Donderdag 19/05/2022

Bronstig Veulen jaagt frisse wind door de zaal

Reeds tijdens hun studies trokken de leden van theatermakersgroep Bronstig Veulen de aandacht. Zij belichaamden de frisse wind die door het Brusselse RITS waaide. Vanaf morgen staan zij voor het eerst samen op het toneel in Het geval Woyzeck.

Gent / Van onze medewerker

Peter Anthonissen

De zes leden van Bronstig Veulen waren de eersten om de hernieuwde regieopleiding van het Brusselse RITS volledig door te maken. Al tijdens hun studies besloten Jo Decoster, Hendrik De Smedt, Jan Geers, Davy Scheerlinck, Dominique Van Malder en Don Verboven de krachten te bundelen en een groep op te richten. Handelskenmerk van Bronstig Veulen werden collectieve presentaties op lokatie, meestal van zelfgeschreven materiaal. Tijdens Brussel/Bruxelles 2000 toonde het gezelschap bijvoorbeeld vijf voorstellingen op één avond onder de titel 6XKORT.

Met Het geval Woyzeck verlaat het collectief het procédé dat het zich de afgelopen drie jaar had eigengemaakt en stort het zich op een repertoiretekst: Woyzeck van de Duitse schrijver Georg Büchner (1813-1837). Decoster, De Smedt, Scheerlinck en Verboven staan voor het eerst samen op het toneel. Zij krijgen het gezelschap van Stef Lernous en Amara Reta. Geers en hun vroegere docent Pol Dehert treden op als coach.

In totaal werkte Bronstig Veulen een halfjaar aan de voorstelling. In de lente realiseerde de groep een voorstudie met de studenten Culturele Studies van de K.U.Leuven. In de zomer trok het collectief naar Italië om een eigen montage te maken van de tekst. Nadien volgden de eigenlijke repetities in het Leuvense Stuk en het Gentse Nieuwpoorttheater.

De langere voorbereidingstijd werd zowel ingegeven door het gekozen tekstmateriaal als door de voor Bronstig Veulen ongebruikelijke werkconstellatie. "Er was een goesting om de kwaliteiten van elk van ons samen te brengen", zegt Hendrik De Smedt. "Maar we wisten dat dat aanleiding zou geven tot heel veel discussies (lacht), omdat we elk apart erg verschillende dingen maken".

"Die conflictsituatie hebben we zelf uitgelokt", sluit Jo Decoster zich bij hem aan. "We kennen elkaar zeer goed, daarom spelen we te pas en te onpas op elkaars gevoeligheden in. Voorts hebben we een maand extra uitgetrokken om de tekst uit te spitten en tot een consensus te komen over de montage van de tekst".

Precies daarom is de keuze voor een repertoirestuk als Woyzeck ook minder verrassend dan ze lijkt, vindt de groep. Georg Büchners gekende tekst over de soldaat Woyzeck die door het machtssysteem wordt gefnuikt en, hetzij uit jaloezie hetzij uit zinsverbijstering, zijn vriendin Marie doodt, werd enkel in fragmentarische vorm overgeleverd. "Woyzeck is een onafgewerkte maquette", zegt Jan Geers. "De traditie heeft er achteraf een repertoirestuk van gemaakt, maar eigenlijk is het er geen. Wij vertellen er ons eigen verhaal mee. In die zin ligt het geheel in de lijn van de montages die we eerder gemaakt hebben".

"We hebben ook aan Dirk Seghers gevraagd om de vier overgeleverde versies van het stuk opnieuw te vertalen", beklemtoont Don Verboven. "We hebben de canon dus niet gevolgd, maar de oerteksten zelf onderzocht".

In de lezing van Bronstig Veulen is Woyzeck niet zwakzinnig, integendeel. De Smedt: "hij is zelfs de meest normale figuur op de scène. Bij ons is de gemeenschap 'zotgedraaid' en is het de gemeenschap die Woyzeck gek maakt. Anders dan bij de meeste ensceneringen ziet het decor er bij ons niet grijs of grauw uit. Daar hebben we ook voor gekozen: de smeerlapperij zit vandaag in het nette, in het kleurige..."

"Woyzeck en Marie worden constant belaagd", zegt Verboven. "Al wat gezegd wordt, heeft een impact op hen".

"Het gaat er ons ook niet om wie precies hen belaagt", aldus Scheerlinck. "Wat de gemeenschap aanricht, dat is de vraag".

Het geval Woyzeck door Bronstig Veulen. Première op woensdag 21 november om 20.30 uur in Nieuwpoorttheater, Nieuwpoort 31-35, 9000 Gent. Tot en met zaterdag 24 november, telkens om 20.30 uur. Kaartjes: 8,18 euro (330 frank). Reservering: 09/223.00.00. Op tournee: op 30/11 en 1/12 in BSBbis (Brussel), op 14/12 in KC België (Hasselt), op 21 en 22/12 in KC Nona (Mechelen) en van 29 tot 31/01 in Stuk (Leuven).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234