Maandag 28/11/2022

Brugge die zoete

'Een mousse van ganzenlever met ongezoete gebrande cacao en een briochefrietje gebakken in cacaoboter.' Op het menu van restaurant 't Zwaantje in Brugge staat voer voor lekkerbekken. Tijdens het chocoladefestival Choco-Laté geeft de stad zich over aan de Zoete Zonde.

Door Veerle Helsen

"Brugge is dé chocoladestad bij uitstek", zegt Cédric Van Belle, conservator van het Brugs chocolademuseum en medeorganisator van Choco-Laté. "We hebben intussen al meer dan 50 chocolatiers in Brugge, dat maakt van ons de grootste chocoladestad in België, zo niet in de hele wereld."

Voor de climax van Choco-Laté moet u volgend weekend in Brugge zijn. Vanaf vrijdag 28 april opent een chocoladebeurs haar deuren op de site Oud Sint-Jan, op enkele minuten stappen van het station. Tientallen chocolatiers en bekende chocolademerken - zoals Sukerbuyc, Leonidas en Callebaut - verleiden er het publiek met hun zoete creaties.

U kunt ook kennismaken met de toepassingen van chocolade in schoonheidsverzorging: chocolademassage, -pakking of cacaotherapie. "Chocolade is zeker gezond", zegt Van Belle enthousiast. "Vooral fondant met een hoog cacaogehalte bevat bestanddelen die goed zijn voor de gezondheid, zelfs voor de cholesterol."

Met een toegangsticket voor de beurs (volwassenen betalen 10 euro) kunnen liefhebbers ook een chocoladewandeling maken door het historische Brugge. Op hun weg vinden ze Choco-Story, het Brugse chocolademuseum, dat gevestigd is in Huis de Croon, een elegant herenhuis dat dateert uit de vijftiende eeuw en verschillende stadia, van wijntaverne tot pasteibakkerij, doorliep. "We leggen in geuren en kleuren de verwerking van cacaoboon tot chocolade uit", zegt Van Belle. "En we besteden veel aandacht aan onze beroemde Belgische merken." Zo Belgisch zijn die merken trouwens niet meer, want Belcolade - opgericht door vader Van Belle - is intussen de enige chocoladefabriek op onze bodem die nog in Belgische handen is.

Even verder op het parcours ligt de Saaihalle, die in de middeleeuwen dienstdeed als Genuese loge en tegenwoordig tentoonstellingen verwelkomt. Zoals de expositie Choco-Atl. De chocoladedrank van de Maya's tot nu. Hier ontdekt u het rode, gepeperde goedje dat chocolademelk oorspronkelijk was. Onderweg kunnen wandelaars nog binnenlopen bij enkele artisanale chocolatiers die uitzonderlijk de deuren van hun ateliers openzetten.

Naar aanleiding van Choco-Laté werd het bekende Brugs Zwaantje in een nieuw kleedje gestoken. De befaamde zwanenlegende ontstond in de 15de eeuw, toen de Bruggelingen in opstand kwamen tegen keizer Maximiliaan van Oostenrijk. Voor zijn ogen onthoofdden ze zijn baljuw Pieter Lanckhals, die een zwaan in zijn wapen droeg. Maximiliaan verplichtte de Bruggelingen later als straf eeuwig zwanen te houden op de reien. In de jaren negentig van de voorbije eeuw ontstonden chocoladen exemplaren, maar die raakten verloren tussen de Brugse souvenirs. Om de praline nieuw leven in te blazen mochten de Bruggelingen vorig jaar een nieuwe vulling kiezen. Het werd hazelnootpraliné met krokant van Brugse kletskop, zachte boter en gruit.

De ultieme culinaire mogelijkheden van chocolade kunt u gaan ontdekken in de veertien Brugse restaurants die meedoen aan chocol@Brugge. Onder die noemer serveren de restaurants - waaronder Den Gouden Harynck, 't Zwaantje en De Florentijnen - nog tot midden mei speciale chocolademenu's. Na afloop krijgen de klanten een mokkakopje dat ontworpen werd door de Amerikaanse kalligraaf Brody Neuenschwander. Die woont en werkt in Brugge en maakte een collage van historische chocoladerituelen met Brugse gebouwen en postkaarten. In totaal zijn er zes kopjes, te verzamelen door alle chocolademenu's te proeven.

In 't Zwaantje begint dat menu met een mousse van ganzenlever met cacaoboontjes, gevolgd door sint-jakobsnootjes gebakken in cacaoboter, een consommé van hoevekip en een Ierse filet pur rossini afgewerkt met chocolade. Moeten we ons daar een zoete smaak bij voorstellen? "Absoluut niet", zegt zaakvoerder Geert Vanhee. "We gebruiken pure chocolade die ontzettend bitter smaakt." Het dessert, in de vorm van een moelleux, mag dan weer wel zoet smaken. Voor Vanhee was het menu een uitdaging. "Ik kende het verschil tussen melk, chocolade en fondant, en daar bleef het bij. Op de studiedag gingen mijn ogen open. Ik ontdekte er de originechocolades, die zoals wijn twee keer per jaar geoogst worden en van een bepaalde streek afkomstig zijn. Ik was sowieso al een chocoladefreak - 's morgens choco op de boterham en 's avonds nog stiekem snuisteren in de snoepkast - en sinds ik die chocolades ken, ben ik nóg meer verslaafd." n

INFO Choco-Laté, tot 01/05 elke dag van 10u tot 19u, www.choco-late.be. Meer info over chocol@brugge vindt u op www.brugge.be/chocolade.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234