Maandag 30/01/2023

Britse premier noemt multiculturalisme mislukt

Cameron deed zijn uitspraken tijdens de veiligheidsconferentie in het Duitse München, die door talrijke toppolitici werd bijgewoond. Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel tekende present. Zij deed onlangs vergelijkbare uitspraken over de mislukking van het multi-culturalisme en ontketende zo een golf van verontwaardiging.

David Cameron stelde dat “de tolerantie” tegenover mensen die de westerse waarden verwerpen tot een mislukking heeft geleid en dat men daar maar eens mee moet ophouden. In de plaats daarvan pleitte hij voor een “actiever en gespierder liberalisme” om actief de mensenrechten, de rechtsstaat, de vrijheid van meningsuiting en de democratie te vrijwaren.

“Als we deze dreiging willen verslaan, is het tijd om de bladzijde van het mislukte beleid van het verleden om te draaien”, zei hij over het moslimextremisme in zijn land. Tegelijkertijd riep hij alle lidstaten van de Europese Unie op om meer waakzaamheid aan de dag te leggen op dat vlak.

Cameron hield zijn eerste grote toespraak over het moslimextremisme, een van de belangrijkste bezorgdheden van de regering sinds vier in Groot-Brittannië opgegroeide jonge moslims in 2005 in Londen een zelfmoordaanslag hebben gepleegd. Daarbij kwamen 52 mensen om het leven.

In november had ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel al verklaard dat de multiculturele samenleving in haar land mislukt was en dat Duitsland niet genoeg had gedaan voor de integratie van migranten. Zij was nu een aandachtige toehoorder en zag veel gelijkenissen tussen haar toespraak en die van Cameron nu. Na de uitspraken van Merkel is in Duitsland een breed maatschappelijk debat op gang gekomen over integratie van vreemdelingen en de eventuele mislukking daarvan.

Cameron verwierp de passieve aanpak van de voorbije jaren en hield een pleidooi voor een veel sterker optreden van de staat op terreinen als vrije meningsuiting, democratie en gelijke burgerrechten. Hij zei dat de overheid in de EU strenger moet optreden tegen organisaties die tot extremisme aanzetten. “Onder de doctrine van het multiculturalisme hebben wij verschillende culturen ertoe aangemoedigd onafhankelijk van elkaar te leven en om afgescheiden van de meerderheid van de samenleving een eigen weg te gaan. Het gebrek aan nationale identiteit heeft ertoe geleid dat net jonge moslimmannen in de vangarmen van islamisten geraken.”

Premier Cameron onderstreepte daarbij dat hij een onderscheid maakte tussen de islam als godsdienst en de politieke ideologie van het islamisme. “Ideologie en extremisme zijn het probleem, niet de islam zelf.” Tot de verzamelde Europese leiders zei hij: “Wij zullen het terrorisme niet overwinnen als we alleen maar buiten onze grenzen in actie komen. Europa moet ontwaken en onder ogen zien wat in onze eigen landen aan de hand is.”

De recente opstanden in de Arabische wereld noemde Cameron net “een voorbeeld hoe westerse waarden en de islam compatibel zijn”. “Honderdduizenden eisen de universele rechten van vrije verkiezingen en democratie. Wij moeten aan de kant staan van openheid en hervormingen in het Midden-Oosten”, zei hij nog.

Onlangs had een vrij prominent lid van Camerons partij een hevig islamdebat op gang getrokken. Sayeeda Warsi, topfunctionaris van de Conservatieven, had gezegd dat ze zich almaar meer zorgen maakt over de groeiende islamofobie in het land. Ze stelde vast dat het inmiddels normaal en aanvaardbaar geworden is, ook in betere kringen, om vooroordelen in het publiek uit te spreken. In een toespraak aan de universiteit van Leicester had ze gezegd dat “de islamofobie met glans in de Dinner-Party-Test is geslaagd”. In haar partij kreeg ze kritiek voor haar uitspraken, maar David Cameron had toen niets gezegd.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234