Dinsdag 02/03/2021

Brugge wil elke vijf jaar groots kunstproject

cultuurbeleid

eerste aflevering 'corpus' stelt het menselijke lichaam centraal

Brussel

Eigen berichtgeving

Eric Rinckhout

Brugge wil niet indommelen na 2002, toen het culturele hoofdstad van Europa was. Om de dynamiek van 2002 te bestendigen kreeg de organisatie achter Brugge 2002 een 'afgeslankte' opvolger: de vzw Brugge Plus. Die presenteerde dinsdag het kunst- en cultuurproject Corpus Brugge '05. Om de vijf jaar wil de stad uitpakken met een grootschalig cultureel festival. De eerste aflevering vindt plaats in 2005 en heeft het menselijk lichaam als uitgangspunt.

Dat menselijk lichaam is al eeuwenlang de inspiratiebron bij uitstek voor kunstenaars van allerlei slag. Portretten en zelfportretten, koppen en naakten spelen in de beeldende kunst van vroeger en nu een prominente rol. Dans, theater en muziek brengen het menselijke lichaam dan weer in beweging. Corpus Brugge '05 wil dan ook niet focussen op één kunstdiscipline, maar een ruim en gevarieerd, internationaal programma aanbieden. Coördinator is Manfred Sellink, hoofdconservator van de Brugse stedelijke musea.

Het programma is nog verre van compleet, maar dinsdag werd toch al een tip van de sluier opgelicht. In het Groeningemuseum zal in de zomer van 2005 een tentoonstelling lopen omtrent Memling en het portret. Pas relatief recent is duidelijk geworden welke impact de schilder Hans Memling heeft gehad op de Europese portretkunst van de vijftiende en zestiende eeuw. De expositie reist van Madrid (Museo Thyssen-Bornemisza) over Brugge naar New York (Frick Collection). Vooral de medewerking van het Frick, een museum dat nooit werken uitleent, is opmerkelijk.

Eveneens tijdens de zomer vindt het project 'Origin' plaats in de Hallen van het Belfort. Het belicht het menselijke lichaam in de hedendaagse kunst. Origin wordt een parcoursexpositie met fotografie en video, film en sculpturen van onder anderen Bill Viola, Cindy Sherman, David Cronenberg en Tim Burton.

Het Concertgebouw presenteert diverse projecten: een opera van Pietro Francesco Cavalli, de choreografie A Love Supreme van Rosas, die uitgaat van de muziek van jazzsaxofonist John Coltrane, en een Soundscapefestival. Voorts plant het Festival van Vlaanderen een 'Corpus in Musica Antiqua' en brengt De Werf met Body-Building theater voor kinderen en jongeren.

Ook Rembetika, Cactus, tapis plein, Erfgoedcel Brugge, het Stadsarchief, enzovoort werken mee. Eigenlijk komt het erop neer dat zowat alle Brugse cultuurorganisatoren hun steentje bijdragen tot het Corpus-project. Ook buiten de stadsgrenzen wordt aan het festival meegewerkt. Het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst (PMMK) in Oostende zet, weliswaar in Brugge, een tentoonstelling op die als titel Soul kreeg en waaraan kunstenaars als Antony Gormley (vorig jaar nog op het strand van De Panne), Jan Fabre, Marie-Jo Lafontaine, Ron Mueck en Maurizio Cattelan hun medewerking verlenen. Geen festival zonder feestelijke opening, natuurlijk. Corpus Brugge '05 beleeft zijn start op 7 mei 2005 met veel animatie in het Concertgebouw en in de hele Brugse binnenstad.

Inl. www.corpusbrugge05.be en 070/22.50.02

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234