Woensdag 29/01/2020

Update

Britten krijgen wind van voren in Europees Parlement

Guy Verhofstadt en Joseph Daul. Beeld REUTERS

Het Britse veto tegen een wijziging van het Europese verdrag is vandaag zwaar op de korrel genomen tijdens een debat over de eurocrisis in het Europees Parlement. Volgens de leider van de grootste fractie in Straatsburg moet de Britse korting op de Europese begroting in vraag worden gesteld.

Volgens fractieleider Joseph Daul van de Europese Volkspartij bewees het optreden van premier David Cameron dat de Britten geen oog hebben voor solidariteit of verantwoordelijkheid jegens hun Europese partners. Hun verminderde bijdrage aan de begroting moet dan ook herbekeken worden. "Het geld van onze belastingbetalers moet gebruikt worden voor andere zaken dan het belonen van zelfzuchtig en nationalistisch gedrag", betoogde de leider van de grootste fractie in het halfrond.

"Blunder van zijn leven
Volgens liberaal fractieleider Guy Verhofstadt zal Cameron intussen ook beseffen dat hij "de blunder van zijn leven" heeft begaan. "Hij schoot zichzelf in de voet want het veto beschermt de bankiers van de Londense City niet tegen strenger toezicht. De beste manier om nationale belangen te verdedigen, is aan de onderhandelingstafel blijven, niet weglopen, tenzij je zeker bent dat de anderen je zullen volgen", zei Verhofstadt, die tegen zijn gewoonte in zijn betoog niet in het Engels aanvatte.

"David Cameron heeft een klassieke owngoal gescoord", beaamde ook de socialistische fractieleider Martin Schulz. Volgens de Duitser konden de overige 26 lidstaten van de Europese Unie gewoonweg niet toegeven aan "onredelijke" Britse eisen zoals de verzwakking van de regelgeving voor de financiële sector. Schulz herinnerde eraan dat net het gebrek aan toezicht op die sector aan de basis van de financiële crisis lag.

"Zone van stagnatie"
De ECR, de fractie van de Britse conservatieven, nam de verdediging van Cameron op zich. "Cameron verdedigde het nationale belang, net als Sarkozy en Merkel deden, alleen claimen zij namens Europa te spreken", verklaarde de Tsjechische fractieleider Jan Zahradil. Derk Jan Eppink (LDD) stelde vast dat men graag de Britten of de financiële markten de schuld geeft, maar intussen dreigt "een zone van stagnatie" die naar het einde van de euro zal leiden. Nigel Farage van UKIP zei dan weer dat het moment is aangebroken voor een definitief debat over een Britse exit uit de Europese Unie.

Op een Europese top over de aanpak van de schuldencrisis eiste Cameron vorige week uitzonderingen op de Europese regelgeving voor de financiële sector in de Londense City. Zonder die toegevingen wou de Britse premier het licht niet op groen zetten voor de verdragswijziging die Duitsland en Frankrijk willen doordrukken om meer begrotingsdiscipline te kunnen afdwingen in de eurozone.

Risico voor integriteit
De Britse eisen vormden volgens Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso een risico voor de integriteit van de Europese interne markt en maakten een compromis onmogelijk. Zo bleek een nieuw intergouvernementeel verdrag onder de 17 eurolanden de enige overblijvende optie om strengere begrotingsregels vast te leggen. Ook de overige negen niet-eurolanden hebben aangegeven dat ze willen meedoen indien hun parlement het licht op groen zet.

"Het was een moment van verantwoordelijkheid en solidariteit. Het Europese belang stond op het spel en dat moet ons enige criterium zijn", zo blikte Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy terug. De Belg, die naar eigen zeggen niet de noodzaak voelde iets controversieels over Cameron te zeggen, erkende dat een nieuw verdrag niet zijn voorkeur wegdroeg en juridische problemen stelt. Desondanks moet het verdrag volgens Van Rompuy ten laatste begin maart ondertekend worden.

Gebrekkige onderbouw
Zowel Van Rompuy als Barroso drukte het halfrond op het hart dat het nieuwe verdrag zo dicht mogelijk zal aanleunen bij de bestaande Europese structuren. De Commissie zal haar centrale rol in het toezicht op het budgettair beleid van de lidstaten handhaven en geen parallelle structuren dulden. De Europarlementsleden, ongerust over de gebrekkige democratische onderbouw van de besluitvorming, kregen ook de toezegging dat ze betrokken worden bij de onderhandelingen.

Van Rompuy beklemtoonde voorts dat het verdrag zo snel mogelijk geïntegreerd zal worden in het Europese verdrag, met instemming van de Britten. "Op een dag zullen we weer met 27 zijn", zei de Europese Raadsvoorzitter. Ook Barroso waarschuwde voor anti-Britse oprispingen. "Het is in ons belang een Britse regering te hebben die zich volledig engageert met de andere lidstaten en de Europese instellingen."

Ontgoocheling
Los van het politieke en juridische kluwen rondom de eurocrisis overheerste op vele parlementsbanken ontgoocheling over de resultaten van de Europese top. Vele sprekers stelden vast dat de Europese leiders te veel focussen op besparingen en onvoldoende doen om de economie te ondersteunen en jobs te creëren. Intussen blijft ook onduidelijkheid bestaan over de middelen waarover de eurozone beschikt om Italië of Spanje van een mogelijke ondergang te redden.

Van Rompuy betoogde echter dat het Europese project enorme vooruitgang heeft geboekt. "Na de crisis zal men wat gerealiseerd werd in 2010 en 2011 en wat nu aanzien wordt als een annus horriblis bestempelen als een annus mirabilis." Of zoals zijn partijgenote Marianne Thyssen het verwoordde: "Wat we het afgelopen jaar hebben bereikt op vlak van budgettaire discipline en integratie is zo verregaand dat we gerust van een Copernicaanse omwenteling kunnen spreken". (belga/mvdb/adb)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234