Zondag 18/04/2021

Broeder belde met politie

Eerder verklaarde priester Rik Devillé al voor de commissie dat van alle dossiers van seksueel misbruik die hij aan de kaak stelde, de druk nergens anders groter was dan bij de Broeders van Liefde.

“Vraag van de correctionele rechtbank aan een politieman: ‘Klopt het dat u bent benaderd door de heer X, gevolgd door zijn functie?’ Antwoord: ‘Ja, daags na de aangifte door de moeder. Hij stelde dat de moeder tegen alle afspraken in klacht had neergelegd, terwijl er was overeengekomen de betrokkene te muteren en de onderzoeksrechter er niet bij te betrekken. De man vroeg de zaak zo te houden, alles zou intern geregeld worden’.”

Zonder namen noch functies te noemen las Walter Van Steenbrugge in de commissie Seksueel Misbruik voor uit een document waarin in een agent onder eed verklaarde dat hij werd benaderd om een zaak van seksueel misbruik blauwblauw te laten. Van Steenbrugge wilde niet zeggen over welk dossier het ging, alleen dat het in West-Vlaanderen gebeurde.

Ook toen de zitting van de commissie achter gesloten deuren werd voortgezet, wilde de advocaat niets lossen. Verschillende bronnen in en rond de commissie bevestigen echter dat het gaat over René Stockman, tot 2000 overste in Vlaanderen van de congregatie Broeders van Liefde.

Het dossier waarvan sprake is dat van A., een negenjarig licht mentaal gehandicapt meisje dat in het MPI Sint-Idesbald in Roeselare seksueel werd misbruikt door broeder Emiel Ceustermans. De moeder van het meisje stapte in april 1996 naar de BOB van Roeselare om het misbruik aan te geven. Een dag later kreeg BOB’er Geert Van Fleeteren telefoon: René Stockman aan de lijn. Of het wel nodig was de zaak te onderzoeken en een verdachte die al zo oud is te ondervragen. “Dat is toch veel te stresserend.”

In eerste aanleg werd broeder Ceustermans veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar. De man ging in beroep en vier jaar cel werd opeens een vrijspraak. Nochtans waren geen nieuwe elementen opgedoken. Het dossier waarover het hof van beroep in Gent moest oordelen was een exacte kopie van dat voor de rechtbank in Kortrijk.

Priester Rik Devillé zegt over bewijzen te beschikken dat een broeder in het instituut die tegen Emiel Ceustermans wilde getuigen, zodanig onder druk werd gezet dat hij afzag van zijn voornemen. “Ik heb dat document afgegeven aan de commissie.” Er zijn ook verklaringen van twee opvoedsters die de feiten bevestigden, maar die hun verklaring later introkken.

Broeder René Stockman, momenteel generale overste van de Broeders van Liefde in Rome, ontkende in april in Humo dat hij zijn personeel onder druk zou hebben gezet. “Ik heb ze alleen een brief geschreven om te zeggen dat ze kalm moesten blijven en het gerecht zijn werk moesten laten doen. De pedagogisch directeur heeft beweerd dat hij onder druk stond, maar hij is ontslagen wegens een diefstal en neemt nu weerwraak.” Volgens Humo betrof de diefstal een kamerplant.

Over het telefoontje naar de BOB zei Stockman dat hij alleen heeft gebeld “om te vragen om de broeder niet zomaar in de boeien te slaan, gezien zijn hoge leeftijd”.

Eigenaardig

Van Steenbrugge verklaarde ook dat hij en zijn confrater Christine Mussche op een niet nader bepaalde datum ‘ergens in Gent’ ontvangen werden door een ‘kerkelijk leider’. “Op geen enkel moment hebben wij toen een schadevergoeding gevraagd voor het slachtoffer waarvoor we optraden. Maar die man heeft achteraf wel verklaard dat advocaten hem zijn komen afpersen. Hij noemde zelfs een bedrag. Het was duidelijk dat hij ons te allen prijze uit die zaak wilde halen.”

Opnieuw wilde Van Steenbrugge niet zeggen over welke zaak het ging, maar het was duidelijk dat de advocaat verhaalde over zijn ontmoeting met René Stockman.

“In die zaak hebben we dingen gezien die we nog nooit eerder waren tegengekomen”, zo getuigde Christine Mussche. “Wij doen vaker dossiers van slachtoffers, maar altijd als het gaat over een zaak binnen de kerk, kent het onderzoek een eigenaardig verloop. Dossiers blijven steken in de fase van het opsporingsonderzoek, zaken waarbij geestelijken worden aangewezen als dader worden geseponeerd.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234