Vrijdag 27/01/2023

Britten wilden atoombom op Berlijn droppen

De vrees voor de nieuwe, onstopbare Duitse V2-raketten bracht de Britse geheime dienst MI5 er in het voorlaatste jaar van WO II toe om premier Churchill het inzetten van atoomwapens tegen Adolf Hitler te doen overwegen. Dat schreven de Britse kranten Sunday Times en Sunday Telegraph gisteren op grond van zopas vrijgegeven documenten.

Brussel

Belga / Eigen berichtgeving

We schrijven augustus 1944. De Tweede Wereldoorlog woedde nog op beide fronten: in Azië en in Europa. Het Verenigd Koninkrijk voelde zich in toenemende mate bedreigd door berichten dat Duitsland een nieuwe raket klaar had - de V2 - die met grote snelheid 1.000 kilo zware springladingen op Britse doelwitten kon doen neerkomen.

Tegen die achtergrond, zo blijkt uit de nu openbaar gemaakte oorlogsdagboeken van MI5-agent Guy Liddell, speelden de veiligheidsdiensten in Londen met de gedachte om te dreigen tegen Duitsland met het gebruik van de atoombom. En het is vrijwel zeker dat die idee, waarvan Liddell al op 22 augustus in zijn dagboek melding maakte, ook werd voorgelegd aan premier Winston Churchill.

Over Churchills reactie is niets bekend en evenmin weten we of hij de mogelijkheid ooit besprak met bondgenoot Amerika, dat toen werkte aan de ontwikkeling van een kernwapen. Maar dat het ging om een loos dreigement is intussen wel duidelijk.

Want de V2-bombardementen begonnen al enkele weken na de eerste atoomnota om uiteindelijk 2.700 doden te eisen in Britse steden, terwijl de Amerikaanse atoombom toen nog lang niet klaar was. Het zou nog bijna een jaar duren voordat de eerste atoombom de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki verwoestte. Niet alleen de Britse hoofdstad Londen maar ook andere steden werden door een Duitse bommenregen in belangrijke mate verwoest.

Dat Winston Churchill geen morele bezwaren zou hebben gehad, kan intussen wel met een grote mate van zekerheid worden gezegd. Na de Amerikaanse bombardementen op Hiroshima en Nagasaki verdedigde hij het gebruik van het ultieme wapen door te zeggen dat de hoge tol in mensenlevens verantwoord was als de oorlog daardoor zou worden verkort.

En in 1946 zei hij over het gebruik van atoomwapens: "Als mijn Schepper me zou vragen waarom dat wapen gebruikt is, zou ik zeggen: 'Waarom heeft u ons dan die kennis gegeven terwijl de mensheid was verwikkeld in vreselijke veldslagen?'"

Uit de geheime documenten blijkt ook dat de Amerikanen nog een heel ander aanvalsplan hadden tegen de Japanners: in 1943 werd in Washington serieus gepraat over de mogelijkheid om Tokio te bestoken met zelfmoordvleermuizen.

Topmensen van de OSS, de voorloper van de CIA, bedachten toen een plan om vleermuizen naar Seattle, aan de Amerikaanse westkust, te verschepen en van daar naar een locatie over te brengen vanwaar ze, voorzien van brandbommetjes die aan poten en vleugels zouden worden bevestigd, uit vliegtuigen zouden worden gezet.

De bedoeling was dat de vleermuizen zouden afdalen in schoorstenen en zo overal branden zouden stichten. Net als in het geval van de Britse atoombom bleef het echter bij plannen.

Zelfmoordvleermuizen moesten heel Tokio in brand steken

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234