Vrijdag 02/06/2023

Broers zonder grenzen

De Campana's geven op poëtische wijze een tweede leven aan afval. Hun stukken vindt u inmiddels in de belangrijkste kunst- en designmusea overal ter wereld.

Of het nu Wallpaper of Ideat betreft, geen designertijdschrift dat nog niet over Fernando en Humberto Campana heeft geschreven. In hun grote, goed weggestopte studio in de Santa Cecília-buurt, hartje São Paulo, tasten beide broers onophoudelijk nieuwe mogelijkheden af om meubelen te ontwerpen. Hun werk roept onwillekeurig herinneringen op aan het modernistische credo van dichter Oswald de Andrade, die in 1928 het Manifesto Antropófago schreef, vertaalbaar als het 'Kannibalistisch Manifest'. In de tekst wordt de Braziliaanse identiteit omschreven als een proces van verorberen en verteren van niet-Braziliaanse (Europese, Afrikaanse...) invloeden, waaraan vervolgens iets heel nieuws ontspruit, dat op en top Braziliaans is.

Recycling en transformatie van het objet trouvé, afval dat op poëtische wijze aan een tweede leven begint, simpele oplossingen voor creatieve chaos, verwijzingen naar de populaire kitsch, het prangende contrast tussen rijk en arm, luxe en eenvoud: het is het idioom van de Campana's. Ze houden het onder meer levend door bruggen te slaan naar handwerkateliers en favelagemeenschappen.

Fernando en Humberto mogen dan al sinds de vroege jaren '80 aan de slag zijn, op hun internationale doorbraak was het wachten tot 1998, toen ze samen met de Duitse designer Ingo Maurer een expo kregen in het New Yorkse MoMa. Daar viel de inmiddels beroemde, met zwierige touwen in elkaar geknoopte Vermelha-fauteuil te zien, waarna de broers de ene na de andere samenwerking opzetten met internationale, vooral Europese firma's: Alessi, Artecnica, Bernardaud, Baccarat, Cosentino, Edra, Nodus, Magis, Moleskine, Skitch, Plus Design, Venini enzovoort.

Inmiddels maken hun stukken (lampen, zetels, rekjes, kasten, tafels, stoelen, stoffen...) deel uit van de vaste collectie van, behalve het MoMa, het Centre Georges Pompidou in Parijs, het Vitra Design Museum in Weil am Rhein of, niet in de laatste plaats, het Museu de Arte Moderna de São Paulo - beter bekend als Masp, aan de Avenida Paulista.

In 2008 kregen de Campana's de Designer of the Year Award in Miami, twee jaar geleden kaapten ze de eerste prijs weg van het Franse blad Maison & Objet. Ook in China en in Brazilië zelf regende het prijzen.

Als u zichzelf even wil verwennen met een verblijf in een - onder meer - door de Campana's ingericht optrekje, dan moet u naar het Hotel du Marc in Reims, eigendom van het champagnehuis Veuve Cliquot.

www.campanas.com.br

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234