Dinsdag 24/11/2020

Brexit

Britten stemmen op 23 juni over lidmaatschap Europese Unie

Brits premier David Cameron.Beeld EPA

De Britten mogen zich op 23 juni uitspreken over de vraag of zij al dan niet lid van de Europese Unie willen blijven, zo kondigde de Britse premier David Cameron zaterdag na een kabinetszitting aan. Hij noemde het referendum "een van de belangrijkste beslissingen" van een generatie.

Nadat op de afgelopen Europese top in Brussel een akkoord was bereikt over de Britse status binnen de Unie, zei Cameron zaterdag dat zijn regering is overeengekomen de Britten aan te raden in een hervormde EU te blijven, hoewel hij naar eigen zeggen "niet van Brussel, maar van Groot-Brittannië houdt".

Hij voegde eraan toe dat "individuele leden" van zijn regering de "vrijheid hebben om naar eigen goeddunken campagne te voeren" voor of tegen een Brexit. "Maar het is mijn verantwoordelijkheid als eerste minister om openhartig te praten over wat er goed is voor het land."

"De keuze draait om de kern van van het land dat we willen zijn en de toekomst van onze kinderen. Het gaat erom hoe wij omgaan met onze buurlanden om jobs, welvaart en financiële veiligheid voor onze gezinnen te scheppen", zei de conservatieve regeringsleider.

Groot-Brittannië zal "sterker, veiliger en welvarender zijn binnen een hervormde Unie", aldus Cameron. Hij legde uit dat Londen zodoende met zijn Europese "partners" kan samenwerken in de strijd tegen grensoverschrijdende misdaad en terrorisme. Zijn land zal sterker zijn binnen de EU omdat het "van binnenuit belangrijke beslissingen" kan nemen inzake handel en veiligheid, en binnen de eengemaakte markt vrij handel kan drijven.

Fiscale voordelen

De premier wist gisteravond een aantal concessies voor Groot-Brittannië binnen te slepen. In ruil hiervoor heeft Cameron toegezegd tijdens het referendum campagne te zullen voeren voor het Britse lidmaatschap van de EU.

De EU willigde de eis van Cameron in dat EU-werknemers in Groot-Brittannië niet direct recht hebben op de fiscale voordelen die het land biedt. Alleen mag deze sociale noodrem niet 13 jaar gelden zoals hij vroeg, maar 7 jaar. Polen en Tsjechië drongen op maximaal vijf jaar aan. Ook de Britse wens om minder kinderbijslag te betalen als kinderen in het thuisland van de EU-werknemer verblijven, werd niet volledig ingewilligd - deze gaat alleen voor nieuwe gevallen gelden.

Verder wordt Groot-Brittannië ontheven te streven naar een ever closer union, zoals dat in het Europees Verdrag is opgenomen, en wordt de positie van euro- en niet-eurolanden beter afgebakend zodat duidelijk is dat de Unie verschillende munten kent.

Eurosceptische kritiek

Eurosceptici in Londen hebben reeds kritiek op het akkoord gespuid. "Het is het papier niet waard waarop het is neergeschreven", zei Nigel Farage van de rechtspopulistische UKIP vrijdagavond.

Britse media schatten in dat minstens vier ministers zich niet achter Cameron zullen scharen en bij het referendum zullen aansturen op een uittrede van Londen uit de Europese Unie. Onder hen is er justitieminister Michael Gove, tot voorheen een nauwe bondgenoot van de conservatieve premier. Tot een vijfde van zijn Tories zou een Brexit verkiezen.

UKIP-uithangbord Nigel Farage, niet onder de indruk van het bereikte akkoord.Beeld REUTERS

Corbyn: "Gemiste kans"

Labour-leider Jeremy Corbyn spreekt volgens de commerciële zender ITV van een "gemiste kans" voor Cameron die hervormingen heeft onderhandeld "die grotendeels irrelevant zijn voor de problemen waarmee de meeste Britten te kampen hebben". Voor de premier was de relatie van zijn land met de Europese Unie slechts een "bijzaak" om tegenstanders in zijn Conservatieve Partij te sussen.

Corbyn kondigde aan dat de Arbeidspartij ervoor zal ijveren dat Londen binnen de EU blijft.

Britse media schatten in dat minstens vier ministers zich niet achter Cameron zullen scharen en bij het referendum zullen aansturen op een uittrede van Londen uit de Europese Unie. Onder hen is er justitieminister Michael Gove, tot voorheen een nauwe bondgenoot van de conservatieve premier. Tot een vijfde van zijn Tories zou een Brexit verkiezen.

Labour-voorzitter Corbyn.Beeld AP
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234