Zondag 29/03/2020

Britse pubs sluiten in recordtempo

Drama in Groot-Brittannië: steeds meer pubs moeten noodgedwongen de deuren sluiten. Het afgelopen jaar alleen al gingen 1.400 pubs dicht. Het aantal Britse pubs is sinds 1980 gedaald van 69.000 tot 57.000. De economische situatie, de dalende bierverkoop, het rookverbod en een belastingverhoging op alcohol zijn allemaal elementen die meespelen in de sluitingstrend. In 2007 daalde de bierverkoop in Britse bars met 6,5 procent, ofwel 1 miljoen pinten per dag. Daarmee is de bierverkoop gezakt naar het laagste niveau sinds de crisis in de jaren dertig.

Negen op de tien mails zijn spam

De meeste e-mails zijn geen berichten tussen vrienden of collega's. Integendeel, 92 procent van alle e-mails die verstuurd werden tussen januari en maart 2008 was spam. Dat zegt het Duitse computerbeveiligingsbedrijf Sophos. De Verenigde Staten blijven de wereldkampioenen spam. Meer dan 15 procent van alle spam wereldwijd komt uit de VS.

Drinken uit een blikje mag weer op Prince Edward Island

Een blikje frisdrank of bier drinken is niet langer een misdrijf op Prince Edward Island. De regering van het eiland heeft een einde gemaakt aan het blikjesverbod dat al 24 jaar van kracht was in de kleinste provincie van Canada. Bier in blik was al 35 jaar verboden. Drank werd alleen in glazen flessen verkocht, want ook op plastic flessen rust een verbod. De maatregelen werden ingevoerd om de werkgelegenheid in een plaatselijke fabriek waar drank gebotteld werd te verzekeren en om het milieu te sparen. De nieuwe liberale regering hief het verbod op. In de winkels van het eiland was het zaterdag een ware stormloop. De minister van Leefmilieu van de provincie kreeg de eer het eerste blikje te openen.

Oplossing voor kauwgomresten in de maak

Britse wetenschappers werken aan een product op basis van enzymen dat de hard geworden kauwgomrestanten moeiteloos moet doen 'oplossen'. "We zaten met ons team wat te drinken en het gesprek ging erover hoe vies en vervelend het uitspuwen en laten opdrogen van kauwgom wel is. Toen begonnen we te discussiëren over mogelijke oplossingen. We beseften dat we over nieuwe technieken beschikken die het verschil kunnen maken", zegt Gill Stephens van Manchester University in The Observer. Die technieken gaan uit van enzymen, piepkleine moleculaire 'schaartjes' die door levende organismen worden gebruikt om lange chemische ketens in stukken te knippen en die onder meer essentieel zijn voor onze spijsvertering. Het onderzoek loopt vlot. Alleen moet nog worden nagegaan wat de uitwerking van de producten is op de zolen van onze schoenen. "Zodra we dat onder controle hebben, kunnen we beginnen met de commercialisering", voorspelt Stephens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234