Donderdag 23/01/2020

Legionella Update

Bron legionellabesmetting gevonden: burgemeester wil dat bedrijf communiceert

In vijf bedrijven in het Gentse havengebied werd legionella peumophila gevonden. Beeld BELGA

De bron van de legionellabesmetting in de Gentse kanaalzone is gevonden in een koeltoren van een bedrijf in Evergem. Dat laat het Agentschap Zorg en Gezondheid weten op een persconferentie. De bron is zo goed als zeker niet meer actief. Er is een strafonderzoek geopend.

Aan de legionella-uitbraak stierven twee mensen, 32 werden er ziek. In vijf bedrijven met koeltorens in de Gentse kanaalzone werd Legionella peumophila gevonden, de soort waarvan de slachtoffers rond Evergem ziek geworden zijn. Bij twee bedrijven ging het om hoge concentraties. De stalen van de vijf bedrijven werden genetisch onderzocht door een gespecialiseerd labo. 

De koeltoren die volgens de laboresultaten hoogstwaarschijnlijk verantwoordelijk is voor de legionella-besmetting in de Gentse kanaalzone, is zo goed als zeker gedesinfecteerd. Dat zegt het Agentschap Zorg en Gezondheid op een persconferentie. De naam van het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de uitbating wordt - hoewel dat eerder was aangekondigd - niet bekendgemaakt. 

Door het gerechtelijk onderzoek worden de nabestaanden van de slachtoffers niet geïnformeerd over de afkomst. “Dit stelt ons met een gewetensprobleem”, zegt burgemeester Joeri De Maertelaere van Evergem. De burgemeester doet een oproep aan het bewuste bedrijf, dat door het agentschap geïnformeerd is over de infectie. “Onze mensen hebben het recht om deze bron te kennen”, aldus De Maertelaere. “We willen aan het bedrijf vragen dat het actief zou communiceren. Dat zou goed zijn naar de inwoners toe. Men hoeft niet te wachten tot de onderzoeksrechter inzage verleent.”

Desinfecties

Genetisch onderzoek toont dat er een overeenkomst is tussen het type legionella pneumophila dat is teruggevonden in het staal en minstens vijf patiënten. Een “zeer sterk wetenschappelijk argument om te staven dat deze vijf patiënten ziek geworden zijn door een infectie met legionellakiemen uit de koeltoren van dit bedrijf”, zegt het Agentschap Zorg en Gezondheid.

“Een koeltoren heeft door het jaar heen een programma van desinfecties. Je kan bijkomende maatregelen nemen om het risico op besmetting weg te nemen. We hebben bevestiging gekregen dat zo’n bijkomende desinfectie is gebeurd op 15 mei. Vanaf dan is het risico onder controle gebracht. Daarna zijn deze maatregelen systematisch herhaald. Vanaf 25 mei verwachten wij geen nieuwe besmettingen meer. Het zou nog wel kunnen dat er een enkeling opduikt, maar het aantal moet wel lager liggen dan de meldingen die we eerder kregen. We hebben het bedrijf de opdracht gegevens om de desinfecties dagelijks te blijven herhalen. Als dit niet mogelijk is, moeten zij hun koeltoren stilleggen. We gaan de waardes opvolgen en dagelijks stalen laten nemen. Als er een nieuwe legionellagroei zou ontstaan, dan moet de koeltoren stilgelegd worden”, deelt het Agentschap Zorg en Gezondheid mee.

32 besmettingen

Het Agentschap Zorg en Gezondheid meldde zaterdag twee nieuwe slachtoffers, waardoor de teller op 32 besmettingen kwam te staan. Dat er sinds afgelopen weekend geen nieuwe patiënten gekend zijn, is volgens het Agentschap hoopgevend. 

Toch is het nog te vroeg om te stellen dat de bron van besmetting niet langer actief is. De laatste slachtoffers hebben hun eerste symptomen een week geleden opgemerkt. Maar aangezien legionella een incubatietijd van 19 dagen heeft, kunnen er nog steeds nieuwe slachtoffers opduiken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234