Zaterdag 05/12/2020

Snowdenfiles

"Britten bespioneerden jarenlang Argentijnse regering om Falklandeilanden"

Zicht op Falklandhoofdstad Stanley.Beeld EPA

De Britse geheime diensten hebben jarenlang de Argentijnse overheid bespioneerd om informatie vast te krijgen over een mogelijke nieuwe invasie van de Falklandeilanden. Dat blijkt uit documenten van voormalig CIA-werknemer en klokkenluider Edward Snowden.

De Britten luisterden tussen 2006 en 2011 niet alleen hooggeplaatste Argentijnen af, ze onderschepten ook communicatie van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, net zoals militaire communicatie. Daarbovenop manipuleerde de GCHQ (Government Communications Headquarters, de Britse inlichtingendienst) ook actief de publieke opinie, onder andere via online contrapropaganda, bracht ze de Argentijnse regering bewust in diskrediet en liet ze computervirussen installeren.

Die beschuldigingen worden dezer dagen naar boven gebracht door de Argentijnse nieuwszender TN, dat in samenwerking met The Intercept documenten van klokkenluider Edward Snowden onderzocht. The Intercept is de nieuwswebsite die werd opgericht door voormalig Guardian-journalist Glenn Greenwald en stelselmatig de Snowden-files naar buiten brengt.

Het hoofdkwartier van de GCHQ in het Britse Cheltenham.Beeld AFP

Meer troepen

Het officiële doel van de Britse spionageplannen was simpel: voorkomen dat Argentinië ooit nog de Falklandeilanden in handen krijgt. Dat de Britten daar echt voor vrezen, bleek vorige maand nog maar, toen de regering van David Cameron aankondigde meer troepen naar het gebied te sturen omdat ze geloofde dat een invasie waarschijnlijker is geworden. Groot-Brittannië zal de komende 10 jaar 280 miljoen pond (380 miljoen euro) investeren om de eilanden beter te beschermen.

Noch de Argentijnse noch de Britse regering hebben al gereageerd op de onthullingen. Bij de 33ste herdenking van de Falklandoorlog gisteren in Buenos Aires beloofde de Argentijnse president Cristina Fernández de Kirchner wel dat ze alle geheime documenten openbaar zal maken.

Olie

Argentinië en Groot-Brittannië vechten al decennia lang om het gebied voor de Argentijnse kust. De eilandengroep, in totaal ongeveer even groot als Vlaanderen, behoort sinds 1833 bij het Verenigd Koninkrijk, een claim die Argentinië echter nooit heeft erkend. In 1982 leidde het dispuut tot de Falklandoorlog: op 2 april viel het Argentijnse leger binnen om de bewoners te "bevrijden". Al zagen de Britten eerder een bezettings- in plaats van een bevrijdingsleger en stuurden ze duizenden troepen en meer dan honderd schepen en vliegtuigen naar het zuiden. 10 weken lang duurde de oorlog die aan 649 Argentijnen en 258 Britten het leven kostte. Een wonde die nog altijd niet geheeld is in het trotse Argentinië, waar de Falklandeilanden consequent Islas Malvinas worden genoemd.

Nochtans valt er op de eilanden niet veel te zien, behalve duizenden en duizenden schapen: bossen zijn er niet, bewoning is er amper, en 99 procent van het gebied is weiland. Dat de spanning de laatste jaren toch opnieuw oploopt, heeft dan ook maar met één ding te maken: olie. Sinds 2010 vinden Britse oliemaatschappijen voor de kusten steeds meer en grotere olievelden. Het Sea Lion-veld ten noorden van de eilanden alleen al zou bijvoorbeeld goed zijn voor 400 miljoen vaten winbare olie.

Britse soldaten komen aan land op de Falklandeilanden, 1982.Beeld GETTY
De Argentijnse president Cristina Fernándes de Kirchner gooit een bloem in de zee als eerbetoon aan de slachtoffers van de Falklandoorlog, die gisteren 33 jaar geleden losbarstte.Beeld EPA

"Argentinië vormt geen bedreiging"

Die Britse ontdekkingen zijn niet naar de zin van de Argentijnen, die al jarenlang vragende partij zijn voor internationaal overleg over de gebiedsbetwisting. Ook gisteren nog riep president Kirchner de Britten op te stoppen nog geld te pompen in de Islas Malvinas, "terwijl er meer dan een miljoen Britten in de rij staan aan te schuiven voor de voedselbanken". Voor Kirchner is de oplossing simpel: "Stop met nog één pond te investeren in de verdediging van de Malvinas. Geef je geld uit aan voedsel voor de Britten, aan jobs voor de jongeren en aan een betere levenskwaliteit. Wij vormen geen bedreiging, voor niemand."

Argentijns president Kirchner bij het monument voor de slachtoffers van de Falklandoorlog in de zuidelijke stad Ushuaia.Beeld EPA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234