Zaterdag 11/07/2020

Britten vrezen voor de kalkoenen

Vandaag worden in het Nederlandse Hekendorp 150.000 kippen geruimd die besmet zijn met de vogelgriep. Het is zeer waarschijnlijk dat er een verband is met een uitbraak in het noordoosten van Engeland. Daar zijn ze meteen begonnen met het doden van duizenden eenden.

De kalkoenen! Wat als de vogelgriep bij een paar eenden in Yorkshire overslaat op het gevogelte dat over ruim vijf weken, naast Brusselse spruitjes, het hoofdbestanddeel vormt van de kerstmaaltijd? Dat was een van eerste reacties in Engeland nadat gisterochtend bekend was geworden dat de gevreesde pluimveeziekte het eiland had bereikt.

Om het zekere voor het onzekere te nemen zijn de Engelsen meteen begonnen met het doden van zesduizend eenden nabij het dorpje Nafferton, in het noordoosten van het land. Vooralsnog zijn het de maaltijden met Pekingeend die gevaar lopen. De getroffen Cherry Valley-boerderij, gelegen nabij de Noordzeekust, levert naast eendeneieren ook eenden, met name aan Chinese restaurants.

Mannen in witte pakken

In de nabije omgeving bevinden zich ook kippen- en kalkoenenfokkerijen. Tegenover The Daily Telegraph zei viroloog David Evans dat de kans aanwezig is dat de besmettelijke ziekte daarheen overslaat als er geen afdoende maatregelen worden genomen. De landbouwminister stuurde meteen mannen in witte pakken naar het getroffen gebied.

Ook in Nederland is het intussen alle hens aan dek. Daar worden vandaag 150.000 kippen vernietigd die besmet zijn met het H5N8-virus, een zeer besmettelijke variant van de vogelgriep. In de rest van het land geldt sinds gisteren een vervoersverbod van gevogelte, eieren, mest en gebruikt strooisel.

Daarnaast is ook een ophok- en afschermplicht ingesteld. Het verbod geldt voor maximaal 72 uur. Alle kinderboerderijen zijn in elk geval tot morgenmiddag gesloten. Ook hobbykiphouders en pluimveetentoonstellingen vallen onder het verbod van 72 uur.

Het specifieke H5N8-virus is uit China afkomstig, maar het is nog onduidelijk hoe het in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk terechtgekomen is. "Er is geen duidelijke vogeltrek, of vaste route van daar naar hier", zegt Ron Fouchier, viroloog bij het Nederlandse Erasmus MC. "Er moet ergens op het oostelijk halfrond nog een gebied zijn waar het virus rondwaart, een tussenstation onderweg, waar we nog niet vanaf weten."

Het vogelgriepvirus kan naast vogels ook zoogdieren en mensen besmetten, al gebeurt dat niet vaak. "Een besmetting kan zich openbaren als een oogontsteking, maar ook luchtwegklachten kunnen voorkomen, van een simpele verkoudheid tot een longontsteking", aldus Fouchier. Na besmetting kan het bij mensen zeven tot tien dagen duren voor ze daadwerkelijk ziek worden.

Het is volgens deskundigen mogelijk dat het vogelgriepvirus muteert met een menselijk griepvirus. Als dat gebeurt, ontstaat een gevaarlijkere variant. In China kostte een dodelijke variant van het virus in 2013 aan zeker veertig mensen het leven.

Geen paniek

Voorlopig is er echter geen reden tot paniek. "Vogelgriep kan alleen op zeer korte afstand dodelijk zijn", weet Fouchier. "Bij direct contact, door ruimers, boeren en dierenartsen. Het eten van kippen is geen probleem." Over het specifieke H5N8-virus kunnen virologen nog niet zeggen of het dodelijk kan zijn. "Veel is nog onduidelijk, maar we zijn het hard aan het onderzoeken. Maar als mensen voorzorgsmaatregelen nemen lopen ze geen gevaar."

In België zijn voorlopig nog geen gevallen van vogelgriep gemeld. Pluimveeboeren moeten wel extra waakzaam zijn. Zo moeten ze ervoor zorgen dat hun pluimvee zeker geen contact heeft met vogels uit de getroffen gebieden. Als er toch Belgische besmettingen zijn, zullen meteen maatregelen genomen worden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234