✦
Britten vrezen voor Greenwich-tijd
De Britten vrezen het verdwijnen van de Greenwich Mean Time (GMT). In januari buigt de Internationale Telecommunicatie-unie zich over een voorstel voor de invoering van een nieuwe atomische standaard die de nulmeridiaan in het Koninklijk Observatorium van Greenwich in Londen herleidt tot archeologie, zo bericht The Sunday Times.
De GMT is gebaseerd op de rotatie van de aarde en het moment waarop de zon op haar hoogste punt de nulmeridiaan van Greenwich overschrijdt. GMT werd in 1884 wereldwijd aanvaard als de standaardtijd voor internationale communicatie. Al 178 jaar lang valt in Greenwich heel precies om 1 uur 's middags een tijdbal, maar straks is dat enkel nog een bezienswaardigheid.
In 1972 werd de GMT al vervangen door de Universal Time Coordinated (UTC). Omdat de aarde niet constant dezelfde snelheid heeft, voegt die om de zoveel jaar een 'schrikkelseconde' toe. Vroeger maakten die correcties niet veel uit, maar met de opkomst van gps-systemen en datanetwerken is de schrikkelseconde een risicovolle onderneming geworden. De nieuwe atomische standaard heeft geen nood meer aan schrikkelseconden. Wanneer de aarde trager roteert, zouden dagen gewoon iets langer worden. Eén keer om de 50 jaar zou een correctie van één minuut nodig zijn.
De Britten lijken niet geneigd te zijn om hun rol als 'klok van de wereld' zomaar te lossen, vooral niet nu The Sunday Times erop wijst dat de wetenschappers die met het nieuwe voorstel komen, verbonden zijn aan het Bureau international des poids et mesures (BIPM), met hoofdzetel in Parijs.