Zaterdag 19/10/2019

Broers Happart kennen oplichter al drie jaar

Tilly gelast opnieuw huiszoeking bij journalist wegens 'lekken'

Brussel / Luik.

Eigen berichtgeving

Zowel europarlementslid José Happart als zijn broer PS-senator Jean-Marie Happart kennen de oplichter Horst Hermann zeker al drie jaar goed. Ook heel wat figuren uit de entourage van de Happarts, onder wie ex-minister Van der Biest en ex-Omob-topman Lewalle, kwamen via Happart in contact met deze onlangs in Luik gearresteerde oplichter.

Alles wijst er op dat José Happart en Horst Hermann al geruime tijd regelmatig met elkaar optrokken in het Luikse en onderling ook plannen maakten in de zakelijke sfeer. Dat Happart al die tijd niet heeft gemerkt (of vernomen van zijn protégé procureur-generaal Tilly) dat Hermann een oplichter met een strafregister was, lijkt meer en meer onbegrijpelijk. Dat Happart met de hulp van een dergelijk individu het Cools-onderzoek in een impasse heeft gebracht, vereist nu grondige opheldering.

Uit verschillende hoeken wordt onze redactie verzekerd dat de relatie Happart-Hermann in het Luikse politieke milieu vrij ruime bekendheid genoot. Al in '96 hadden Hermann en senator Jean-Marie Happart bijvoorbeeld plannen om in de beurt van Malmedy een leerlooierij over te nemen. Eén van de velen uit de kennissenkring van Happart die toen ook al werd voorgesteld aan Horst Hermann was niemand minder dan Léon Lewalle (PS), de ex-topman van de OMOB-verzekeringsgroep, die in 1994 ook in voorarrest zat tijdens het onderzoek naar belangrijke malversaties bij Omob.

Dat er in Luikse justitiekringen in verband met de rol van Happart in de marge van het Cools-onderzoek toenemende onrust ontstaat, heeft echter niet belet dat gisteren opnieuw vanuit Luik en op initiatief van procureur-generaal Anne Tilly huiszoekingen werden verricht op de redactie en in de privé-woning van de journalist Philippe Brewaeys van Le Soir Illustré. Dat gebeurde in het kader van een zoveelste onderzoek tegen onbekenden wegens schending van het beroepsgeheim, dat al in mei vorig jaar werd geopend.

De speurders zochten naar processen-verbaal uit het Cools-onderzoek, die dateren van '97. Al die pv's waren kort nadien ook te lezen in het dossier-Agusta/Dassault, dat inmiddels in een assisenzaak voor het Hof van Cassatie al zijn beslag heeft gekregen. Het komt er dus op neer dat Anne Tilly een huiszoeking laat organiseren bij een journalist om te bewijzen dat haar toenmalige korpschef, procureur-generaal bij Cassatie Eliane Liekendael, in '98 haar beroepsgeheim zou geschonden hebben door pv's van het Cools-dossier toe te laten voegen aan het bundel-Agusta/Dassault.

(WDB)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234