Vrijdag 27/01/2023

NieuwsCoronavirus

Britse variant langer overdraagbaar, wellicht uitbreiding isolatie voor wie besmet raakt

Wie positief test op de Britse virusvariant, zal zich in de toekomst misschien langer thuis moeten afzonderen.  Beeld Benoit De Freine
Wie positief test op de Britse virusvariant, zal zich in de toekomst misschien langer thuis moeten afzonderen.Beeld Benoit De Freine

De Britse variant van het coronavirus is niet alleen besmettelijker, maar ook een langere tijd overdraagbaar. Dat zal wellicht gevolgen hebben voor de isolatieperiode voor wie ermee besmet raakt. Dat zei vaccinoloog Pierre Van Damme tijdens de wekelijkse informatiesessie van het Regeringscommissariaat Corona.

SPK

De Britse variant blijft ook bij ons aan terrein winnen: de mutatie is nu goed voor zo’n 35 procent van alle besmettingen. Naar verwachting wordt hij snel dominant, wat volgens Pierre Van Damme (UAntwerpen) van de taskforce vaccinatie vanwege de zeer grote besmettelijkheid met argusogen wordt bekeken.

De Britse variant is niet alleen besmettelijker, recent onderzoek heeft uitgewezen dat wie ermee besmet raakt het virus ook langer met zich meedraagt en het gedurende een langere tijd op anderen kan overdragen. “Er is bij de Britse variant niet noodzakelijk sprake van een hogere concentratie virale lading, wel van een langere aanwezigheid ervan”, zegt Van Damme. Hij baseert zich op het recentste rapport van het European Centre for Disease Control (ECDC).

“Een langere transmissietijd betekent dat men de maatregelen eventueel zal moeten herbekijken.” Mogelijk leidt dit er volgens Van Damme toe dat wie positief test op de Britse variant langer in isolatie zal moeten blijven. “Dat wordt momenteel samen met de collega’s in het Verenigd Koninkrijk bekeken.”

Goed nieuws

Maar er is ook goed nieuws: de eerste onderzoeksresultaten van het effect van vaccinatie op besmettelijkheid zijn veelbelovend, aldus de professor. Wie gevaccineerd is, heeft duidelijk een verminderde virale lading en is dus minder besmettelijk. “Dat effect doet zich vooral voor vanaf dag twaalf na de eerste vaccinatie, met een vermindering van de virale lading met factor vier.” In welke mate dat precies is, moet nog verder worden onderzocht.

Nog uit het jongste rapport van het ECDC weet Van Damme dat de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca die ons land momenteel gebruikt, in de praktijk een gelijkaardige werkzaamheid vertonen, ook tegen de Britse variant. “Dat is een enorme geruststelling. Als de Britse variant hier dominant wordt, hebben we verschillende wapens om in te zetten. Dit is het goede nieuws waarop we allemaal zaten te wachten.”

Een eerdere infectie met het coronavirus geeft volgens de vaccinoloog sowieso geen langetermijnbescherming: “Geschat wordt vijf tot acht maanden. In Amerikaanse studies spreekt men over drie tot zes maanden. Dat illustreert dat een oude infectie geen garantie biedt voor bescherming tegen het virus, ook niet tegen de Britse variant.”

Dat de Britse variant wellicht in grote delen van Europa dominant wordt, hoeft volgens de professor niet zo’n slecht nieuws te zijn. “Mogelijk is dit een soort van ecologische oplossing voor het verdrukken van de Zuid-Afrikaanse variant (momenteel 4 procent aanwezigheid, SPK) en de Braziliaanse (0,4 procent aanwezigheid, SPK), waarvan we toch liever hebben dat ze niet te veel aanwezig zijn in België.” Tegen die mutaties blijken de beschikbare vaccins wel degelijk een pak minder werkzaam.

Vaccinatie

Wat de vaccinatiecampagne zelf betreft, is er nog niet meteen een grote versnelling te verwachten. Afgelopen week werden zo’n 27.000 uitnodigingen naar zorgverstrekkers verstuurd. “Het blijft van week tot week vooruitkijken”, zegt Dirk Ramaekers, hoofd van de taskforce vaccinatie. “We hopen dat de volgende leveringen van Moderna opnieuw conform de afspraken verlopen, maar dat is nog niet bevestigd. Ook de aantallen van AstraZeneca zijn minder dan initieel beloofd. De jongste weken is Pfizer het meest stabiel. We trachten bij het plannen telkens een à twee weken vooruit te kijken, maar het blijft met een aantal onzekerheden werken, jammer genoeg.”

De taskforce hoopt in de loop van maart een deel van de 2,2 miljoen hoogbejaarden via de vaccinatiecentra te vaccineren. De 65-plussers en jongere risicopatiënten volgen daarna.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234