Zaterdag 22/01/2022

Broedertwist kan FN uitschakelen

De interne vete tussen de kopstukken van het Franse Front National kan het electorale einde betekenen van de partij. Zowel Jean-Marie Le Pen als Bruno Mégret slepen in hun broedertwist, die nu al een week lang bekvechtend wordt uitgevochten op de televisie, een deel van het kiespubliek mee. Mégret hoopt echter alsnog op een partijcongres in januari zijn paleisrevolutie te voltooien.

Brussel / Parijs.

Reuters / eigen berichtgeving

Met de veelzeggende slagzin 'Caesar doodt Brutus net voor hij een dolk in zijn rug krijgt', zette Jean-Marie Le Pen eind vorige week de nummer twee van het Front National, Bruno Mégret, aan de deur. De paleisrevolte die de vice-president van het Front National had ontketend over de verkiesbare plaatsen voor de Europese verkiezingen volgend jaar, kwam bij de 70-jarige Le Pen aan als verraad. Dat zijn dochter Mégret steunde kon hem niet schelen: "Het is nu eenmaal een natuurwet dat dochters sneller naar hun echtgenoot of minnaar worden toegedreven dan naar hun vader." Met die uitspraak verwees de FN-stichter misprijzend naar de relatie van Caroline Le Pen met een vooraanstaand Mégretist, die eerder de wacht werd aangezegd.

Het kamp van de 'eigenlijke' burgemeester van Vitrolles - Mégrets echtgenote is er burgemeester - gaf Le Pen daarop gisteren een retorisch koekje van eigen deeg. "Le Pen heeft de fouten in de afgelopen achttien maanden opgestapeld. Ze doen geen afbreuk aan wat hij de twintig jaar daarvoor deed, maar we moeten nu de baby (het FN, MR) redden, zelfs als dat tegen de vader ingaan betekent", zei Jean-Yves Le Gallou, partijchef voor Parijs. Op hetzelfde moment werd elders in de stad op een partijbureau zijn uitsluiting uit de partij geregeld.

Le Gallou zei dat Le Pens 'fouten' onder meer het publiekelijk herhalen van zijn stelling bevatten "dat gaskamers slechts een detail in de geschiedenis zijn". Voor deze beruchte uitspraak wordt hij in Duitsland vervolgd en werd hij in het Europees Parlement de wacht aangezegd. Een andere misstap die hem zwaar wordt aangerekend is dat hij vorig jaar voor de verkiezingen op een meeting bij Parijs aankondigde "liever een socialist verkozen te zien dan een conservatief". De socialisten wonnen daarop de parlementsverkiezingen.

Le Pen wimpelt de beschuldigingen van de 'rebellen' weg. Vanaf nu, meent hij, zijn hun bijeenkomsten 'privé-aangelegenheden' waar zijn partij niets meer mee te maken heeft. Ze zijn niet langer welkom op het politiek bureau.

Mégret heeft dat niet zo begrepen: hij verzet zich met hand en tand. Met het FN-logo op de achtergrond deed hij het voorbije weekeinde een oproep aan de achterban om hem te steunen in een petitie voor een bijzonder partijcongres in januari. Zijn aanhangers zeggen nu al de benodigde 9.000 handtekeningen, twintig procent van de leden, te hebben gevonden. Op het congres hoopt hij dan de leden te laten beslissen over wie ze willen als partijleider.

De electorale impact van de strijd binnen Frans uiterst rechts zal wellicht pas bekend zijn bij de Europese verkiezingen in juni 1999. Zoals het er nu naar uitziet zullen beide blokken daar met een eigen lijst komen aandragen. Als de verdeeldheid aanhoudt, is de kans groot dat geen van beide voldoende stemmen haalt.

De gematigde Franse partijen RPR en UDF kijken zwijgend maar handenwrijvend toe hoe de partij die hun kiespubliek afsnoepte aan intern gebikkel ten onder gaat. Ze zijn niet vergeten hoe het Front er eerder dit jaar in slaagde om democratisch rechts, de neogaullisten van president Jacques Chirac en de centrum-conservatieven, te verdelen over de kwestie van het samengaan met het FN in regionale coalities. UDF en RPR hopen nu die episode achter zich te laten en hun vetes bij te leggen ten voordele van een 'nieuw breder rechts', zonder boemannen. (MR)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234