Dinsdag 26/01/2021

Bronstig Veulen zet eerste stappen

Verzameld werk van laatstejaarsstudenten RITS in Leuven

De vele bezettingen en stakingen van de laatste jaren maakten duidelijk dat er iets broeide aan het RITS, sinds 1995 deel van de Erasmushogeschool Brussel. Stilaan begint het zwaar bevochten nieuwe elan zich ook artistiek te vertalen. In juni studeert het tweede meesterjaar dramatische kunst af, de eerste acht studenten die de vernieuwde regieopleiding van het RITS volledig volgden. Tot eind deze week tonen zeven van hen hun eerste eindwerk op een bijzondere locatie: de Molens van Orshoven in Leuven. Een nieuw theatercollectief, Bronstig Veulen, lijkt geboren.

Jarenlang bleef de afdeling dramatische kunst van het RITS artistiek braakland. Johan Petit en Bart Van Nuffelen van het MartHA!-tentatief, die respectievelijk twee en drie jaar geleden hun diploma behaalden, waren de eersten sinds lang die erin slaagden zich na afstuderen te laten opmerken. In tegenstelling tot hen kregen de huidige laatstejaars de mogelijkheid om binnen de school een eigen parcours te bewandelen. Conform een evolutie in het theaterlandschap leidt het vernieuwde lesprogramma geen toneelregisseurs meer op, maar theatermakers. Jo Decoster, Hendrik De Smedt, Jan Geers, Davy Scheerlinck, Annelies Seeuws, Dominique Van Malder en Don Verboven regisseren niet alleen, ze schrijven en spelen ook, en zijn niet vies van andere disciplines. "Ik denk dat we daarin, samen met de opleiding, gegroeid zijn", zegt Don Verboven. "De verbreding van regisseur naar theatermaker is voor ons erg belangrijk."

Na hun studies gaan de zeven samen voort onder de naam Bronstig Veulen. Dat lijkt een goed idee: de vier voorstellingen die ik tot nu toe in Leuven zag, tonen aan dat de groepsdynamiek het voorlopig haalt bij de ontwikkeling van deze of gene individuele stem. Verboven spreekt van "een open collectief". Naast de projecten binnen de groep, staat het de leden vrij allianties aan te gaan met andere gezelschappen, zoals bijvoorbeeld Theater Antigone volgend seizoen: "Ieder blijft artistiek zijn eigen gang gaan. Dat geeft ook onderling discussie."

Meer dan één bepaalde stijl lijkt het zevental er een verwante filosofie op na te houden. Elk van hen wil "theater voor mensen" maken, zoals Verboven het noemt. Daarom geven ze er de voorkeur aan om, in navolging van De Toneelfabriek van Toneelgroep Amsterdam of De Bloedgroep van Theater Malpertuis, meerdere producties op een en dezelfde plek te spelen, wat nieuwe energie creëert en het mogelijk maakt het publiek een gevarieerd programma aan te bieden. Op locatie gaan, zoals nu in Leuven, is dan weer geen must, ook al beschouwt Verboven het "als een heel goede oefening om een voorstelling zo te transformeren en te herbronnen".

Ondanks hun relatieve zichtbaarheid en hun aanwezigheid op festivals als Theater aan Zee in Oostende of Ten days of Theatre in de Brusselse Beursschouwburg verliezen de leden van Bronstig Veulen immers niet uit het oog dat ze nog steeds student zijn. "Je moet je niet afschermen binnen je opleiding", aldus Verboven. "Op deze manier leren we bijvoorbeeld hoe het is om met theaters te werken. Tegelijkertijd is het een overgangsjaar, en zijn we momenteel bezig met onze grootste syntheseoefening."

Peter Anthonissen

Bronstig Veulen speelt tot en met 31 januari, telkens om 20.30 uur, in de Molens van Orshoven, Stapelhuisstraat 13-15, Leuven. Reserveren via Stuc op tel. 016/20.81.33. Verder op 23/2 in CC Berchem en op 5/3 in Cultuurcentrum België (Hasselt). Later dit seizoen in Nieuwpoorttheater (Gent).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234