Woensdag 27/10/2021

Broos akkoord over pensionering leerkrachten

Vlaamse meerderheid is het eens over procedure, niet over inhoud uitzonderingen

Brussel

Eigen berichtgeving

Bart Brinckman

Het conflict tussen de Vlaamse en de federale overheid over de vervroegde pensionering van leerkrachten is van de baan. Maar aan Vlaamse kant zijn de kiemen voor een nieuw conflict dit najaar gezaaid.

Het driehoeksoverleg tussen federaal minister van Pensioenen Frank Vandenbroucke (SP), Vlaams onderwijsminister Marleen Vanderpoorten (VLD) en de meerderheidsfracties in het Vlaamse parlement leverde gisteren een akkoord op. Zo komt er een amendement in de programmawet (een verzameling van wetten, momenteel al ingediend in het parlement) waarbij Vandenbroucke de bevoegdheid krijgt om bepaalde ambtenarencategorieën te distilleren die ook na 2010 het recht behouden om vanaf hun 55ste met pensioen te gaan. De minister kan vervolgens via een KB een passende regeling invoeren. Bij de vaststelling van die categorieën zal onderwijsminister Vanderpoorten worden betrokken.

Meteen is een belangenconflict tussen de federale en de Vlaamse regering vermeden. Alleen de oppositiepartijen CVP en Vlaams Blok drongen gisteren nog op zo'n alarmbelprocedure aan. De meerderheidsfracties toonden zich dan weer bijzonder opgetogen over het feit dat het wenkende pensioneringsprobleem van de leerkrachten binnen de 24 uur met wettelijke garanties was geregeld. Pas maandag werd het immers aan Vlaamse kant duidelijk dat een door Vandenbroucke begin deze maand voorgestelde pensioenregeling voor ambtenaren ook voor Vlaamse leerkrachten van toepassing was. Meteen zou het voor het onderwijspersoneel onmogelijk worden om vanaf hun 55ste met pensioen te gaan. De timing van het nieuws was des te vervelender omdat Vanderpoorten net een conflict met de onderwijsbonden over de nieuwe cao had vermeden. Voor dit najaar stonden er daarom met de bonden gesprekken over de invulling van het lerarenambt op het programma.

Die gesprekken kunnen nu onder een wat rustiger gesternte starten, al gaven de Vlaamse meerderheidspartijen gisteren toe dat de programmawet de facto niet wordt gewijzigd en alles afhankelijk blijft van de invulling van het amendement. Dat belooft nog een potige discussie te worden. Zo werd het gisteren na afloop van een geïmproviseerde persconferentie duidelijk dat niet alle partijen op dezelfde golflengte zitten. Zo wil de Volksunie dat alle leerkrachten onder de uitzonderingsregel vallen. Agalev hoedt zich voor definitieve uitspraken, maar vindt een uitzondering voor de leerkrachten uit het beroeps- en het bijzonder onderwijs te eng. VLD en SP willen het dan weer bij die categorieën houden. Zeker de Vlaamse liberalen willen snel komaf maken met de al te dure uitstapregelingen.

Overigens werd er onder de meerderheidspartijen gisteren een aardig robbertje gevochten over de verantwoordelijkheid voor dit schouwspel. Zo is het overduidelijk dat de Vlaamse regering, door de aanwezigheid van de kabinetsmedewerkers van Patrick Dewael (VLD) en Johan Sauwens (VU) op het federale overleg, zeer goed op de hoogte was van Vandenbrouckes plannen. Meer nog, ze had ermee ingestemd. Toen VU-parlementslid De Kock de verantwoordelijkheid van Sauwens minimaliseerde, werd het SP-fractieleider Gilbert Bossuyt te machtig. "Sommige ministers zijn nieuw en kennen blijkbaar nog niet de structuren van dit land", zei hij smalend. Over de conclusie dat er binnen de Vlaamse regering dringend beter moet worden gecommuniceerd bestond wel eensgezindheid.

SP-fractieleider Bossuyt: 'Sommige ministers kennen blijkbaar nog niet de structuren van dit land'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234