Zaterdag 27/11/2021

Groot-Brittannië

Britse premier kondigt onverwacht vervroegde verkiezingen aan

Theresa May zorgt voor hoogspanning. Beeld EPA
Theresa May zorgt voor hoogspanning.Beeld EPA

De Britse premier Theresa May heeft zonet nieuwe verkiezingen aangekondigd. May wil dat de verkiezingen plaatsvinden op 8 juni. Dat stelde ze in een overwachte toespraak aan haar kantoor in Downing Street in Londen.

Tijdens een onverwachte toespraak kondigde de Britse premier Theresa May nieuwe verkiezingen aan. De volgende parlementsverkiezingen stonden gepland voor 2020. De Britse regering heeft eerder ontkend vervroegde verkiezingen te willen.

"Het is met tegenzin dat ik besloot dat dit land vervroegde verkiezingen nodig heeft", zei May. "Maar, de nieuwe verkiezingen zijn nodig om stabiliteit en zekerheid te garanderen." Daarnaast is volgens de Britse premier Westminster te verdeeld, waardoor vervroegde verkiezingen nodig zijn. "Op een moment van enorme nationale betekenis zou er politieke eenheid moeten zijn, maar er is verdeeldheid." May noemde expliciet Labour, de LibDems en de Schotse SNP als de partijen die haar brexitplannen stokken in de wielen willen steken.

"Koers brexitonderhandelingen wijzigt niet"

May benadrukte dat de koers van het Verenigd Koninkrijk in verband met de brexit evenwel niet zal veranderen. "Onze tegenstanders geloven dat onze overtuiging zal afzwakken en dat ze ons van koers kunnen doen veranderen, precies omdat onze meerderheid zo krap is", aldus May. "Maar ze hebben het fout. Ze onderschatten onze vastberadenheid om deze taak te volbrengen en ik weiger hen de veiligheid van miljoenen werkenden over het hele land in gevaar te laten brengen." May stelde vastberaden dat "de oppositie het mis heeft als ze denken dat van de brexit niks in huis zal komen".

"Als er nu geen verkiezingen gehouden zouden worden, zou de slotfase van de brexitonderhandelingen met de EU samenvallen met de start van de volgende kiescampagne", argumenteerde de Britse premier. "Ook zal het politieke spel met de brexit als inzet almaar voortduren." De EU liet al weten dat de brexitplannen "niet veranderen door de oproep voor de vervroegde Britse verkiezingen".

Tweederdemeerderheid nodig

Morgen dient de premier een motie in in het Lagerhuis. De motie kadert binnen de Fixed-Term Parliament Act waar een tweederdemeerderheid nodig is. De Tories van May, die 330 van de 650 zetels in het Lagerhuis bezetten, hebben de steun van de oppositie nodig.

Verschillende partijen lieten al weten in te stemmen met vervroegde verkiezingen, ook het Labour van Jeremy Corbyn. "Labour zal het land een echt alternatief bieden voor een regering die er niet in geslaagd is de economie te doen heropleven, die de levensstandaard deed zakken en die pijnlijke besparingen doorvoerde in onze scholen en de Nationale Gezondheidsdienst (NHS)", aldus Corbyn.

Met haar verklaring leek May meteen de aftrap voor de kiescampagne te geven. "De keuze zal er een zijn tussen een sterk en stabiel leiderschap in het nationale belang, met mij als uw eerste minister, of een zwak en onstabiele coalitieregering geleid door (Labour-leider) Jeremy Corbyn, gesteund door de Liberaal-democraten - die terugwillen naar de verdeeldheid van het referendum - en Nicola Sturgeon en de Schotse nationalistische SNP."

De onverwachte aankondiging zorgde ervoor dat de pond daalde. Tegenover de dollar verloor de Britse munt een kwart procent. De pond heeft zich intussen grotendeels hersteld.

Schotse eerste minister: "Politieke misrekening van May"

De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon reageerde dat "de vervroegde verkiezingen Schotland de kracht geven om het mandaat over de toekomst van ons land te versterken". Volgens Sturgeon is de vraag om vervroegde verkiezingen van May een "grote politieke misrekening als het om Schotland gaat".

Eind vorige maand vroeg Schotland aan de Britse premier officieel om een referendum te houden over de Schotse onafhankelijkheid. Premier Theresa May maakte al duidelijk dat ze voor de Britse EU-uitstap niet over een volksraadpleging in Schotland wil praten. May wil zich volledig concentreren op de onderhandelingen met de EU.

"Theresa May plaatst het belang van haar partij nog maar eens boven het belang van het land", aldus nog Sturgeon. "Ze rekent er duidelijk op dat de Tories in Engeland een grotere meerderheid kunnen halen wegens de grote onenigheid binnen Labour." De Schotse eerste minister wijst ook op de "U-turn" van May, die de voorbije maanden meermaals zei dat ze geen vervroegde verkiezingen nastreefde.

Verhofstadt: "Is kans om te tonen welke EU-relatie ze willen"

De brexit-coördinator van het Europees Parlement, Guy Verhofstadt, vindt de vervroegde verkiezingen een goede kans voor Groot-Brittannië om te tonen welke EU-relatie ze willen.

"De Britse verkiezing is een interne aangelegenheid, maar de brexit zal duidelijk een prominente rol spelen", aldus Verhofstadt op Facebook. "Als brexit-onderhandelaar voor het Europees Parlement zal ik samenwerken met een nieuwe regering om de best mogelijke gemeenschappelijke toekomst mogelijk te maken", klinkt het nog.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234