Vrijdag 02/06/2023

NieuwsOpvoeding

Bruegel en Rubens ondersteunen ouders bij zindelijkheidsproces van hun peuter

De nieuwe campagne gebruikt AI-beelden geïnspireerd op oude meesters. Beeld RV
De nieuwe campagne gebruikt AI-beelden geïnspireerd op oude meesters.Beeld RV

Zindelijk worden verloopt niet bij elk kind even vlot: een op vijf kinderen is nog niet helemaal zindelijk als ze starten met school. Met een nieuwe campagne, waarbij schilderijen van oude meesters nagebootst zijn, wil het Agentschap Opgroeien ouders ondersteunen bij het zindelijkheidsproces van hun peuter. De campagne is maandag gelanceerd in Het Huis van het Kind in Aarschot.

Redactie

Onderzoek van Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin uit 2021 heeft aangetoond dat meer dan 80 procent van alle ouders start met het zindelijkheidsproces zodra hun kind rijpheidssignalen vertoont. Kindjes gaan dan bijvoorbeeld op hun hurken zitten om zich te ontlasten met de pamper, of zijn nieuwsgierig naar wat er op het toilet gebeurt.

“Dat zijn mooie cijfers”, zegt Nele Wouters, woordvoerder van Opgroeien. “Maar het is onze ambitie om ouders vooraf al te informeren over die rijpheidssignalen en hoe je die herkent. Dat helpt alle ouders om alert te zijn voor deze ‘gevoelige’ periode, die het ideale moment is om met zindelijkheidsondersteuning te starten.”

Het Agentschap Opgroeien lanceert daarom een nieuwe campagne om ouders te helpen bij het zindelijkheidsproces van hun kind. Bij de campagne horen schilderijen van oude meesters als Peter Paul Rubens, Jan Van Eyck en Pieter Bruegel. Op de schilderijen, die gemaakt zijn met artificiële intelligentie, zijn jonge kinderen te zien die kennismaken met het potje.

“We willen tonen dat ook de grote meesters ontzag hebben voor het potje en de ouders als ondersteuningsteam”, verduidelijkt Wouters. “Een kunstwerk maken vraagt net zoals zindelijk worden inzet en oefening, geduld, volhouden en vertrouwen opbouwen. En net zoals een kunstwerk krijgt ook het potje vaak een prominente plek bij gezinnen met jonge kinderen.”

Brochures

Behalve de beelden heeft het Agentschap ook een nieuwe informatiebrochure ontwikkeld. Daarin staan de rijpheidssignalen uitgelegd, zijn basistips gegeven over zindelijk worden, en helpt een stappenplan ouders op weg. Zeventigduizend van die brochures zullen verdeeld worden in de kleuterscholen. Directeurs kunnen de brochure meegeven aan alle jonge ouders die een school zoeken of hun kind inschrijven, terwijl Kind & Gezin dezelfde brochure voortaan ook zal bezorgen aan alle ouders zodra hun kindje vijftien maanden oud is.

“We willen de onderwijskwaliteit ook in het kleuteronderwijs opkrikken”, reageert Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). “Een van de manieren om dat te doen, is mikken op meer zindelijke kleuters. Kleuterjuffen en kleuterleiders hebben vandaag letterlijk hun handen vol met de niet-zindelijke kindjes. Ik vind het niet verkeerd om ouders hier op hun verantwoordelijkheid te wijzen.”

Minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) wijst op het belang van ondersteuning van de ouders. “Want elk kind dat goed omringd én positief aan zindelijkheid begint, wint. Als ouders geïnformeerd en tijdig kunnen starten aan die ondersteuning van het zindelijk worden, is er ook de tijd om de natuurlijke ontwikkeling van elk kind te volgen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234