Maandag 27/09/2021

Britse popsterren verenigen zich om hun zaken te behartigen

LONDEN l Een imposant aantal Britse popsterren heeft een lobbygroep opgericht om hun (auteurs)rechten efficiënter te kunnen verdedigen, nu de muziekindustrie wankelt onder druk van de digitale revolutie.

De Featured Artists' Coalition (FAC) vergaderde gisteren voor het eerst in de Londense West End. Het doel van de coalitie: artiesten meer zeggenschap geven bij het afsluiten van belangrijke contracten door de muziekindustrie. "We moeten ons lot in eigen handen nemen", aldus Dave Rowntree, drummer van Blur, die met Radioheadgitarist Ed O'Brien aan de oorsprong ligt van het initiatief. "Het wordt tijd dat we zelf de controle verwerven over onze auteursrechten. Zolang we als enkelingen ageren zal onze stem niet gehoord worden, maar door ons te verenigen staan we sterker."

De FAC wil vermijden dat artiesten nog langer het slachtoffer worden van "onderhandse deals tussen multinationale platenmaatschappijen". De drukkingsgroep komt er op een moment dat artiesten, dankzij het internet, een autonomere positie hebben verworven tegenover hun vroegere platenbazen. Op de digitale snelweg kun je immers je cd's verkopen en met je fans communiceren zonder met tussenpersonen rekening te moeten houden.

Sinds het in elkaar storten van de muziekindustrie proberen platenmaatschappijen krampachtig tegemoet te komen aan de veranderende luister- en consumptiegewoonten van het publiek en zijn ze op zoek naar nieuwe manieren om geld te verdienen. Dat doen ze bijvoorbeeld door licentiedeals te sluiten met gsm-providers, zonder dat de artiesten wier muziek wordt verhandeld daar beter van worden.

De FAC telt al ruim 700 leden, onder wie Robbie Williams, Annie Lennox, Kate Nash, Jazzie B van Soul II Soul, David Gray, KT Tunstall en Pink Floyddrummer Nick Mason. De coalitie speelt een rol in het conflict tussen de site YouTube en de Britse Performing Rights Society (BPS) over de rechten die aan componisten en uitvoerders betaald dienen te worden voor de online streaming van hun video's. Nadat de onderhandelingen over een nieuwe licentieovereenkomst waren afgesprongen, heeft YouTube alle muziekvideo's, althans voor gebruikers uit het VK, ontoegankelijk gemaakt. Ook het netwerk MySpace ligt onder vuur. Het netwerk ziet MySpace als een promotieplatform voor artiesten en oordeelt dat het hen daarom geen royalty's hoeft te betalen.

"De digitale revolutie heeft de oude businessmodellen irrelevant gemaakt en de relatie tussen artiest en fan grondig veranderd", aldus Dave Rowntree, ook actief als Labourpoliticus. "Slecht nieuws voor platenfirma's, maar een buitenkans voor muzikanten en hun publiek. De ruzie tussen YouTube en de PRS toont aan hoe snel de muziekindustrie verandert. Muzikanten en componisten zijn verantwoordelijk voor 95 procent van al het geld dat in de industrie word verdiend. We hebben dus alle recht om onze stem te verheffen en te vragen wat ons toekomt."

"Aangezien de spelregels van de business voortdurend veranderen is het van belang dat artiesten nu zelf hun zakelijke en creatieve belangen behartigen en de verantwoordelijkheid voor hun eigen carrière nemen", besluit Rowntree. (DS)

Initiatiefnemer en Blurdrummer Dave Rowntree: 'De digitale revolutie heeft de oude businessmodellen irrelevant gemaakt'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234