Zondag 20/10/2019

Afrika Cup

"Broos is zoon van Kameroen"

Brothers in arms. Hugo Broos tracht de groepssfeer bij Kameroen te bevorderen tijdens de Afrika Cup in Gabon. Beeld AFP

Een jaar geleden kreeg Hugo Broos in Kameroen de wind van voren omdat hij, een 'onbekende' Belg, plots hun nationale ploeg mocht leiden. Maar nu de 64-jarige bondscoach vanavond de Ontembare Leeuwen naar de finale van de Afrika Cup kan loodsen, sluit heel het land hem in de armen, tot icoon Roger Milla toe.

Roger Milla geeft het eerlijk toe. Ook de ex-international kende Hugo Broos niet toen die op 18 februari 2016 zijn contract tekende als nieuwe nationale trainer van Kameroen. Broos was in de dagen ervoor al afgemaakt in de pers. Versleten voor "loser" zelfs, een "man zonder persoonlijkheid".

"Nu krijg ik niets dan waardering, maar ik heb er hard voor moeten knokken", vertelt Broos. De vooroordelen waren niet min. "Kameroen is heel erg op Frankrijk gericht. Alles wat vandaar komt, is per definitie goed. Maar dan stond daar plots een Belg met een heel andere benadering. Nog voor ik één training had geleid, staken ze me al onder de grond. De pers benadrukte graag de mindere periodes in mijn carrière en zweeg over de goede. Ik herinner me dat ik tijdens die eerste persconferentie dacht: wat is dit? Maar ik was vastberaden om de uitdaging aan te gaan."

22 miljoen trainers in Kameroen

Broos zou niet van zijn principes afwijken. Alweer tot grote ontsteltenis van de pers. "Ze begrepen bijvoorbeeld niet hoe ik un joueur de cadre op de bank kon zetten. In hun ogen moet een basisspeler altijd aan de aftrap staan. Intussen snappen ze beter hoe ik werk en zijn ze niet meer in shock als ik de ploeg wijzig of een titularis niet opstel."

De resultaten op de Afrika Cup helpen uiteraard. Niemand had Kameroen getipt als mogelijke winnaar en zelfs in eigen land geloofden ze niet in de kansen van hun Ontembare Leeuwen. Zo was de competitiehervatting in Kameroen voorzien voor 4 februari. Die is nu een week opgeschoven.

Broos: "Toen ik tekende, zei de voorzitter me wat de ambities waren: een nieuw team uitbouwen, verjongen, ons kwalificeren voor de Afrika Cup en dan daar zo ver mogelijk in raken. Een week later las ik een interview met hem: 'We willen de Afrika Cup winnen'. Dat heeft hij nadien in al zijn speeches herhaald. Zo zetten ze veel druk op de spelers. Voetbal is een zaak van nationaal belang in Kameroen: 22 miljoen inwoners en het zijn allemaal trainers. Daarom maak ik me geen illusies. Het kan van de ene op de andere dag omslaan. Ik kan zondag de Afrika Cup winnen, maar niets meer waard zijn als we een maand later een vriendschappelijke interland verliezen. Wie weet geven ze me een standbeeld als we winnen, maar voor trainers zijn die uit hout gemaakt, hé. Dat brandt beter (lacht)."

Roger Milla sust: "Maak u geen zorgen over meneer Broos. Hij is een zoon van Kameroen. Ik reken op zijn bekwaamheid om ons naar de finale te leiden. De spelers zitten goed in hun vel, zijn gedisciplineerd en als ze de richtlijnen van Broos goed opvolgen, dan kunnen ze Ghana verslaan."

Dat klinkt al anders dan wat hij na de eerste match zei: "In mijn tijd luisterden we naar wat de coach te zeggen had, maar tussen de lijnen deden we wat wij wilden." Milla: "Als het goed is, moet je het zeggen. Maar als het slecht is ook. En die eerste match tegen Burkina Faso konden we winnen. Als je vastzit in een systeem, dan zoek je als speler toch zelf naar een oplossing? Nadien heeft Broos bijgestuurd en konden we winnen van Guinee-Bissau."

Zelf geeft Milla graag zijn raad mee aan Broos: "Kameroen is een ingewikkeld land en ik heb hem uitgelegd hoe de zaken eraan toe gaan. Want het is niet zozeer de nationale ploeg op zich die het werk moeilijk maakt maar alle zaken errond. Ik heb Broos gezegd naar wie hij beter kan luisteren en naar wie niet."

Onvrede over premies

Intussen staken de traditionele discussies over de premies op. Een bizarre regeling waarbij de bonussen dalen. Zo krijgt elke speler 4.500 euro voor een halve finale, terwijl voor de kwartfinale nog 18.000 euro werd toegekend. De voetbalfederatie zette die bedragen overigens zonder akkoord met de spelers op papier.

"Het toont geen respect", zegt Broos. "Die premies zijn niet evenredig met onze prestaties. De bond wil het maar niet leren. Op het WK van 2014 was daarover al een rel, op de Afrika Cup van 2015 staakten de spelers zelf en nu is er weer een discussie over. Maar het belet de spelers niet om er vol voor te gaan. Eerst presteren, dan protesteren, is de afspraak. Het geloof is er dat we de finale kunnen halen. Of zelfs winnen. Ivoorkust, Senegal en Algerije waren de favorieten me: ze vlogen er allemaal uit. We maken net zoveel kans als Ghana."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234