Maandag 21/06/2021

Broos optimisme bij Franstaligen

BRUSSEL

Vandaag om 16 uur ontvangt de bemiddelaar de Vlaamse partijdelegaties voor eenzelfde vergadering met twee thema’s: de defederalisering van justitie en de hervorming van de financieringswet. De rest van de week schakelt hij naar alle waarschijnlijkheid over op bilaterale contacten.

De tweede ronde van bemiddelaar Johan Vande Lanotte (sp.a) is goed gestart. Te oordelen naar de voorzichtig hoopvolle commentaren achteraf, zat “de sfeer goed” tijdens de vergadering met de Franstaligen. “Er tekenen zich stapje voor stapje convergenties af”, aldus vicepremier Laurette Onkelinx (PS). Ecolokopman Jean-Michel Javaux maakt zich sterk tegen Kerstmis uit de crisis geraakt te zijn en cdH-voorzitster Joëlle Milquet liet weten dat “er ruimte was om alle thema’s te bespreken”.

Alle thema’s, dus ook de defederalisering van justitie, waar Milquet ’s middags bijzonder lauw op reageerde. Ze noemde het luik “ruim amendeerbaar”. Ook de hervorming van de financieringswet, en in het bijzonder een toename van de fiscale autonomie voor de deelstaten, is nog voer voor discussie. PS en cdH willen niet dat die de financiering van de federale overheid in gedrang brengt.

In zijn compromis stelt Vande Lanotte een split-rate voor, waarbij de deelstaten ook een eigen tarief in de personenbelasting kunnen bepalen. De Vlaamse partijen staan achter die piste, PS en cdH staan er sceptisch tegenover. Ondanks de “bijkomende geste” die de Franstalige socialisten zouden doen, liet Onkelinx gisteren horen dat “dat niet wil zeggen dat de PS de split-rate aanvaardt. Wat telt, is dat elke overheid in ons land de middelen heeft om beleid te kunnen voeren en federale overheid genoeg heeft om de pensioenen te blijven betalen. Ook cdH-voorzitster Milquet benadrukte dat de staatshervorming “evenwichtig” moet zijn, zodat de federale staat de nodige middelen blijft krijgen.

Er zijn evenwel nog geen scherven gemaakt: aan de ingediende amendementen werd vooralsnog niet geraakt. Dat is werk voor tijdens de derde ronde. Vandaag ontvangt de bemiddelaar de Vlaamse delegaties van N-VA, CD&V, sp.a en Groen! - bestaande uit de partijvoorzitters, een nummer twee en een ‘expert’. Technici van de verschillende partijen kregen gisteren en vandaag alvast uitleg van experts van de Nationale Bank en het Planbureau over het voorstel-Vande Lanotte, en dat wordt niet de laatste meeting.

Morgen zou een reeks technische vergaderingen op de agenda staan. Vanaf donderdag zal Vande Lanotte bilaterale contacten hebben met de verschillende partijen. Over de inhoud en de voortgang willen de betrokkenen weinig kwijt, de omerta is op vraag van de bemiddelaar terug van weggeweest.

Eurocrisis

Op de partijbureaus van gisteren werd her en der ook een ander onderwerp dan de federale regeringsonderhandelingen aangesneden: de eurocrisis. Volgens sommige speculanten zou België wel eens het volgende slachtoffer van de eurocrisis kunnen worden. De dreiging komt dichterbij, waarschuwen economen. Maar de onderhandelaars weigeren zich te laten opjutten. De twee protagonisten aan tafel, PS en N-VA, benadrukken dat ons land er volgens de economische parameters goed voor staat en dat er sowieso eerst een communautair akkoord moet komen.

“We zijn pas herbegonnen met de institutionele gesprekken, we gaan nu niet alles laten vallen om ons te focussen op de sociaaleconomische uitdagingen”, luidt het bij de PS. “Natuurlijk zijn die laatste urgent, daarom ook heeft de PS aangekondigd een bijkomende geste te willen doen, maar het zou niet verstandig zijn om ons bang te laten maken door geruchten over een dreigende crisis.”

Volgens de N-VA is België niet te vergelijken met de PIIGS-landen (Portugal, Italië, Ierland, Griekenland en Spanje). Woordvoerder Jeroen Overmeer: “Ons begrotingstekort is veel kleiner, onze staatsschuld is voor het grootste deel binnenlands én alle zeven partijen rond de tafel zijn het erover eens dat we een besparing moeten verwezenlijken van minstens 22 miljard euro tegen 2015. We gaan dat dan ook doen.” Hij noemt het onverantwoord dat sommigen de kwetsbaarheden van ons land in de verf zetten, “terwijl het voor de markten veel beter zou zijn mocht men uitgaan van de sterke punten”.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234