Donderdag 04/03/2021

Justitie

Brugge en Ittre krijgen aparte gevangenisafdelingen voor haatpredikers

Koen Geens (CD&V, Minister van Justitie) en Said Aberkan (hoofdalmoezenier) in gesprek met onze krant over radicalisering in Belgische gevangenissen. Beeld Franky Verdickt
Koen Geens (CD&V, Minister van Justitie) en Said Aberkan (hoofdalmoezenier) in gesprek met onze krant over radicalisering in Belgische gevangenissen.Beeld Franky Verdickt

De gevangenissen van Brugge en Ittre krijgen elk een aparte afdeling voor risicogedetineerden, die anderen radicaliseren en ophitsen. Dat zegt justitieminister Koen Geens (CD&V) in een interview met deze krant.

Justitie wil het probleem op twee manieren aanpakken. Enerzijds zullen geradicaliseerden zoveel mogelijk verspreid worden over de Belgische gevangenissen en nauwlettend worden opgevolgd. Anderzijds zullen diegenen bij wie niet meteen verbetering in zicht is en die andere gevangenen in hun gedachtegoed mee dreigen te sleuren, naar speciale plaatsen worden overgebracht.

"De gevangenissen van Brugge en Ittre krijgen daarvoor speciale afdelingen", verklaart minister Geens. "Respectievelijk gaat het om 16 en 26 plaatsen. Dat is geen evidente keuze geweest, maar we mogen geen risico nemen dat deze gevangenen anderen blijven ophitsen."
De bijkomende afdelingen zullen, volgens het plan, geen afdelingen 'hoge veiligheid' zijn. Wel zal er personeel werken dat speciaal werd gevormd om aan deradicalisering te doen.

Het 'isoleren' van terreurgevangenen of geradicaliseerde gedetineerden is omstreden. In Nederland, waar gelijkaardige afdelingen bestaan in bijvoorbeeld de gevangenis van Vught, is er vaak kritiek op het gevaar van zo'n concentratie, omdat extremisten er elkaar kunnen ophitsen en netwerken.

"Een aparte terreurafdeling kan soms wel een voordeel bieden", meent Omar Ramadan van het Radical Awareness Network (RAN), een initiatief van de Europese Commissie waarin werkgroepen opereren van mensen uit het gevangeniswezen. "Je voorkomt radicalisering van andere gevangenen. Maar je moet oppassen voor een averechts effect: van zodra gevangenen vatbaar zijn voor deradicalisering, moeten ze teruggeplaatst worden in een algemeen regime. Je mag niet doorslaan in de aanpak van isolering."

Ook moslimconsulenten zullen volgens het actieplan van Justitie een grotere rol krijgen. Minister Geens zegt dat hun aantal zal worden verhoogd van 18 naar 27. Verder zullen geradicaliseerde gevangenen maximaal gescreend worden en komt er bijkomend personeel voor deradicaliseringsinitiatieven.

Lees het volledige interview met Koen Geens vandaag in De Morgen, ook beschikbaar in onze Pluszone.

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Vakbonden: "Voor eind dit jaar"

De afdelingen voor risicogedetineerden moeten er komen tegen eind dit jaar, is vernomen bij de vakbonden. De bonden zijn deze week door minister van Justitie Geens geïnformeerd over de plannen.

"We zijn niet echt vragende partij, maar we begrijpen de beslissing wel", zegt Filip Dudal van ACV Openbare Diensten. "Eerst was er sprake van vier afdelingen, maar nu zouden dat er twee worden. Brugge is hier al klaar voor, Itter nog niet. Voor ons is wel duidelijk dat er extra middelen moeten komen voor die afdelingen, aangezien we nu reeds in besparingen zitten."

Eenzelfde boodschap bij zijn collega Gino Hoppe van ACOD Overheidsdiensten. "We begrijpen de beslissing als die in het kader van de veiligheid genomen is."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234