Vrijdag 07/08/2020

Groot-Brittannië

Britten willen migrantenmoeders uitwijzen die na 2,5 jaar onvoldoende Engels praten

Moslimvrouwen in Londen. Volgens de Britse regering zijn er 190.000 moslimvrouwen die onvoldoende Engels kennen. Onder hen zijn er 38.000 die helemaal geen Engels kennen.Beeld Kos

Vrouwen die zich bij hun in Groot-Brittannië verblijvende echtgenoot komen voegen en na 2,5 jaar niet slagen in een examen Engels, zullen mogelijk naar hun thuisland worden teruggestuurd. Ook als ze in Groot-Brittannië kinderen kregen. De Britse premier David Cameron zei dat vandaag op BBC Radio 4.

Elke vrouw die haar man naar Groot-Brittannië achternareist en tweeënhalf jaar in het land woont, zal de taaltest moeten afleggen. Cameron wil dat moslimvrouwen Engels leren om sociaal isolement en radicalisering tegen te gaan. Vrouwen die niet slagen, riskeren teruggestuurd te worden naar hun land van herkomst.

Ook met kinderen

Tijdens een interview op BBC Radio 4 werd Cameron gevraagd of een vrouw die onder het gezinsherenigingsprogramma naar Groot-Brittannië komt en in Groot-Brittannië kinderen krijgt ook kan gedeporteerd worden. "We kunnen niet garanderen dat zij zullen kunnen blijven", antwoordde de premier. "We gaan strenger optreden. Halverwege het programma van de gezinshereniging, dus na tweeënhalf jaar, krijgt de vrouw de kans om te tonen dat haar Engels beter is geworden".

Kinderen zonder moeder

Kinderen die in Groot-Brittannië wonen en één ouder hebben die een permanente verblijfsvergunning heeft, worden automatisch Britse staatsburgers en zullen dus met hun vaders in het land mogen blijven. Dat zal mogelijk niet meer gelden voor moeders, al waarschuwt politiek correspondent Alex Forsyth van de BBC dat het zo'n vaart niet zal lopen. Mensen zullen niet meteen uitgewezen worden, maar er zal bij het nemen van een beslissing wel rekening gehouden worden met hun taalkennis.

Kinderen die als Brit worden geboren hebben niet automatisch het recht in een ander land te gaan wonen: in sommige gevallen zullen hun moeders de kinderen niet mogen meenemen naar het geboorteland van de moeder.

Cameron: "Nu moeten we het geld voor taallessen vooral richten op vrouwen die in het grootste isolement leven en geen Engels leren".Beeld Getty Images

Besparingen in lessen Engels

Cameron mag dan vrouwen dwingen Engels te leren, zijn regering besnoeide eerder op lessen Engels voor migranten. Dat wijt hij nu aan het begrotingstekort. "Nu moeten we het geld voor taallessen vooral richten op vrouwen die in het grootste isolement leven en geen Engels leren", stelt de premier, nu er een nieuw fonds ter waarde van 20 miljoen pond is opgericht.

Volgens de Britse overheid gaat het om 190.000 moslimvrouwen die onvoldoende Engels kennen. Onder hen zijn er 38.000 die helemaal geen Engels kennen. "Als je de taal niet spreekt, zijn je mogelijkheden heel beperkt", stelt Cameron.

De nieuwe wet, die in oktober van kracht wordt, is de laatste in een reeks maatregelen waarmee de overheid de migratie wil indijken.

Inkomensdrempel

Zo kondigde binnenlandminister Theresa May vorige week aan dat er een inkomensdrempel zou komen voor migranten uit niet-EU-landen die zich in Groot Brittannië willen vestigen. Die zouden minstens 35.000 pond (ruim 45.000 euro) per jaar moeten verdienen. Daarmee zouden ze tot de toptwintig van de inkomens in Groot-Brittannië behoren.

Tekort aan verpleegsters

De schaduwminister voor migratie Keir Starmer waarschuwde gelijktijdig dat die maatregel gevolgen kan hebben voor ondernemingen die buitenlandse geschoolde werkkrachten nodig hebben. De inkomensdrempel zou ook tot een tekort aan verpleegsters kunnen zorgen.

Een petitie tegen de maatregel heeft al bijna 50.000 handtekeningen verzameld, wat betekent dat er een parlementair debat over de drempel zal moeten gevoerd worden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234