Zondag 05/02/2023

Brugge stelt ontwerpers concertgebouw aan

Het Brugse stadsbestuur heeft voor de realisering van een concertgebouw definitief gekozen voor het fel gecontesteerde ontwerp van de Gents-Brugse architectentandem Robbrecht/Daem-Vanassche/Vanlangenhove. Het blijf daarmee trouw aan zijn eerste keuze, na de tien dagen uitstel die de drie overblijvende kandidaten hadden gekregen om hun ontwerp op punt te stellen. In Brugge weekt de beslissing nogal wat tegenstand los. Sommigen stellen zich vragen over de vakkundigheid van de jury en geven het winnend concept het epitheton 'plomp' mee.

De tijd dringt voor Brugge. Het gloednieuwe concertgebouw, dat eerder al het voorwerp was van verhitte discussies over de capaciteit en de exploitatie, moet Brugges titel van Culturele Hoofdstad van Europa 2002 glans geven. Vorige week had de jury onder voorzitterschap van Gerard Mortier de drie overblijvende kandidaten - Robbrecht/Daem-Vanassche/Vanlangenhove, het Rotterdamse bureau Neutelings/Riedijk en Beel/Achtergael - tien dagen uitstel gegeven om hun ontwerp op punt te stellen na een reeks opmerkingen van een technische commissie. Hier en daar werd al openlijk getwijfeld of het gebouw wel op tijd af zou raken.

Burgemeester Moenaert liet echter weten dat de bouw ervan zal starten in november. De kosten worden op ruim 1,2 miljard frank (29,75 miljoen euro) geschat, een pak meer dus dan de beschikbare 950 miljoen of het miljard dat de laureaten zelf hadden voorspeld. Het winnende ontwerp zal dus meteen moeten worden bijgestuurd. "Maar zonder dat dit het oorspronkelijk concept in het gedrang brengt", meldt het stadsbestuur, dat hoopt nog wat extra fondsen bijeen te sprokkelen.

Uiteindelijk krijgt Brugge, met het winnende ontwerp, een hoekig concertgebouw op het plein 't Zand. "Een pastoraal gebouw", zo noemt architect Paul Robbrecht zijn creatie, die wat weg heeft van een industriegebouw en die ook een toneeltoren zal bevatten. De jury koos niet zozeer voor de esthetische kwaliteiten pur sang, maar had vooral oog voor de kwaliteit van het geluid in het muziektheater. Neutelings/Riedijk bijvoorbeeld verlaagden tijdens het uitstel wel drastisch de hoogte van hun gesmaakte 'boot'-ontwerp maar schoten op het vlak van akoestiek te kort. Winnaars Robbrecht/Daem-Vanassche/Vanlangenhove, die eerder roem verwierven met de tijdelijke paviljoenen van documenta 9 in Kassel en de verbouwing van het Museum Boijmans-Van Beuningen in Rotterdam, stelden tijdens de tien dagen respijt de akoestiek wél grondig bij. Beel/Achtergael pasten voor aanpassingen.

In Brugge valt de keuze voor Robbrecht/Daem-Vanassche/Vanlangenhove niet overal in goede aarde. Het actiecomité Brugge 2003 was een vurig voorstander van het afgewezen (want peperdure) ontwerp van de Amerikaan Eisenmann. Die wilde een ondergronds complex optrekken waarvan het golvende dak net boven het Zand zou uitkomen. Tijdens een tentoonstelling van alle ontwerpen in Oud Sint-Jan bleken nogal wat van de vijftienduizend bezoekers die voorkeur te delen. Katrien Norro van Brugge 2003, kunsthistorica en lid van de Brugse commissie Stedenschoon, wijst de jury met de vinger. "Die werd in alle stilte samengesteld, zonder internationaal gerenommeerde architecten of prominenten op het gebied van spektakel en monumentenzorg. De jury bestond uit theoretici die geen directe ervaring met dergelijke realisaties hebben." Norro twijfelt zelfs aan de objectiviteit van de jury: "Vele juryleden behoren tot de adviesraad van het Kortrijkse Centrum voor Architectuur en Design. En een ander lid daarvan, Stephane Beel, behoorde tot de kandidaat-bouwers. Als dat geen partijdigheid is." Kunstcriticus Johan Debruyne, een ander lid van Brugge 2003, noemt de keuze voor Robbrecht/Daem-Vanassche/Vanlangenhove "een gemiste kans". "We konden tonen dat Brugge niet dat conservatieve gat is, dat we hier openstaan voor nieuwe dingen. En dan kiezen ze voor zo'n plomp gebouw."

(FL)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234