Dinsdag 06/12/2022

Brugge

die zoete

"Een mousse van ganzenlever met ongezoete gebrande cacao, stukjes Belcolade noir Peru 64 en een brioche frietje gebakken in cacaoboter." Op het menu van restaurant 't Zwaantje in Brugge staat deze dagen voer voor lekkerbekken. Tijdens het chocoladefestival Choco-Laté geeft de West-Vlaamse hoofdstad zich helemaal over aan de Zoete Zonde.

Door Veerle Helsen

"Brugge is dé chocoladestad bij uitstek" zegt Cédric Van Belle, conservator van het Brugs chocolademseum en mede-organisator van Choco-Laté. "We hebben intussen al meer dan 50 chocolatiers in Brugge, dat maakt van ons de grootste chocoladestad in België, zoniet in de wereld. Vroeger stonden we misschien meer bekend om onze kant, maar tegenwoordig is chocolade een belangrijk thema geworden, getuige Choco-Laté."

Voor de climax van het festival moet u volgend weekend in Brugge zijn. Vanaf vrijdag 28 april opent een chocoladebeurs haar deuren op de site Oud Sint-Jan, de gerenoveerde 19de-eeuwse gebouwen van het Sint-Jan hospitaal, op enkele minuten stappen van het station. Tientallen chocolatiers en bekende chocolademerken - zoals Sukerbuyc, Leonidas, Nestlé en Callebaut - verleiden er het publiek met hun zoete creaties. Topkoks tonen in live demonstraties hoe ze het zwarte of witte goedje gebruiken in hun gerechten.

U kan ook kennismaken met de toepassingen van chocolade in schoonheidsverzorging: chocolademassage, -pakking of cacaotherapie worden steeds populairder. Onder meer Fam Ôm, het befaamde beautycentrum van ondernemer van het jaar Caroline Berlamont geeft demonstraties. Volgens de organisatoren van het festival verdient de zoete zonde ook een plaats in een gezonde en evenwichtige voeding. "Chocolade is zeker gezond!" zegt Van Belle enthousiast. "Vooral fondant met een hoog cacaogehalte bevat bestanddelen die goed zijn voor uw gezondheid, zelfs voor uw cholesterol."

Met een toegangsticket voor de beurs (volwassenen betalen 10 euro) kunnen liefhebbers ook een chocoladewandeling maken doorheen het historische Brugge. Op hun weg vinden ze Choco-Story, het Brugs chocolademuseum, dat alleen al omwille van het historische gebouw de moeite waard is. Choco-Story is gevestigd in Huis de Croon, een elegant herenhuis dat dateert uit de vijftiende eeuw, en verschillende stadia van wijntaverne tot pasteibakkerij en museum doorliep. "We leggen in geuren en kleuren de verwerking van cacaoboon tot chocolade uit" zegt Van Belle. "En we besteden veel aandacht aan onze beroemde Belgische merken" Zo Belgisch zijn die merken trouwens niet meer, want Belcolade - opgericht door vader Van Belle - is intussen de enige chocoladefabriek op onze bodem die nog in Belgische handen is.

Even verder op het parcours ligt de Saaihalle, die in de Middeleeuwen dienstdeed als 'Genuese Loge', en tegenwoordig voor allerhande culturele activiteiten wordt gebruikt. In de Saaihalle loopt de expositie 'Choco-Atl, de chocoladedrank van de Maya's tot nu'. Liefhebbers kunnen er kennismaken met de cacaodrank zoals de Maya's en Azteken hem duizenden jaren geleden maakten: een rood, bijzonder gepeperd goedje. Onderweg kunnen wandelaars nog binnenlopen bij enkele artisanale chocolatiers, zoals het gekende Sukerbuyc, die uitzonderlijk de deuren van hun ateliers openzetten.

Naar aanleiding van Choco-Laté werd het bekende Brugs Zwaantje in een nieuw kleedje gestoken. De befaamde zwanenlegende ontstond in het einde van de vijftiende eeuw, toen de Bruggelingen in opstand kwamen tegen Keizer Maximiliaan van Oostenrijk. Voor zijn ogen onthoofdden ze zijn dierbare baljuw Pieter Lanckhals, die een zwaan in zijn wapen droeg. Keizer Maximiliaan veplichtte de Bruggelingen later als straf om eeuwig zwanen te houden op de reien. In de jaren negentig van de voorbije eeuw ontstonden chocoladen exemplaren, maar die geraakten de laatste tijd verloren tussen de vele Brugse souvenirs. Om de praline nieuw leven in te blazen mochten de Bruggelingen vorig jaar een nieuwe vulling kiezen. Het werd uiteindelijk hazelnootpraliné met krokant van Brugse kletskop, zachte boter en pittige gruut.

De ultieme culinaire mogelijkheden van chocolade kan u gaan ontdekken in de veertien Brugse restaurants die meedoen aan chocol@brugge. Onder die noemer serveren de restaurants - waaronder Den Gouden Harync, 't Zwaantje en De Florentijnen - nog tot midden mei speciale chocolademenu's. Na afloop krijgen de klanten een mokkakopje dat naar aanleiding van chocol@brugge ontworpen werd door de Amerikaanse kalligraaf Brody Neuenschwander. Die woont en werkt al jaren in Brugge, en combineerde in zijn tekeningen op het kopje zowel middeleeuwse als moderne kenmerken van Brugge. Chocoladerituelen van de Maya's vormen een collage met hedendaagse recepten, bekende Brugse gebouwen, en typisch Brugse postkaarten. In totaal zijn er zes kopjes. Hoe verzamelen? Zes chocolademenu's gaan uitproberen.

In 't Zwaantje begint dat menu met een mousse van ganzenlever met cacaoboontjes en een frietje van brioche in cacaoboter gebakken. Daarna volgen Sint-Jacobsnootjes gebakken in cacaoboter, een consommé van hoevekip, en een Ierse filet pur rossini afgewerkt met chocolade. Moeten we ons daar nu een zoete smaak bij voorstellen? "Absoluut niet" zegt zaakvoerder Geert Vanhee "We gebruiken pure chocolade, die ontzettend bitter smaakt." Het dessert, in de vorm van een moelleux, mag dan weer wel zoet smaken. Vanhee zag het hele menu als een grote uitdaging. "Ik kende het verschil tussen melk, chocolade en fondant. En daar bleef het bij. Toen ik werd geïnviteerd op een studiedag gingen mijn ogen open. Ik ontdekte er de originechocolades, die zoals wijn twee keer per jaar geoogst worden en van één bepaalde streek afkomstig zijn. Ik was zowiezo al een chocoladefreak - 's morgens choco op de boterham en 's avonds nog stiekem eens snuisteren in de snoepkast - en sinds ik die chocolades ken, ben ik nòg meer verslaafd."

INFO Choco-Laté, tot 01/05 elke dag open van 10u tot 19u, www.choco-late.be. Meer info over chocol@brugge vindt u op www.brugge.be/chocolade.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234