Vrijdag 07/05/2021

‘Brugge moet niet zulke lange tenen hebben inzake toerisme’

Het voornaamste argument van de Oost-Vlamingen: het zijn niet wij die zeggen dat Gent authentieker is dan Brugge, dat zijn de experts van National Geographic Traveler Magazine. ‘En je moet toch gewoon erkennen dat Gent een interessante mix van heden en verleden heeft’, aldus Decaluwe. ‘Tot spijt van wie het benijdt.’

De bewuste advertentie verscheen op een halve pagina in het julinummer van B.there, dat verdeeld wordt onder klanten van Brussels Airlines. Onder de hoofding ‘Where is Ghent?’ verwijst die naar een bijzondere eervolle vermelding die Gent vorig jaar kreeg van het reismagazine van National Geographic. Dat maakte met een panel van 280 experts een ranking op van historische plekken, waarbij authenticiteit en beheer belangrijke pluspunten waren. De bedoeling was daarbij duidelijk de platgetreden toerismepaden links te laten liggen. Gent kwam wereldwijd als derde (en als eerste stad) uit 109 bestemmingen, na de Oostenrijkse abdij van Melk en het Canadese Rideau Canal. En vóór bekende trekpleisters als Carcasonne en Stratford-upon-Avon.Mooi toch, zou je denken, ware het niet dat de motivatie van de jury vooral het verschil met de Brugse buren benadrukt: “Much more real than lovely Bruges.” En dat Gent die motivatie nu hanteert om buitenlanders op zijn bestaan te wijzen, deed Brugs burgemeester Patrick Moenaert in de pen kruipen.

Burentwist

“Ik begrijp het allemaal niet goed”, zucht Gents toerismeschepen Decaluwe. “Brugge moet niet zulke lange tenen hebben. Je mag toch wel naar een internationaal tijdschrift verwijzen?” Voor de bewuste advertenties (ze verscheen behalve in B.there ook in National Geographic) is het natuurlijk te laat, “maar we zullen deze actie niet voor eeuwig en acht dagen blijven herhalen. De reden om er nu weer op te wijzen was dat de beoordeling opnieuw in de actualiteit staat omdat ze onlangs ook verscheen in de Nederlandstalige editie van NG Traveler Magazine. Ik denk niet dat er nog andere bladen zullen volgen.”Decaluwe voegt er meermaals aan toe dat hij absoluut niet wil dat deze burentwist uitvergroot wordt, en dat vindt ook burgemeester Daniël Termont. “We willen geen discussie met Brugge, waarmee we een goede band hebben”, zegt hij. Termont heeft Moenaert nog niet persoonlijk gesproken, hij is niet van plan zich te excuseren. “Maar ik beloof dat ik hem eens zal trakteren op een weekendje Gent, zodat hij eens een authentieke historische stad kan zien.”In Brugge gaat men voorbij aan de plaagstoot. Moenaert herhaalt nogmaals dat hij de campagne die Brugge in een negatief daglicht stelt totaal ongepast vindt, maar hij toont zich aangenaam verrast. “Het is de eerste keer dat hij in Gent uitgenodigd is”, zo klinkt het op zijn kabinet. “De burgemeester wacht tot de uitnodiging in de bus valt en wil graag samen een Gentse waterzooi eten en een Brugse Zot drinken.Zo’n tien jaar geleden waren de rollen trouwens omgedraaid: toen stond het Gentse bestuur op zijn achterste poten omdat er bussen van De Lijn rondreden die Brugge in de kerstmaand aanprezen als winkelstad: ‘Winkelen in Brugge... uniek en gezellig.’ “Dat was iets totaal anders”, meent Moenaert. “Gent werd daarin niet aangevallen.”Decaluwe herinnert zich het incident, dat dateert van voor zijn mandaat als schepen, maar zou zich daar nooit over opwinden. “Zet folders van Brugge in Gent en vice versa, en doe hetzelfde in Antwerpen. Ik heb hier maanden geleden zelf aan mijn diensten gevraagd hoeveel folders van Brugge hier liggen. Laat die toeristen toch weten dat Brugge en Antwerpen er ook nog zijn, ze zijn toch al in Gent. We zijn voor mijn part drie zustersteden, zonder afbreuk te doen aan Leuven of Mechelen, die complementair zijn. We spelen daar ook samen op in met de kunststedenactie die nu loopt. En ten slotte, op toeristisch vlak is Brugge een veel sterker merk dan Antwerpen of Gent. Mensen gaan dat zeker niet links laten liggen, maar je mag toch wel op de verschillen duiden.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234