Woensdag 24/04/2019

Plagiaat

Broodroof voor jonge creatievelingen: "Je werkt keihard en opeens gaat iemand met dat werk lopen"

Deze print van illustrator Laura Janssens werd gekopieerd. Beeld Laura Janssens‏

De Antwerpse illustrator Laura Janssens (28) kon haar ogen niet geloven. Zonder haar toestemming bood een webshop uit Limburg t-shirts met haar prints aan. Broodroof voor jonge creatievelingen die het financieel al moeilijk hebben. "Je werkt keihard en opeens gaat iemand met dat werk lopen."

"Gij zijt echt kei speciaal!", lacht een curryworst special op de print van Laura Janssens. Een amusante prent die de illustrator vorige week, ter gelegenheid van complimentendag, met haar duizenden socialemediavolgers deelde. Maar tot haar verbazing stond gisteren opeens een bijna identieke print op Arttra-Design, een webshop in textielbedrukking uit Neerpelt.

"Zonder dat ik daarvoor de toestemming heb gegeven", zegt Janssens. "Toen ik het opmerkte, was mijn eerste reactie er een van paniek. Ik dacht: 'Shit, moet ik hen een aangetekende brief sturen? Een proces aandoen?' Dat is geld dat ik als freelancer niet kan missen. Via sociale media heb ik advies ingeroepen, uit sympathie zijn mensen massaal de printshop gaan contacteren."

De kopie op de Limburgse webshop. Beeld rv

Na een storm van protest werd het kledingstuk offline gehaald. Er kwam een korte verklaring van Arttra-Design op Facebook, maar die verdween ook snel weer offline. In een reactie aan De Morgen laat zaakvoerder Mike Lambrechts nu weten dat "de fout bij een klant ligt." "Iemand was met de bewuste print naar ons gestapt om die op een t-shirt te drukken", zegt Lambrechts. "Zoals altijd vroegen we of die auteursrechtenvrij is en hij beweerde van wel. We vonden het een fijne prent en hebben dan gevraagd of we hem ook op onze webshop konden plaatsen. Toen we hoorden dat het om een ontwerp van Laura ging, hebben we het meteen van de site gehaald. We hebben er geen verkocht."

"Ik vind het een gek verhaal", reageert de illustrator. "Op zich is het goed voor mij dat het verwijderd is, maar daarmee is de kous wel heel snel af. Het bedrijf heeft me gecontacteerd voor een gesprek om een en ander uit te klaren. Ik ga dat aangaan."

Mag een webshop zomaar op vraag iets drukken wat een ander aanlevert zonder degelijke check? "Indien aangeleverd door een derde dan moet de webshop vragen of je alle rechten bezit op het werk en je waarschuwen over auteurswetgeving", zegt jurist Matthias Dobbelaere-Welvaert. "Doen ze dat allemaal netjes, dan is uiteindelijk diegene die aanlevert aansprakelijk. Maar dat gaat enkel over de bestelling, van zodra je het aanbiedt op een webshop, ben je ook in fout."

Hoe dan ook Janssens is in haar recht. "Je hebt auteursrecht op je eigen ontwerp en dat tot wel zeventig jaar na je overlijden", zegt Dobbelaere-Welvaert. "Je hoeft ook niks te registreren hiervoor, het auteursrecht komt automatisch en gratis. Bewijs leveren van dat auteursrecht, dat is iets anders. Je zal moeten bewijzen dat je ontwerp eerst was en dus niet hun kopie. Uiteindelijk zal de rechter moeten beslissen of er auteursbreuk is."

Jonge, zelfstandige creatievelingen hebben het al moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Zaken als deze kunnen ze missen. "Ik kom rond, maar ik moet wel elke week zestig uur werken", zegt Janssens. "Je werkt dan keihard, je zit vol ideeën voor affiches, producten, postkaarten en opeens gaat iemand anders daarmee lopen zonder je te vermelden. Dat is zuur. Mensen zeggen nu wel dat je goed bezig bent als mensen je werk beginnen te stelen. Ik trek mij daar aan op."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.