende zaken niet op eenzelfde lijn zitten, is inmiddels duidelijk. Open Vld is ronduit tegen SWT gekant en wil via herscholing en begeleiding de ontslagen mensen weer op de arbeidsmarkt krijgen. CD&V zegt niet meteen neen tegen de SWT-piste, al liet minister van werk Kris Peeters (CD&V) in het Kamer-debat gisteren verstaan dat hij de kar niet voor het paard wil spannen. “Dat SWT-debat moeten we voeren op het juiste moment, met de juiste toon en met de juiste argumenten”, zei Peeters. De laatste keer dat een autonoom overheidsbedrijf gebruik kon maken van brugpensioen was Belgacom in 1999. Het kan dus, maar het is niet vanzelfsprekend.

Peeters en premier Charles Michel (MR) zullen de vakbonden uitnodigen, allicht vandaag al. Die hebben al positief gereageerd op die invitatie. Meteen wil Peeters ook de Wet Renault – die eveneens niet van toepassing is voor overheidsbedrijven – aanpassen. Zodat er op dat vlak ook geen onduidelijkheid meer is. Peeters hoopt nog in deze legislatuur, zelfs in lopende zaken, om de Wet Renault zo te herschrijven dat ook overheidsbedrijven daaronder zouden vallen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234